KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva Çankaya Köşkü'nde

22.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetlisi olarak resmî bir ziyarette bulunmak üzere Türkiye’ye geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva’yı Çankaya Köşkü’nde resmî törenle karşıladı. Millî marşların dinlenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva baş başa görüştü. Heyetler arası görüşmelerin ardından basın toplantısı gerçekleştirildi.

 

 

Brezilya’dan Türkiye’ye Devlet Başkanı Düzeyinde İlk Ziyaret

Cumhurbaşkanı Gül basın toplantısında yaptığı açıklamada, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva’nın ziyaretinin Brezilya’dan Türkiye’ye Devlet Başkanı düzeyinde ilk ziyaret olması bakımından ayrı bir önem taşıdığını belirtti.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Brezilya ile Dostluk, Ticaret ve Seyr-ü Sefer anlaşmasının 1858 yılında imzalandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, söz konusu anlaşmaya ilişkin belgeleri Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva’ya verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın önde gelen ülkelerinden olan Brezilya’nın, devlet başkanı düzeyinde ülkemize yaptığı bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açılması anlamına geldiğini kaydetti. Görüşmelerde, iki ülke ilişkilerini her alanda ele aldıklarını, ilişkileri daha ileri düzeye taşımak için siyasi iradenin bulunduğunu memnuniyetle gördüklerini aktaran Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca 2 milyar dolarlık ticaret hacmini az bulduklarını, iki ülke arasındaki büyük potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul – Sao Paolo Uçak Seferleri

Cumhurbaşkanı Gül, Dışişleri Bakanı olarak 2006 yılında Brezilya’ya çok sayıda iş adamı ile gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında, Türkiye’den Brezilya’ya ilk doğrudan uçuşun gerçekleştirildiğini hatırlatarak, o dönemde uçak seferlerinin başlatılmasının kararlaştırıldığını sözlerine ekledi.

Sao Paolo’nun Latin Amerika’nın dışa açılan kapısı, İstanbul’un ise bu bölgenin, Orta Doğu, Kafkaslar, Rusya ve Avrupa’ya açılan kapısı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul - Sao Paolo uçak seferlerinin sadece Brezilya ile Türkiye arasında değil, bu bölgelerin ilişkilerini de daha ileri taşıyacağını bildirdi.

“İş Birliğinin ve Ticaretin Artırılması Konularında Kararlıyız”

Brezilya ile enerji alanında yapılacak iş birliğinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, TPAO ile Petrobras arasında 800 milyon dolara yakın yatırım yapılacağı ve önümüzdeki yıllarda özellikle Karadeniz’deki petrol kaynaklarının kullanıma sunulmasının mümkün olacağını ifade etti. Ayrıca çevre kirliliğini önlemek ve petrolden tasarruf yapmak için Brezilya’nın geliştirdiği biyoyakıtlar konusunda da iş birliği imkânlarının bulunduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, tüm bu iş birliği imkânlarının değerlendirilmesi ve ticaretin artırılması konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Türkiye’nin Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) ile de ilişkilerini geliştirmek istediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin MERCOSUR ile serbest ticaret anlaşması imzalamaya çok önem verdiğini de sözlerine ekledi.

Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva: “Türkiye’ye Gelerek Bir Rüyamı Gerçekleştirdim”

Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva da yaptığı açıklamada çok uzun bir süreden beri İstanbul’u ziyaret etmek arzusunu taşıdığını, Türkiye’ye gelerek bir rüyasının gerçekleştirmiş olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül’ü geçmiş dönemde Dışişleri Bakanı olarak kabul ettiğini hatırlatan Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva, “Şimdi kendisi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak beni kabul ediyor. O gün başlattığımız iş birliği son derece iyi amaçlara hizmet etmiş” dedi. Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva konuşmasında ayrıca iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinin önemini vurguladı.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı