KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Kendi Meselemizi Kendimiz Çözmezsek, Başkaları Bunu İstismar Eder"

18.08.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi tarafından Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın yeni görevine atanması vesilesiyle verilen resepsiyona katıldı.

 

             

   

 

Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevaplandırdı.

Bir gazetecinin, "Kürt açılımı ile ilgili gelişmeler oluyor, İçişleri Bakanı'nın temasları devam ediyor. Bir yandan da İmralı'dan bir yol haritası bekleniyor" şeklindeki sorusu üzerine, "Sen bırak, o İmralı falan onları unut geç. Sen soruyu başka türlü sor. Onlar muhatap değil. Önemli olan şey şu: Türkiye'de bir mesele var. Herkesin kendi meselesini, kendi problemini kendisi çözmesi gerekir. Bir ülke kendi sorunlarını kendi inisiyatifi ile çözmezse başkaları günü gelir daima bunu istismar eder. Bugün de gerek Türkiye içindeki konjonktür gayet açık, müsait, tartışılıyor bütün bu konular, açık seçik, medenice tartışılıyor. Daha da önemlisi uluslararası konjonktür de her zaman müsait olmayabilir. Bazen çok farklı da olabilir. Onun için Türkiye büyük bir ülke, medeni bir ülke, demokratik standartlarını yükseltmek isteyen bir ülke, hedefleri belli olan bir ülke. Türkiye'de bütün vatandaşlarımızın hep beraber birliğini, beraberliğini; herkesin vatanına, ülkesine, Türkiye Cumhuriyeti'ne olan aidiyetini daha da güçlendirmek için yapılan çalışmalar doğrudur diye düşünüyorum" diyen Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan Çalışmaların Neticesinde Türkiye'nin Üniter Yapısı Güçlenmeli"

"Ve ayrıca şu da bir gerçek ki bütün bu yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye'nin üniter yapısının daha da güçlü hale gelmesi gerekir. İleride herhangi bir tehdit olmaması gerekir, çünkü birliğimiz ve beraberliğimiz her şeyin önünde gerekir. Ama bütün bunları yaparken de medeni bir ülkenin, büyük bir ülkenin, güçlü bir ülkenin özgüveni içerisinde de hareket etmek gerekir. Tartışmaları hep bu yönde görmek ve o şunu söylemiş, bu şunu söylemiş gibi başka yönlere de çekmemek gerekir. Bunlar Türkiye'nin kendi inisiyatifidir, böyle olmalıdır."

Cumhurbaşkanı Gül gazetecilerin, "muhalefetin çok sert eleştirileri olduğuna ilişkin" sözlerine üzerine, "Olabilir, tabii ki muhalefet de düşüncelerini paylaşacaktır, hükümet de düşüncelerini paylaşacaktır. Basında canlı bir tartışma vardır. Bütün bunların hepsinden olumlu şeyleri alıp demin söylediğim istikamette gitmek gerekir" dedi.

Her ülkenin kendi sorununu kendi gücü ile çözmesi gerektiğine, yoksa gün gelip başkasının istismar edeceğine, vaktiyle de istismar edildiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, konunun Milli Güvenlik Kurulu'nda gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine de, "Şüphesiz ki, Milli Güvenlik Kurulu'nda Türkiye'nin en önemli meseleleri konuşulur. Türkiye'nin en büyük sorunu ise şüphesiz ki MGK'nda da bunlar konuşulur, konuşuluyor da zaten. Yani biz MGK'da ne konuşuyoruz, hükümetin Türkiye ile ilgili icraatlarını zaten hükümet yapıyor, günlük Türkiye'nin idaresini zaten onlar yapıyor. Türkiye'nin önemle meselelerini, hükümet üstü meselelerini, MGK'nda biz hep beraber otururuz, konuşuruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, muhalefet liderleri ile görüşmesinin söz konusu olup olmayacağına yönelik bir soru üzerine de, daha önceki görüşmelerini hatırlattı ve "Bu konuları da o zaman görüştüm. Her konu açıklanmaz dışarıda. Günü gelir görüşülebilir, niye olmasın" dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı