KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Farklılıklarımıza Değil, Ortak Noktalarımıza Odaklanmalıyız"

06.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Farklılıklarımıza Değil, Ortak Noktalarımıza Odaklanmalıyız"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, II. Medeniyetler İttifakı Forumu katılımcıları onuruna Dolmabahçe Sarayı'nda resmî bir akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, farklı kültürleri birbirine bağlamayı ve anlayış farklılıkları arasında köprü yaratmayı amaçlayan bir inisiyatif olan Medeniyetler İttifakı'na yeni bir tuğla koymak üzere İstanbul'da bir araya geldiklerini belirtti.

Medeniyetler İttifakı'nın hızla gelişmesinin ve daha iyiye doğru gidiş için bir etki yapmaya başlamasının herkes için iyimserlik kaynağı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bu inisiyatife gösterilen küresel ilginin, uluslararası toplumun çatışmalar yerine iş birliği ve uyumdan yana tercihini koyduğunun açık bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Zorluklarla mücadelede kararlılık, iş birliği ve diyalogun büyük önem taşıdığını, Türkiye ve İspanya'nın Medeniyetler İttifakı inisiyatifini başlatarak, güçlü ilkelere dayanan bir yaklaşım gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "O halde hepimiz en az aşırılık taraftarları kadar cesur olmalıyız. Farklılıklarımıza değil, ortak noktalarımıza odaklanmanın zamanıdır. Çabalarımızı tüm uluslararası toplumda özellikle çeşitlilik, diyalog, insan onuruna saygı, temel özgürlükler ve cinsiyetler arası eşitlik ilkelerinin sahiplenilmesi ve yaygınlaştırılmasını artırmaya yoğunlaştırmalıyız" dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, "İnsanlık tek bir bedendir ve her ulus bu bedenin bir parçasıdır. Hiçbir zaman ‘dünyanın bir parçasında bir hastalık varsa, bana ne!' dememeliyiz. Böyle bir hastalık varsa, bu hastalığı kendimiz yaşıyormuş gibi ilgilenmeliyiz" sözlerine atıfta bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bu bilgece sözden güç alarak, tüm dünyada, iş birliği ve barış içinde bir arada yaşama, diyalog ve uyum bakış açısıyla her türlü çabayı harcamaya devam etmeye kararlı olduğunu belirtti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı