KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva Çankaya Köşkü'nde

12.05.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Gül, Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva'yı Çankaya Köşkü'nde resmî törenle karşıladı. İki ülke millî marşlarının dinlenmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva baş başa görüştü.

 

             

             

 

Cumhurbaşkanı Gül'e "Grande Colar" Nişanı

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Cavaco Silva, Portekiz'e, Portekiz'in yabancı ülkelerle ilişkilerine, Portekiz kültürünün yayılmasına, ülke tarihinin ve değerlerinin tanınmasına hizmet eden şahsiyetlere tevdi edilen, "Infante Dom Enrique" nişanının en yüksek düzeyi olan ve yalnız Devlet Başkanlarına verilen "Grande Colar" rütbeli nişanı Cumhurbaşkanı Gül'e takdim etti.

Cumhurbaşkanı Gül de, Türkiye-Portekiz arasındaki dostane ilişkilerin geliştirilmesi ve milletler arasındaki yakınlaşmaya olan katkıları nedeniyle Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva'ya Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı'nı tevcih etti.

Baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi ve basın toplantısına geçildi.

Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Gül basın toplantısında yaptığı açıklamada, Portekiz'in Avrupa'nın doğusunda, Türkiye'nin ise Avrupa'nın batısında bulunduğunu belirterek, bu iki ülkenin devlet adamlarının bir araya gelmesi ve iş birliği içinde olmalarının önemine işaret etti.

Türkiye ile Portekiz'in aralarında herhangi bir sorun olmayan iki müttefik ülke olduklarını belirterek, siyasi, ekonomik ve birçok konuda iki ülkenin daima birbirlerini desteklediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Portekiz'in Türkiye'nin tam üyelik sürecini güçlü bir şekilde desteklediğine dikkat çekerek, bundan dolayı Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva'ya teşekkür ettiğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva'nın, Portekiz'i Avrupa Birliği üyeliğine götüren süreçte 10 yıl boyunca başbakanlık yapmış tecrübeli bir devlet adamı olduğunu kaydederek, bu çerçeve içerisinde gerçekleştirilen görüş alış-verişinin iki taraf için de faydalı olduğunu dile getirdi.

Her iki tarafın da ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda kararlı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva'nın iş adamları ile birlikte Türkiye'ye gelmesinin önemli olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, Portekiz'in, başta Brezilya olmak üzere Latin Amerika'dan Afrika'ya kadar pek çok ülke ile yakın ilişkileri ve büyük avantajları olduğunu ifade etti. Türkiye'nin de, Orta Doğu'da, Kafkaslar'da, Asya'da çok büyük etkileri ve avantajları bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu nedenle hem siyasi hem de ekonomik alanda iki ülkenin iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Türk – Portekiz İlişkilerinde Yeni Bir Sayfa

Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin Türk - Portekiz ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağını da sözlerine ekledi.

Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva'da konuşmasında, Portekiz'in ilk günden itibaren AB konusunda Türkiye'ye tam destek verdiğini belirterek, AB'nin gelecekteki hedeflerini yakalaması, dış politika ve güvenliği güçlendirmek için Türkiye'nin önemli olduğunu söyledi.

"Müzakere Süreci ve Reformlar Kararlılıkla Devam Ettirilecek"

Basın mensuplarının Almanya ve Fransa'nın, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda imtiyazlı ortaklık önerisine ilişkin bir sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin müzakere sürecinin devam ettiğini hatırlatarak, ülkemiz açısından bağlayıcı olanın hukuki durum olduğunu, müzakere sürecinin ve reformların kararlı bir şekilde devam ettirileceğini belirtti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı