KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Türkiye ve Brezilya Dünyanın Yükselen Ekonomileri"

22.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî bir ziyarette bulunmak üzere ülkemizde bulunan Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva onuruna Çankaya Köşkü'nde resmî bir akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül yemekte yaptığı konuşmada, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva'nın tarihî öneme sahip olan bu ziyaretinin iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliği ilişkilerinin daha da ileriye taşınması açısından bir dönüm noktası olacağını dile getirdi.

 

             

     

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Türkiye ve Brezilya Ağırlıklarını Giderek Artıran Barışçı Birer Güçtür"

"Türkiye'nin gerek devlet politikası gerek Türk halkının samimi hissiyatı bağlamında Brezilya'ya karşı duyduğu yakın dostluğun kaynağının, benzerliklerimiz olduğuna inanıyorum" diyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin bölgelerinde ve dünyada ağırlıklarını giderek arttıran birer barışçı güç olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Brezilya'nın, bölgesindeki en başarılı bütünleşme projesi olan Güney Ortak Pazarı ve Rio Grubu gibi girişimlerde öncü ve ağırlıklı rol oynadığını, Türkiye'nin de bulunduğu geniş bölgedeki farklı ülkelerin barış ve refah için birlikte çalışmalarını sağlamak amacıyla Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu gibi inisiyatifler geliştirdiğini aktardı.

İki ülkenin de dünyanın yükselen ekonomileri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bugün dünyanın 10. ekonomisi olan Brezilya ve 17. ekonomisi olan Türkiye'nin kalkınma süreçlerinde ekonomilerinin geçtiği safhaların da benzer olduğunu kaydetti.

Enerji Alanında Gelişen İş Birliği

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Brezilya'nın ekonomik alandaki iş birliği için büyük potansiyeli bulunduğunu, hızla artan ikili ticaretin yanı sıra, enerji alanında gelişmekte olan iş birliğinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin şirketleri TPAO ile Petrobras'ın Karadeniz'de petrol ve doğal gaz arama ve çıkarma çalışmaları için kurdukları ortaklığın, mutabakat belgelerinin imzalanması ile sonuç vermeye başladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki bir başka benzerliğin de toplum yapılarının, tarihten gelen bir çok kültürlülük ve hoşgörü geleneğiyle şekillenmiş olduğunu bildirdi.

Brezilya: 2010 Medeniyetler İttifakı Forumu'nun Ev Sahibi

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Brezilya'nın Medeniyetler İttifakı Girişiminin Üçüncü Forumu'na 2010 yılında ev sahipliği yaparak ittifakın dostlar grubunda öncü rol oynamasını takdirle karşıladığını kaydetti.

Futbol ve edebiyat tutkusunun, Türkiye ile Brezilya arasındaki benzerliklerden olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türk halkının en çok okuduğu yazarlar arasında Brezilyalı romancıların yer aldığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva'nın Türkiye ziyaretinin ikili ilişkilerin kapsamının daha da genişletilmesi ve derinleştirilmesine hizmet edeceğini de sözlerine ekledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı