KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül, Bağlantısızlar Hareketi Özel Konuğu

15.07.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül, Bağlantısızlar Hareketi Özel Konuğu

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 15. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne katılmak üzere Mısır Arap Cumhuriyeti'ne gitti.

 

     

 

Hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül, Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in kendisini Bağlantısızlar Hareketi Özel Konuğu olarak davet ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, iki kutuplu dünyanın sona ermesiyle kendine yeni hedefler belirleyen ve 120'ye yakın üyesi bulunan Bağlantısızlar Hareketi'nin faaliyet ve çalışmalarını yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Bağlantısızlar Hareketi'nin 2006'da Havana'da düzenlenen 14. zirvesine Başbakan Yardımcısı, geçtiğimiz yıl da Tahran'da yapılan Bağlantısızlar Dışişleri Bakanları toplantısına Dışişleri Bakanı düzeyinde katıldığını hatırlatarak, Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne katılan ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olacağının altını çizdi.

"Bağlantısızlar Hareketi; Etkin Çok Taraflılık Anlayışının Küresel Boyuttaki Önemli Temsilcilerinden ve Uygulayıcılarından Biri"

Bağlantısızlar Hareketi'nin, "etkin çok taraflılık" anlayışının küresel boyuttaki önemli temsilcilerinden ve uygulayıcılarından biri konumunda olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye, uluslararası ve bölgesel sorunların çözümü için son yıllarda samimi ve etkin şekilde gayret göstermektedir. Gerek kendi bölgemizde, gerek çok daha geniş bir coğrafyada barış, istikrar ve iş birliğinin tesisine hiç şüphesiz önemli katkılarda bulunuyoruz. Bu çerçevede, aramızdaki coğrafi mesafeye rağmen, Afrika, Latin Amerika, Uzak Asya ülkeleriyle ilişkilerimizi ve iş birliğimizi her alanda güçlendirmek, çeşitlendirmek ve derinleştirmek için açılım politikaları yürütüyoruz" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne üyelik kampanyamızın bu bakımdan çok önemli bir tecrübe ve birikim teşkil ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, 15. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'ne iştirakinin, BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olarak, bu politikalarımızın daha da ileriye taşınmasına vesile olacağına inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, 120 ülkenin katıldığı toplantıda Türkiye'nin özel davetli olarak bulunmasının önemli olduğunun altını çizerek, Latin Amerika'dan Doğu Asya'ya kadar birçok ülkenin temsil edildiği zirvede sıkça görüşme olanağı bulamadığı mevkidaşlarıyla bir araya gelerek ikili görüşmeler yapacağını kaydetti.

"Şehitlere Rahmet, Yakınlarına ve Türk Milleti'ne Başsağlığı Diliyorum"

Afganistan'daki Türk askerî birliğinde görevli bir subay ve bir uzman çavuşumuzun kaza sonucu şehit olduğunu öğrendiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Hakkâri ve Gümüşhane'de şehit olan askerlerimizi de hatırlatarak, şehitlere rahmet, yakınlarına ve Türk Milleti'ne başsağlığı dileklerini iletti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı