KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Lübnan Cumhurbaşkanı Sleiman Ankara'da

21.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Lübnan Cumhurbaşkanı Sleiman Ankara'da


Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Sleiman, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak, resmî ziyarete bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, Lübnan Cumhurbaşkanı Sleiman'ı Çankaya Köşkü'nde törenle karşıladı. Millî marşların dinlenmesinin ardından, her iki cumhurbaşkanı baş başa görüştü ve heyetler arası görüşmelere geçildi.

 

             

             

       

 

54 Yıl Sonra İlk Ziyaret

Cumhurbaşkanı Gül basın toplantısında yaptığı açıklamada, iki ülke arasında, bundan 54 yıl önce 3. Cumhurbaşkanı Merhum Celal Bayar'ın Lübnan'a gidişinden bu yana cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk kez resmî bir ziyaret düzenlendiğini hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Sleiman'ın ziyaretinin dost ve kardeş iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ileri götürülmesine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Lübnan'ın son yıllarda yaşadığı büyük acılar, sıkıntı ve güçlüklere rağmen kısa dönemde yaralarını sarmayı başardığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Sleiman'ın, gerek ordu komutanı gerek cumhurbaşkanı olarak gösterdiği yoğun çabalar sonucunda Lübnan'da istikrar ve huzurun temin ve tesisi yönünde önemli adımlar atıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Lübnan'da 7 Haziran genel seçimlerinin de başarılı şekilde düzenleneceğine ve Lübnan'ın demokrasisine, barış ve istikrarına önemli katkı sağlayacağına inancını dile getirerek, Türkiye'nin bu seçimlere gözlemci göndereceğini aktardı.

Türkiye – Lübnan Dostluğu

Türkiye'nin Lübnan'ın dostu olduğunu ve dostluğun gereklerini yaptığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, UNIFIL'e Türkiye'nin katkısının da bu çerçevede gerçekleştiğini, özellikle eğitim ve sağlık sektöründe olmak üzere katkılarını güçlü bir şekilde sürdüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Lübnan ile sadece siyasi değil, ekonomik ilişkilere de çok önem verildiğini, bu çerçevede serbest ticaret anlaşması ile ilgili çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. Uçak seferi sayısının önümüzdeki haftalarda 21'e çıkacak olmasının Lübnan ile sürdürülen yoğun ekonomik ilişkinin göstergesi olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Orta Doğu'da eğitim ve müteşebbis kabiliyeti açısından en gelişmiş ülke olan Lübnan ile ilişkilerin daha da canlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İlişkilerde Yeni Bir Sayfa

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkeyi ilgilendiren konuların yanı sıra, başta Filistin sorunu olmak üzere bölgeye dair konuları da ele aldıklarını ve bu ziyaretin iki ülke arasında yeni bir sayfa açtığını belirtti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Sleiman da yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Cumhurbaşkanı Gül ile faydalı ve kapsamlı görüşmelerde bulunduklarını, bölgesel ve uluslararası ekonomik, siyasi konuları ele aldıklarını söyledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı