KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Kraliçe II. Elizabeth Ankara`da

13.05.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve eşi Edinburg Dükü Prens Philip resmî bir ziyaret için 37 yıl sonra yeniden Türkiye`ye geldi.

Çankaya Köşkü`nde gerçekleştirilen resmî karşılama töreninin ardından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Kraliçe II. Elizabeth ve eşleri baş başa görüştü.

Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü`nde konukları onuruna yaklaşık 250 davetlinin katıldığı bir akşam yemeği verdi. "Ziyaretin doruğu" olarak nitelenen akşam yemeğinde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Britanya halklarının birçok benzerliklere sahip olduğuna dikkati çekerek, her iki ulusun da geçmişiyle, öz değerleri ve kimlikleriyle gurur duyduğunu vurguladı.

Her iki ülkenin ortak sorumlulukla şekillendirmekte olduğu Avrupa`nın geleceğinin Britanya ve Türkiye`yi birbirine bağladığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye`nin AB üyeliğine doğru yürüyüşünde Birleşik Krallığın en sadık destekçilerden olageldiğini, bu tereddütsüz ve daimi desteğe müteşekkir olduklarını söyledi.

Kraliçe Elizabeth ise, yemekte yaptığı konuşmasına "Nazik sözleriniz ve bugünkü cömert karşılamanız için çok teşekkürler" sözleriyle başladı ve Atatürk`ün Türkiye`yi çağdaş, aydınlanmış ve demokratik bir devlet yapma yolunda gösterdiği muazzam başarıyı övdü. Prens Philip ile birlikte 37 yıl önceki ziyaretin kendilerinde güzel hatıralar bıraktığına değinen Kraliçe Elizabeth "Bugünkü, kendine güvenen, dinamik demokrasi haline gelebilmek için Türkiye`nin atmayı sürdüreceği büyük adımlar, o zamanlardan hayal bile edilemezdi. İçinde bulunduğumuz bu yeni yüzyılda, ülkelerimiz arasındaki bağların her zamankinden daha da güçlü olmasını kutlayabiliriz" diye konuştu.

Kraliçe Elizabeth Cumhurbaşkanı Gül`e İngiltere`nin en önemli nişanlarından biri olan "Knight Grand Cross of the Order of the Bath" nişanını takdim ederken, Cumhurbaşkanı Gül de Kraliçe Elizabeth`e devlet nişanı verdi.

Yemekte ayrıca Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası ve Can Atilla da bir konser verdi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı