Bartın Valiliği'ni Ziyaretinde Basına Yaptıkları Açıklama

03.05.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Biraz önce de ifade ettiğim gibi, Bartın’a çeşitli vesilelerle gerek hükümetteki görevim sırasında, gerek milletvekili olduğum dönemlerde, hep gelip gitmiştim. Ve Bartın’ın güzelliklerini yakinen gören bir kişiyim. Ama bugün Cumhurbaşkanı olarak Bartın’da olmaktan gerçekten büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Dün Zonguldak’taydım. Zonguldak, Bartın, buralar hep birbirinin kardeşi olan illerimizdir. Bir bölge olarak düşünürsek, Zonguldak’a da Cumhurbaşkanı olarak ilk defa gittim, orada da daha önce bir çok vesilelerle bulunmuştum. Bugün, bütün vatandaşlarımın gösterdiği sevgiden de büyük bir mutluluk duydum ayrıca.

Burası Türkiye’nin en güzel, en sakin, en huzurlu kentlerinden birisidir. Bartın, Amasra, tabiatın bütün güzelliklerine sahip, tarihi çok eski olan, Türk tarihinden önceye kadar uzanan eserlerin olduğu, her bakımdan çok önemli bir turizm bölgesidir. Bütün buraların cazibesi inanıyorum ki gün geçtikçe daha çok artacaktır ve çok daha fazla içeride, dışarıda hep ilgi çekecektir.

Bu kentimiz, tarihi özellikleri, tarihi kimliği olan bir şehrimizdir.

Bugün gün boyunca hep burada olacağım. Az önce de ifade ettim. Daha yakından, bütün yetkililerden, bilgiler alacağım. Ve şehrimizin takip edilmesi gereken konularını, bütün bunları tabii Ankara’ya döndüğümüzde de hep takip edeceğiz. Üniversite’ye gideceğim, Garnizonu ziyaret edeceğim. Biraz sonra Belediye’ye gideceğiz.

Bartın’ın yeraltı da çok kıymetlidir, sadece yerin üstü değil. O açıdan hem yerinin altı hem yerinin üstü kıymetli olan yerler bu kadar azdır. Onun için herkes bulunduğu yerin kıymetini bilsin, şehrin değerini bilsin. Buranın güzelliklerini bozmadan burayı büyütmek gerekir, bu çok önemli.

Biraz sonra Belediyeye gittiğimde de bu konuya daha çok değinirim. Allah’ın verdiği bu güzellikleri biz insan eliyle bazı yerlerde çok bozmuşuz. Bunları siz de biliyorsunuz, Karadeniz’de bir çok maalesef yerleşim yerinde çok güzel şehirlerimizi çok bozmuşuz, oraları nasıl güzelleştiririz diye uğraşıyoruz. Şimdi Bartın daha küçük, henüz bozulmamış bir şehrimiz. Buraların konaklarını, eski çarşısını falan bilirim. Bütün buraları, buraların hep serveti olarak görmek gerekir ve şehir büyürken bunları dikkatli bir şekilde büyütmek ve şehrin güzelliğini bozmadan ona yeni güzellikler katmak gerekir. İnanıyorum ki hep elbirliği içerisinde hep bunları yapacaksınız.

Bir kez daha, bu güzel şehrinizde bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.

Soru:  Ak Parti’de üç dönem kuralının devamı yönünde bir karar alındı. Bu da Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adayı olacağı yönünde yorumlanıyor. Siz bu yorumlara katılıyor musunuz? Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?

Sayın Cumhurbaşkanımız:  Başka var mı? Başka soracaklarınızı sorun, hepsine bir dünkü gibi öyle cevap vereyim.

Soru:  Sorum şu efendim: Bugün bir gazetede Silahlı Kuvvetler’in içinde “paralel bir yapılanma olduğu, bunun da Yüksek Askeri Şura toplantısında tasfiye edileceğine” yönelik bir haber var. Silahlı Kuvvetler’in içerisinde böyle bir yapılanma var mı? Böyle bir tasfiye kararı var mı?

Soru:  Benim ilk soruya ek olarak Sayın Başbakanla yaptığınız görüşmede acaba Başbakan üç dönem kuralıyla ilgili size bir sinyal vermiş miydi? Bugün bu kararda size sürpriz oldu mu Sayın Cumhurbaşkanım?

Soru:  Bir soru da ben ekleyebilir miyim efendim? Eğer mutabakat sağlanmazsa bile ki dün mutabakat arayışı olduğunu söylemiştiniz, mutabakat sağlanmazsa bir daha aday olacak mısınız efendim?

Soru:  Sayın Cumhurbaşkanım, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Güngör Yavuzarslan. Amerikan merkezli uluslararası sivil toplum kuruluşları tarafından basın özgürlüğü raporu yayınlandı, en son sizinde takip ettiğiniz şekilde. Türkiye’yi kısmen özgür kategorisinden hiç özgür değil statüsüne aldı. Basın özgürlüğü konusunda uluslararası arenada Türk medyasının düşürülmek istendiği bu durum hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Soru:  Üç bin yıllık Amasra’ya termik santral yapılmasını destekler misiniz? Başbakanımızın bu konuda hayır cevabı var, siz ne dersiniz?

Sayın Cumhurbaşkanımız:  Hepsine toplu bir cevap vereyim ben.

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili işte takvimin işlediğini söyledim, bununla ilgili tartışmalar gayet tabii. Sayın Başbakan ile kendi aramızda biz bu konuları konuştuk, onu söyleyeyim. Günü gelince de yapılacak açıklamaları duyarsınız.

Basın özgürlüğü bir memleketin, tabii ki demokratik ülkelerin en önemli niteliklerinden birisidir. Bu yöndeki eleştirileri hep dikkate almamızda fayda vardır, önemlidir, çünkü Türkiye’nin başarılarını gölgeletmememiz lazım.

Türkiye bir hukuk ülkesi, tabii ki yanlışlar, hatalar, çeşitli yapılanmalar, çeşitli faaliyetler hep olabilir, büyük bir ülkede. Nitekim telefon dinlemeleri, çeşitli biliyorsunuz son dönemlerde ortaya çıkan hususlar. Bütün bunlarla mücadeleler, hukuk devletinde hukuk çerçevesi içerisinde olur. Milli Güvenlik Kurulu da, hukuka, hukukla bağlı olan bir kurumdur. Hiç kimse hukukun, anayasanın, kanunların dışında değildir. Yanlışlar tabii ki görmezlikten gelinemez, ama yanlışlarla mücadeleler hukuk çerçevesinde olur. Onun için gelişigüzel herhangi bir işlem suçu olmayan insanlara, böyle bir şey söz konusu olmaz, ama yapılan yanlışlar varsa, bu yanlışların da üstünün kapatılmasını hiç kimsenin tabii beklememesi gerekir.

Evet, bölge ile ilgili deminden beri söylediğim buralar cennet, güzel yerler. Tabii bir taraftan kalkınma, bir taraftan çevrenin bütün güzelliğini, bunları hep koruma, bu aradaki bu dengelere iyi bakmamız lazım. Kategorik olarak şuna evet, şuna hayır demek doğrusu birazcık benim bu makamımda dosyaları tam bilmeden söylemem zor olur, doğru olmaz. Ama ben ilke ve prensipleri ortaya çıkartırım. Çevreyi muhakkak korumak gerekir, buraları bozmamak gerekir, ama bunun ötesinde de enerji meselesi, kalkınma, bunlar hepimizin çok öncelikli meseleleridir. Bugün Zonguldak’ta da gördüm, mesela hava kirliliğini gördüm Zonguldak’ta. Bununla ilgili muhakkak tedbirlerin alınması gerekecektir. Ona göre artık birçok enerji sektöründe çok modern teknolojiler, filtreler, bunları biliyorsunuz ki problem olmaktan çıkartıyor. Onun için kategorik olarak, Cumhurbaşkanı olarak evet veya hayır demem açıkçası doğru olmaz. Çünkü meseleyi iyice bilmem lazım, genel olarak şu anda biliyorum. O bakımdan bugün hep inceleyeceğiz, bugün hep konuşacağız, bilgiler alacağım. Ona göre belki nasıl hareket edileceğine, uzmanlardan da hep dinlediğimiz bilgiler çerçevesinde hep beraber karar verilir. Ama Belediye de tekrar söyleyeceğim, buraların güzelliğini muhafaza etmek, buraların sahibi olarak sizlerin hep birinci görevi olması gerekir. Sonra bir kez elden çıkarsa tekrar oraları düzeltmek mümkün değil. Onun için imar faaliyetleri, yapılaşma bunlar tabii çok önemli.

Soru:  Efendim bir soru ek yapabilir miyiz? Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün yaptığı bir açıklama vardı.

Sayın Cumhurbaşkanımız: Sayın Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını bilmiyorum. Kim ne dedi, o açıklamaları takip etmiyorum, ama genel olarak söyledim söyleyeceğimi.

Yazdır Paylaş Yukarı