KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Arap Ülkelerinin Yakınlaşması, Bölge Barışına Katkı Sağlayacaktır"

21.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Arap Ülkelerinin Yakınlaşması, Bölge Barışına Katkı Sağlayacaktır"


Cumhurbaşkanı Gül yemekte yaptığı konuşmada, Lübnan Cumhurbaşkanı Sleiman’ın ziyaretinin, Türkiye ile Lübnan arasındaki dostluk, kardeşlik ve iş birliğinin daha ileriye taşınması açısından bir dönüm noktası olduğunu ve bu bakımdan tarihî önem taşıdığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Lübnan’ın, savaşın yol açtığı büyük acıları ve yıkımın yaralarını kısa sürede sarmayı başardığını, Cumhurbaşkanı Sleiman’ın, gerek ordu komutanı gerek cumhurbaşkanı olarak sergilediği yoğun çabalar sonucunda huzur ve istikrarın kalıcı ve sürdürülebilir kılınması yönünde önemli mesafe alındığını söyledi.

 

 

“Türk - Lübnan Halkaları Ortak Bir Geçmişe Sahiptir”

“Lübnan’da güven ve huzurun tesisi hem Lübnan, hem bölgemiz hem de uluslararası camia açısından önem ve öncelik taşımaktadır” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin UNIFIL’e olan katkılarının ve Lübnan’da özellikle eğitim ve sağlık sektörlerinde hayata geçirdiği projelerin devam edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Lübnan halkları arasında yüzyıllara dayanan ortak geçmiş, kültürel yakınlık ve kardeşlik bağları bulunduğunu, ilişkilerin ve iş birliğinin son yıllarda memnuniyet verici seviyeye ulaştığını belirterek, iş birliği alanlarının daha da genişletilerek, sahip olunan büyük potansiyelin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

“Türkiye ‘Pozitif’ Bir Güç Olmayı Hedefliyor”

Türkiye’nin, bölgesinde ve dünyada barış, huzur ve istikrarın tesisi için “pozitif” bir güç olmayı hedeflediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin bu yöndeki gayretlerini kararlılıkla sürdürdüğünü vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, bölgedeki sorunların gerçekçi bir bakış açısıyla kabul edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, Filistin meselesinin acil çözüm beklediğini, terörizm ve kitle imha silahlarının yayılması tehdidinin de ülkeler ve bölge için ortak endişe kaynağı olduğunu aktardı.

Mevcut sorunların adil ve kalıcı çözüme kavuşturulması, risk ve tehditlerin bertaraf edilmesi için bölgedeki tüm aktörlerin ve uluslararası toplumun iş birliği ve dayanışma ruhu içinde hareket etmesi gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu bakımdan son dönemde Arap ülkeleri arasında yaşanan yakınlaşmadan memnuniyet duyuyor ve bu yakınlaşmanın bölge barışına önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Aynı şekilde, Lübnan-Suriye ilişkilerindeki normalleşmesi de bölge barışı için umut vericidir. Bu çerçevede, iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmasını ve karşılıklı büyükelçilerin atanmasını memnuniyetle karşıladık” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, içinde bulunulan hassas dönemde karşılıklı yanlış anlamaların giderilmesi ve hoşgörü kültürünün hâkim kılınması hedefi doğrultunda Medeniyetler İttifakı inisiyatifine, Türkiye’nin özel önem verdiğine dikkat çekerek, İstanbul’da düzenlenen Medeniyetler İttifakı 2. Forumu’nun da bu hedefe ulaşma yolunda önemli bir aşama olduğunu dile getirdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı