KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül 19 Mayıs Üniversitesi'nin Akademik Yılı Açılışını Yaptı

24.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül 19 Mayıs Üniversitesi'nin Akademik Yılı Açılışını Yaptı


Cumhurbaşkanı Gül Samsun programı kapsamında, Garnizon Komutanlığının ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğünü ziyaret etti.

Üniversitenin Akademik Yılı açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada eğitimin önemine dikkat çekti. Geleceğin en büyük yatırımının eğitim olduğu bilinci içerisinde, Türkiye'de bu konuya ağırlık verildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin aynı zamanda teknoloji ve bilim üreten kurumlar olduğunu kaydetti.

 

 

"Üniversiteler Dünyayla Yarışmalı"

Üniversiteler arasında başlayan çeşitliliğin de altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, "Bazısı eğitime ağırlık verirken, bazısı sanayi ve ekonomiye ağırlık vermektedir. Bütün arzumuz şudur: Üniversiteler, sadece kendi içlerinde yarışan değil, dünyadaki üniversitelerle yarışan kurumlar olmalı" ifadesini kullandı.

Üniversitelerin, bulundukları şehre ve ülkeye karşı sorumluluklar taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye gibi büyük, tarihi derin ve bölgesinde önemli rol oynayan bir ülkenin, bilimde, araştırma-geliştirme ve teknolojide önde gelen ülkeler arasında yer alması gerektiğini vurguladı.

Son üç yıldır araştırma-geliştirme için fonlar ayrıldığını, TÜBİTAK'ın da bu konuyla görevli olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu yöndeki çalışmaların sonuçlarının beş sene sonra fark edilebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, AB içerisindeki fonlara Türkiye'nin de katkı sağladığını ancak bu fonlardan yeteri kadar faydalanılmadığını belirtti ve bilim adamlarına bu konuda daha hassas olmaları çağrısında bulundu.

Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye'de doktora yapan öğrenci sayısının artırılması gerektiğinin ortaya çıktığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Bu açıdan Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin gayet zengin olduğunu duymaktan memnun oldum. Ama bu konulara daha fazla ağırlık vermemiz gerektiğine de inancım tamdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin, önemi giderek artan Karadeniz Bölgesi'ne hitap ettiğini vurgulayarak, üniversitenin, bölge ülkelerinin ciddi yatırımlar gerektiren büyük projeleriyle ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

"Üniversiteler Şehirle Şehir Üniversiteyle Bütünleşmeli"

Üniversitelerin bulundukları şehirlerle bütünleşmesinin önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Üniversiteler ülkelerin, şehirlerin, kalkınmanın ve eğitimin lokomotifidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, şehirlerin de üniversitelerini sahiplenmeleri gerektiğini, bu tür bir bütünleşmenin çok büyük bir sinerji oluşturacağını ifade etti.

Öğrencilere, üniversiteyi en iyi derecelerle bitirmelerini öğütleyen Cumhurbaşkanı Gül, mezun olduktan sonra "İçinizdeki heyecan, enerji, itici güç ve üniversite diploması bir araya geldiğinde ancak başarılı olursunuz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerdeki noksanlıkları gidermek ve yeniden yapılanmak amacıyla YÖK'ün hazırladığı strateji belgesine üniversitelerin katkı sağlamaları gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül`den Samsunlu İş Adamlarına Plaket

Samsun Ticaret ve Sanayi Odasının kuruluş yıldönümü törenine katılarak, yüksek düzeyde vergi ödeyen ve ihracat yapan STO üyelerine plaket veren Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye`nin artık kayıp yıllara tahammülünün olmadığını belirterek, geçmişte yaşananlardan herkesin ders çıkartması gerektiğini ifade etti.

Samsun'da geleceğe bakan, ufku, hayalleri ve vizyonu geniş bir çevreyle karşılaştığını ve bununla iftihar ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, iş dünyasının yanında olmaya ve problemlerinin çözümüne katkı sağlamaya çalıştığını belirtti.

Türkiye'yi büyütecek, güçlü kılacak, Türkiye`nin geleceğini inşa edecek özel sektör ve müteşebbislerin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, vergi rekortmeni iş adamlarına ödül vermekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Türkiye'nin başarısı için herkesin başarılı olmasının önemine değinen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye`nin uzun yılları boşa harcadığını kaydederek, "Enerjimizi boşa harcadığımız yıllar oldu. Hepimizin geçmişten en iyi şekilde ders çıkartması gerekiyor. Artık kayıp yıllara tahammülümüz yoktur" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Samsun`daki temaslarını tamamlayarak Ankara`ya döndü.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı