"Okumayan Bir Neslin Sosyal ve Kültürel Yönleri Gelişemez"

24.12.2010
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Hayrünnisa Gül, Meridyen Derneği’nin İstanbul’da düzenlediği “İnsana Yatırım - Global Ölçekte Başarının Teşviki” temalı toplantıya katılarak bir konuşma yaptı.  

Bayan Gül, eğitimin önemine vurgu yaptığı konuşmasında tarihin hiçbir döneminde eğitimin bir ülke için, günümüzdeki kadar önemli olmadığını belirterek, bugün milletlerin en büyük servetinin, eğitimli insan gücü olduğunu söyledi.

 

“GELİŞMENİN ANA KAYNAĞI NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜDÜR”

“Küreselleşmenin sağladığı avantajları değerlendirmek ve tehditlerinden korunmak, ancak kaliteli eğitim ve "insan sermayesine" sahip olmakla mümkündür” diyen Bayan Gül, bilgiyi alan değil, üreten nitelikli insan gücünün, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin ana kaynağı olduğunu belirtti.

Her alanda istikrarlı bir gelişme gösteren ve dünyanın yükselen ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin, genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu ve devletimizin de, bu potansiyeli en verimli şekilde kullanmak için en büyük yatırımını eğitime yaptığını kaydeden Bayan Gül, şunları söyledi:

“EĞİTİM KONUSUNDA HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR”

“Ancak nüfusunun yaklaşık yüzde 55'ini gençlerin oluşturduğu ve 20 milyon öğrencinin olduğu bir ülkede, sadece devlet imkânlarıyla, modern çağın gerektirdiği eğitim şartlarının sağlanması pek de mümkün değil. Devletin yetişemediği yerde görev bizlere düşüyor. Bugün karşımıza çıkan tabloda görüyoruz ki; insanımız her konuda olduğu gibi, eğitim konusunda da kendisinden bekleneni fazlasıyla yerine getiriyor. Birçok hayırseverimiz, çocuklarımıza ve eğitime harcanan paranın aslında yarınlarımıza yapılan büyük bir yatırım olduğu bilinciyle okul, derslik, yurt yaptırıyor, burs veriyor, ihtiyaç sahibi öğrencilere destek sağlıyor. Bu noktada sivil toplum kuruluşlarının, kamuoyunu harekete geçirme ve topluma liderlik etme rolünün de çok etkili olduğuna inanıyorum. Eğitimin önemine inanan ve sadece kendi çocuklarıma karşı değil ülkemdeki bütün çocuklara karşı sorumluluk hisseden bir anne olarak ben de, bu konuda üzerime düşeni yapmaya gayret ediyorum.”

EĞİTİM HER ENGELİ AŞAR KAMPANYASI İLE EĞİTİM GÖREN ENGELLİ SAYISINDA YÜZDE 45 ARTIŞ SAĞLANDI

Gençlere kaliteli eğitim imkanları sağlamak amacıyla, sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ve hayırsever vatandaşların katkılarıyla yürüttüğü projelerinden de söz eden Bayan Gül, engelli çocukların, engelli olmayanlar gibi ve onlarla birlikte eğitim görebileceği, sosyal hayatın her alanında etkin olabileceği konusunda, toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefleyen “Eğitim Her Engeli Aşar” Projesi ile 1.5 yılda 27 bin ailenin ziyaret edildiğini, 45 okul ile 1200 özel eğitim sınıfı yapıldığını ve ülkemizde eğitim gören engelli sayısında yaklaşık yüzde 45 oranında bir artış sağlandığını vurguladı.

“OKUMAYAN BİR NESLİN SOSYAL VE KÜLTÜREL YÖNLERİ GELİŞEMEZ”

Konuşmasında gençlerin çok fazla kitap okumamasından duyduğu üzüntüyü de dile getiren Bayan Gül, himayesinde düzenlenen “Konuşan Kitap Şenlikleri” ile gençleri kitap okumaya teşvik etmeye çalıştıklarını söyledi. “Kitap okumayan bir nesilden, dilimizi doğru kullanmasını, etkili konuşmasını, güzel yazı yazmasını, edebiyatla, sanatla ilgilenmesini, şiir yazmasını bekleyemeyiz.” diyen Bayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kendi dilini bile düzgün bir şekilde kullanamayan bir gençlik, küreselleşen dünyada yenilikleri takip edebilmek için gerekli olan yabancı dillere nasıl hakim olabilir? Nasıl bilim üretebilir? Nasıl başarılı olabilir? Kitap, insanın bilgi dağarcığını olduğu kadar sosyal ve kültürel yönlerini de geliştirir. Çocuklarımız, tarihimizi, kültürümüzü, kimliğimizi, kısacası bizi biz yapan ve bir arada tutan değerleri kitapla dostluklarını geliştirerek özümseyebilirler.”

“GENÇLERİMİZ HEDEFLERİNİ YÜKSEK TUTMALI VE ÇOK ÇALIŞMALILAR”

Himayesinde yürütülen Bilişim Teknolojisi Sınıfları Projesi ile 81 Yıldız projeleri hakkında da bilgi veren Bayan Gül, konuşmasında şunları kaydetti: “Geleceğimizin teminatı gençlerimiz, yarınlarımız da onlara emanet… Devlet ve toplum olarak onlara iyi ve kaliteli bir eğitim sunmak bizim görevimizse, kendilerine sunulan imkanları en iyi şekilde değerlendirmek de, onların görevi… Ben her fırsatta, gittiğim her yerde gençlerimize bunu söylüyorum ve onları motive etmeye çalışıyorum. Hedeflerinizi iyi belirleyin, bunu yaparken de çıtanızı her zaman yüksek tutun, diyorum. ”

“AZİMLE VE YILMADAN ÇALIŞIRLARSA BAŞARAMAYACAKLARI AŞAMAYACAKLARI HİÇBİR ENGEL YOK”

Gençlerin azimle ve yılmadan çalışmaları ve kendilerine güvenmeleri halinde başaramayacakları hiçbir engelin olamayacağını belirten Bayan Gül, geçtiğimiz günlerde Muş’ta yaşayan ve üniversite sınavına kendi çabalarıyla çalışıp ilk 500 arasına girmeyi başaran Rukiye Işık adlı öğrenciyi örnek gösterdi.

Bayan Gül, kendisine mektup yazan bir kızın öyküsünü ise şu sözlerle anlattı: “Birkaç ay önce okulların açıldığı günlerde, Mardin’in Suriye sınırına yakın bir köyünde yaşayan bir kızımız bana mektup gönderdi. Eğitimine devam etmek için benden yardım isteyen bu kızımız, yazdığı mektubu göndermek için bile, Diyarbakır’da yaşayan bir akrabasından yardım almak zorunda kalmış. Çevresindekilerin “Nasıl sesini duyurabilirsin, sana kim yardım edebilir ki” şeklindeki tüm olumsuz telkinlerine rağmen ümidini kaybetmeyip, okuma arzusuyla tüm imkanlarını zorlayan Nevin bugün eğitimine devam ediyor.”

“ÜLKEMİZDE FEN BİLİMLERİNE OLDUĞU KADAR SOSYAL BİLİMLERE DE ÖNEM VERİLMELİ”

Konuşmasında sosyal bilimlerin önemine de değinen Bayan Gül, insanı ve toplumu anlamanın en önemli anahtarının sosyal bilimler olduğunu belirterek, “Ne yazık ki bugün halen sosyal bilimlere, fen bilimleri kadar önem verilmemekte, özellikle başarılı gençlerimiz, fen bilimlerine yönlendirilmektedir. Sosyal bilimler, toplumdaki bütün gelişim ve değişimlerle iç içedir. Modern ve demokratik bir toplum olmak, bu değişim ve gelişimleri anında algılamak ve benimsemekle mümkündür. Bilgi toplumu olmanın yolu da buradan geçer. Teknoloji üretmek için gerekli olan fen bilimleri kadar, bu teknolojiyi insanların ve toplumların nasıl ve neye göre kullanacağını tespit eden sosyal bilimler ve uygulamaları da büyük önem taşır. Bu nedenle, ülkemizde de sosyal bilimlerle ilgili araştırma ve projelere verilen desteğin daha da arttırılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Konuşmasının ardından Bayan Gül’e, Meridyen Derneği Başkanı H. Hümeyra Şahin tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun yanı sıra, toplantıya çok sayıda akademisyen, sanatçı, yazar, gazeteci, iş kadını, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve dernek üyeleri katıldı.

  

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı