Çankaya Köşkü'nde "Türkiye Florası Projesi" Tanıtım Toplantısı

22.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen "Türkiye Florası Projesi" tanıtım toplantısı Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirildi.

Fatih Orbay'ın hazırladığı Türkiye Florası Belgeseli ile proje tanıtım filminin gösterildiği toplantıda, Prof. Dr. Tuna Ekin açış konuşmasını yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sadece çok konuşulan meseleleri değil, gözden kaçan önemli konularının da bulunduğunu belirterek, bilim adamlarının Türkiye Florası ile ilgili konulara dikkat çektiğini, kendisinin de himayesine aldığını kaydetti.

 

             

             

 

"Türkiye Florasının Zenginliği Kaybolmamalı"

Cumhurbaşkanı Gül, genellikle ülkemizin sadece kültürel, doğal zenginliklerinden- maden, petrol ya da toprağın üzerinde görünen zenginliklerinden- bahsedildiğini ancak bu toplantıda ülkemizin bir başka zenginliği olan Türkiye Florasının zenginliğine dikkat çekildiğini ifade etti.

Ülkemizin bu kadar fazla bitki çeşitliliği bulunan dünyanın nadir topraklarından biri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, bunların kaybolmaması, bilim dünyasına sunulması ve sürekliliğinin sağlanmasının ülkemiz için ayrı bir görev olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, yabancıların 19. yüzyılın başında konuyla ilgili kapsamlı olmayan bir çalışma yaptıklarını, bugün ise kapsamlı bir çalışmanın başlatıldığını kaydederek, emeği geçenlere teşekkür ettiğini bildirdi.

"Ortaya 20 Ciltlik Değerli Bir Çalışma Çıkacak"

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, Tarım Bakanlığı'nın Millî Botanik Bahçesi ile ilgili çalışma başlatmasını ve üniversitelerin de bu projede yer almasını sevindirici bir gelişme olarak nitelendirdi.

Proje sonrası 20 ciltlik değerli bir çalışmanın ortaya çıkacak ve İngilizceye de çevrilecek olmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, şimdiye kadar çevrenin kirlenmesi, iklim değişiklikleri ve bu konudaki ilgisizliğin birçok bitki çeşidini yok etmiş olabileceğine, geç kalınması durumunda var olanların da tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizde son yıllarda çevreyi ve doğayı koruma konusunda bilinçlenme başladığını belirterek, resmî seviyedeki bilinçlenmenin ve vatandaşların bilinçlenmesinin memnuniyet verici olduğunu sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşmasının ardından, Türkiye Florasından örneklerin yer aldığı fotoğraf sergisi gezildi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı