KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Satyanand Çankaya Köşkü'nde

27.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî bir ziyaret için ülkemize gelen Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Anand Satyanand’ı Çankaya Köşkü’nde törenle karşıladı.

Millî marşların dinlenmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Gül ve Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Satyanand, baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere başkanlık ettikten sonra ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül basın toplantısında yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Satyanand’ı Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye’nin sadece komşuları ve bölgesiyle değil, mesafe olarak uzak olan ülkelerle de ilişkilerini geliştirmek için gayret sarf ettiğini belirtti. Yeni Zelanda’nın Türkiye’nin dostu olduğunu, bu nedenle de Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Satyanand’ın ziyaretinden büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandırdığını söyledi.

 

 

Türkiye – Yeni Zelanda: Savaşla Başlayan Dostluk

Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale savaşlarının iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihî boyutunu oluşturduğunu belirterek, “25 Nisan 1915’te Gelibolu’da birbirine uzak coğrafyalarda yer alan ülkelerimizin savaş koşullarında dahi centilmence başlayan ilk karşılaşmaları, saygıya dayanan, köklü ve kalıcı bir dostluğa temel oluşturmaktadır” dedi.

Milletlerin ilk kez savaş meydanlarında tanışmalarının dahi gelecekteki dostluğun temelini oluşturacağının tarihteki ilk ve tek örneğinin Çanakkale savaşları olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu anlayışın oluşmasında büyük Atatürk’ün sözlerinin yol gösterici olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, her yıl Çanakkale savaşlarının yıl dönümünde ülkemize gelen binlerce Yeni Zelandalının iki ülke arasındaki dostluğu kuvvetlendirdiğini, Çanakkale savaşlarının Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olduğunu ve her yıl saygıyla anıldığını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Yeni Zelanda’nın bu dostluk çerçevesinde birbirlerini her zaman uluslararası platformlarda desteklediklerini ve birbirlerine yardımcı olduklarını belirterek, ziyaretin, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine büyük bir katkı sağlayacağını ve dostluğun yeni nesillere aktarılacağını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Gül’e Davet

Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Satyanand da yaptığı konuşmada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 94 yıl önce Çanakkale’de savaş alanlarında başlamış ilişkilerin, modern zamanlarda dostluğa dönüşen ilişkilerde belirleyici olduğunu söyledi. Büyük Atatürk’ün ortayla koyduğu uzlaşma örneği neticesinde iki ülkenin son derece sıkı ve samimi dostlar olabileceğinin ispatlandığını belirten Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Satyanand Cumhurbaşkanı Gül’ü ülkesine davet ettiğini de belirtti.

İstanbul’daki Çatışma

Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısının sonunda, bu sabah İstanbul’da meydana gelen olayda bir emniyet mensubu ile bir vatandaşımızın hayatını kaybettiğini belirterek, “Acılarını paylaşıyorum, hem ailelerine hem de Türk milletine başsağlığı diliyorum” dedi.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, resmî konuğu Yeni Zelanda Genel Valisi Sir Anand Satyanand onuruna Konut’ta bir akşam yemeği verdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı