KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Türkiye Kendi Sıkıntılarını Kendisi Çözecek"

27.07.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Türkiye Kendi Sıkıntılarını Kendisi Çözecek"

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ailesini ziyaret için gittiği Kayseri'de Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulundu.

Tesisler hakkında bilgi alan Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Kente resmî ziyaret için gelmediğinin altını çizerek, herkesin rahatladığı, dinlendiği, tatil yaptığı dönemler olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bugüne kadar biz bir tatil programı yapmadık ama birkaç günlüğüne de olsa memleketimiz Kayseri'yi ziyaret edip, annem, babam, eş, dost, akrabalar ve arkadaşlarla vakit geçirmek için geldik. Tabii ki şehrimizin çok iftihar ettiği iş adamları, OSB'de çok başarılı müteşebbisler var. Bu vesile ile de onları ziyaret edip, işler nasıl gidiyor sorarak, onlardan fikir alarak dinlenmeyi tercih ettim" dedi.

"Türkiye Meselelerini Özgüvenle Halledecektir"

Bir basın mensubunun "Türkiye'de güzel şeyler olacak dediniz, oluyor mu?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül. Türkiye için güzel şeyler olacağı inancını yineledi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Bunlar konuşularak, tartışılarak büyük bir sorumluluk duygusu içinde yapılacak şeylerdir. Bu açıdan bütün devlet organları başta olmak üzere Türkiye'nin düşünen insanları, aydınları, entelektüelleri, yazarları, çizerleri görüyorsunuz, gayet canlı bir tartışma yapıyor. Burada önemli olan, ülkemizi problemlerden nasıl kurtarabiliriz ve ülkemizin önünü nasıl açabiliriz, bütün vatandaşlarımızı nasıl kazanabiliriz, Türkiye'nin bütün vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti'ne olan aidiyet duygusunu nasıl güçlendirebiliriz. Herkes, nasıl ‛ben bu ülkenin en şerefli vatandaşıyım' diye hisseder, yapılacak şeyler bunlardır. Aslında Türkiye'nin demokratikleşme süreci, reform süreci de bununla ilgilidir. Ülkemizin çok meseleleri vardır, her ülkenin çeşitli meseleleri olduğu gibi. Türkiye bu çeşit meseleleri demokrasinin standartlarını yükselterek, kendine özgüven duyarak, farklılıklarını zenginlik olarak görerek halledecektir. Bu da herhalde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin, sorumlu olan herkesin en mutlu olacağı şeylerdir. Problemlerimizi çözersek, o zaman Türkiye'nin önünün ne kadar daha büyük açık olduğunu, bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, bütün Türk vatandaşlarının, Türk insanının ne kadar çok daha özlediği standartlara, noktalara süratle ulaştığını göreceğiz" dedi.

"Demokratik Standartlar Yükselince, Problemler Kendiliğinden Çözülecektir"

Cumhurbaşkanı Gül açıklamasında, Türkiye'nin kendi sıkıntılarını kendisinin çözeceğini ifade ederek, "Meselelerimizi çözmek de ne kadar çok kendi inisiyatifimizde gerçekleşirse, o kadar çok doğru olur. Bunlar da şu şekilde olacaktır. Türkiye'nin demokratik standartları toplu şekilde yükseltilince, problemler otomatik olarak zaten çözülecektir. Buna böyle bakmak lâzım. Önemli olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin, doğudan batıya, kuzeyden güneye herkesin, bu ülkeye olan aidiyetini pekiştirmek, herkesi kendi ülkesinde mutlu mesut yapmak. Mutlu ve mesut olmanın yolları vardır. Bir taraftan zenginlik olacak. Ekonomik kalkınma söz konusu olacak, herkes müreffeh olacak. Diğer taraftan demokratik standartlar en yüksek seviyede olacak. Bütün bunlar gerçekleştiğinde doğudan batıya bütün vatandaşlarımızın etnik yapısı ne olursa olsun Türküm der; Kürdüm der; başka bir şey söyleyebilir. Bunlar olabilir ama herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes, Türkiye'nin eşit vatandaşıdır. Anayasamıza göre zaten her şey açıktır. Hiçbir fark söz konusu değildir ama problemler, demokratik standartlarla ilgili problemler vardır. Başka konularla ilgili problemler vardır" dedi.

Türkiye- ABD Ekonomik İlişkileri

ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'in Kayseri ziyareti sırasında, "Kayseri ile ABD arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek istediklerini" söylediğini hatırlatarak, "Siz de bu konuda görüşmeler yapacak mısınız?" sorusunun yöneltilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin büyükelçiler ile görüşme yapmadığını belirterek, yurt dışına yaptığı ziyaretlerde yanında çok sayıda iş adamı, yatırımcı, tüccar, ihracatçı götürdüğünü ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, "Onlar da gittikleri yerlerde bu ekonomik ilişkileri geliştiriyorlar. Tabii ki resmî görüşmelerimizde de Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilere de çok önem veriyoruz. ABD söz konusu olduğunda, Türkiye ile ABD'nin ilişkileri sadece askerî ve siyasi ilişkiler gibi görülmemesi gerekiyor. Bunun en önemli boyutlarından birisi de ekonomik boyutudur. Ama maalesef ekonomik boyut biraz geride kalmıştır. Başkan Obama'nın Türkiye'ye yaptığı son ziyarette ele aldığımız önemli konulardan biri de buydu. Hatta bununla ilgili özel bir komite kuruldu. Türkiye'de değil, ABD'de. Başkanın talimatı üzerine, talimatı da adamlarına, Çankaya'da benim ofisimde verdi. Dolayısıyla bu alanda ilişkileri çok geliştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Komşularla Ekonomik İlişkiler

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin komşularıyla ekonomik ilişkilerinin çok hızlı geliştiğine de dikkat çekerek, "Diğer ülkelerle gelişmelerden daha hızlı bir gelişme var. Bütün komşularıyla, Rusya ile 38 milyar dolar ticaret hacmi var. Suriye, Irak, İran, Yunanistan ile her tarafla çok var. Tabii ki ABD ile ilişkilerimizin siyasi ve askerî ayağının ötesinde ekonomik ayağına çok önem veriyoruz. Tekrar söylüyorum, Başkan Obama'nın Ankara ziyaretinde yaptığımız görüşmelerde önemli bir noktaydı. Bunu tabii ki takip etmek iş adamlarına düşüyor, yatırımcılara düşüyor, şüphesiz ki hükümetlerde bunun önünü açıcı, alt yapısını, hukuki zeminin hazırlıyorlar, ticaret anlaşmaları şeklinde" şeklinde konuştu.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı