KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "İsrail Ayrı, Türkiye'deki Musevi Vatandaşlarımız Ayrı"

03.02.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "İsrail Ayrı, Türkiye'deki Musevi Vatandaşlarımız Ayrı"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın davetlisi olarak, dört günlük resmî bir ziyaret için Suudi Arabistan'a gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, temasları sırasında Türkiye-Suudi Arabistan ikili ilişkileri ile bölgesel konulardaki iş birliğinin daha da ileri götürülmesi için önümüzdeki dönemde atılabilecek adımları değerlendireceklerini söyledi.

Ziyaretinin, iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konulardaki gelişmeleri gözden geçirme ve ilk elden fikir teatisinde bulunma imkânını sağlayacağını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede, Gazze'de yaşanan trajedinin ertesinde Orta Doğu ve Irak'taki durum başta olmak üzere bölgesel meselelere dair gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.

Ticaret Hacmi Hedefi 10 Milyar Dolar

Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki toplam ticaret hacminin yaklaşık 5,5 milyar dolar düzeyinde olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, 2010 yılında bu rakamı 10 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan'la ekonomik ve ticari işbirliğimizin derinleştirilmesinin, ayrıca müteahhitlik gibi çeşitli alanlarda iş imkânlarımızın artırılmasının ziyaretinin öncelikleri arasında yer alacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Suudi Arabistan'daki 100 bini aşkın Türk vatandaşının Türkiye ile Suudi Arabistan arasında önemli bir köprü görevi gördüğünü belirterek, Riyad'da Türk vatandaşlarıyla da bir araya gelerek kendilerinden ilk elden bilgi alacağını kaydetti.

Cidde'de ise, İKÖ Sekretaryası'nı ziyaret edeceğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, ardından da Türk ve Suudi iş adamlarına hitap edeceğini belirtti.

"Bu Ülkede Herkes Birbirine Eşittir"

Cumhurbaşkanı Gül, son dönemde yaşanan süreçle ilgili Türkiye'deki Musevi vatandaşlarının çeşitli endişeleri olduğu yönündeki bir soru üzerine, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan insanların hepsinin hak ve hukukunun birbirine eşit olduğunu, dolayısıyla onlara karşı herhangi bir tavrın söz konusu olamayacağını belirtti.

İsrail'in ayrı, Türkiye'deki Musevi vatandaşlarının ayrı olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, İsrail'in Gazze ve Filistin'e yönelik politikalarının tenkit edildiğini, bunları kesinlikle birbirinden ayırmak gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, "Bütün vatandaşlarıma da buradan sesleniyorum. Sakın böyle bir yanlış tavır içerisine hiç kimse girmesin. Bu ülkede, herkes birbirine eşittir, herkesin hak ve hukuku aynıdır. Musevi vatandaşlarımız, Hıristiyan vatandaşlarımız, hepsi bu ülkenin vatandaşlarıdır. Anayasamıza göre vatandaşlık esastır. Bu konuda yanlış yapanlar olabilir. Yanlış yapanlar her toplumda çıkar. Yanlış yapanları da herkesin ikaz etmesi gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Hamas ile ilgili bir soruya da, "Önemli olan Filistin'deki grupların ismi değil, sürece dâhil edilmeleridir" cevabını verdi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı