Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 10. Zirve Toplantısı'na katılmak üzere İran'a gitti.
Cumhurbaşkanı Gül Tahran'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İran ve Pakistan ile birlikte 1985 yılında kurduğu EİT'in, 1992 yılında Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ın katılımıyla 10 üyeli bölgesel bir ekonomik iş birliği örgütü haline geldiğini ve bu örgütün bölgede önemli bir yer tuttuğunu aktardı.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin kurucusu olduğu EİT'in faaliyetlerine önem verdiğini ve bölgede istikrarın tesisine ve refahın artırılmasına katkıda bulunacak çok taraflı bir ekonomik iş birliği platformu olarak gördüğünü ifade etti. Bu çerçevede ticaretin ve yatırımların artırılması, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, sigortacılık işlemleri, haberleşme, karayolları, demiryolları gibi birçok projenin teşkilat bünyesinde çalışılmakta olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, ticaret ile ilgili yeni gelişmenin ise, belli ülkelerin belli miktarda gümrüklerini indirmeyi kabul etmeleri olduğunu ve bunun bir an önce yürürlüğe girmesinin beklendiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, ekonomik iş birliğini geliştirmek için merkezi İstanbul'da bulunan bir ticaret ve kalkınma bankası kurulduğunu da belirtti.
Zirvenin Başlıca Konuları
Tahran'da düzenlenecek olan EİT 10. Zirve Toplantısı'nın başlıca konularından birini, küresel mali ve ekonomik krizin etkileri ile krizin EİT bölgesi için fırsatlara dönüştürülebilmesi amacıyla alınacak önlemlerin oluşturduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, zirveye katılacak devlet ve hükümet başkanlarıyla da ikili görüşmelerde bulunacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretinin Türkiye'nin kurucusu olduğu EİT'in canlandırılması açısından da önemli olacağını belirtti.
"ABD'de Yeni Yönetim Yeni Dönem"
Cumhurbaşkanı Gül açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını da cevapladı. İkili görüşmelerde ele alınacak temel konulara ilişkin bir soruya Cumhurbaşkanı Gül, ABD'de seçimden sonra işbaşına gelen yönetimin dünyaya bakışı ile yeni bir dönem başladığına dikkat çekerek, "Dolayısıyla bu yeni dönem içerisinde önemli meselelerle karşı karşıya kaldığımız bölgelerden bir tanesi de burasıdır; Afganistan, İran meseleleri, Pakistan, Afganistan arasındaki sıkıntılar... Şüphesiz ki bütün bunlar konuşacağımız konulardır. Ayrıca böyle bir yeni dönem ortaya çıkarken herkesin hazırlıklı olması da dünya barışı ve istikrarı açısından çok önemlidir" dedi.
"Bölgenin Kalkınması İçin İstikrar ve Güvenliğin Sağlanması Şart"
Cumhurbaşkanı Gül, bölgedeki en önemli sorunun ne olduğuna ilişkin bir soruya ise, "siyasi istikrar, güven ve ekonomik kalkınma" cevabını vererek, bölgenin ekonomik seviyesine bakıldığında halkların büyük mahrumiyet içinde olduğunun görüldüğünü, ekonomik kalkınmayı sağlamak için de istikrar ve güvenliğin sağlanmasının birinci şart olduğunu belirtti.
ABD Başkanı Obama'nın Ziyareti
ABD Başkanı'nın Türkiye'ye yapacağı ziyarete ilişkin bir soruya Cumhurbaşkanı Gül, ziyaretin hem ABD hem Türkiye açısından önemli olacağını belirterek, dünyanın birçok meselesiyle ABD nasıl ilgileniyorsa, Türkiye'nin de ilgilendiğini ifade etti. Bütün bu konuların gözden geçirilmesi açısından önemli bir ziyaret olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, ABD ile ilişkilerin Türk dış politikasının önemli "sütunlarından birisi" olduğunu da sözlerine ekledi.