Türkmenistan Devlet Başkanı ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

03.06.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Devlet Başkanı, Kadirli Doğanım,

Değerli Basın Mensupları,

Dost ve kardeş Türkmenistan’ın Devlet Başkanı, Değerli Kardeşim Sayın Berdimuhamedov ve heyetinin kıymetli mensuplarını bir kez daha ülkemizde ağırlamaktan duyduğum büyük memnuniyeti ifade ediyor ve başta Değerli Kardeşim olmak üzere herkese hoş geldiniz diyorum.

Bu, son yedi yıl içinde karşılıklı olarak çeşitli vesilelerle devlet başkanı düzeyinde gerçekleştirilen 12. ziyarettir.

Son olarak ben de Atçılık Bayramı kutlamalarına katılmak üzere Nisan ayında Türkmenistan’ı ziyaret etmiştim. Böylece, geride kalan yedi yıllık süre zarfında senede ortalama iki kez düzenli olarak bu seviyede biraraya gelmiş bulunuyoruz. Bu arada bir şey söylemek istiyorum, ben 7 yıl önce Türkmenistan’ı ziyaret ettiğimde 7 yıl boyunca Türkiye’den hiçbir Cumhurbaşkanlığı ziyareti yapılmamıştı Türkmenistan’a. Daha sonra ise senede iki kez karşılıklı biraraya geliyoruz ve ilişkilerimiz işte bu noktaya gelmiş vaziyette.

Karşılıklı olarak gerçekleştirdiğimiz bu yoğun ziyaretler neticesinde ilişkilerimiz muazzam bir ivme yakalamıştır. Bu yoğun temaslar, aynı zamanda kardeşliğimizin de lafta kalmadığını göstermektedir.

Hepimiz bir milletin farklı farklı boyları olarak, bugün de farklı farklı devletleri olarak, gayet onurlu bir şekilde dünyada yerimizi almış vaziyetteyiz. Karşılıklı saygı sevgi ve eşitlik içerisinde de büyük bir dayanışma gösteriyoruz, birbirimizle. Bu şekilde yakın ziyaret ve temaslar bu bilinci daha güçlü hale getirmektedir.

Kadirli Doğanım Sayın Berdimuhamedov’la bugün yaptığımız başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerde, ikili ilişkilerimizi baştan sona gözden geçirdik. Çok samimi ve verimli görüşmelerde, her iki tarafta da işbirliğimizin her alanda daha da geliştirilmesi yönünde irademizi ortaya koyduk. Biraz önce imzaladığımız belgeler ilişkilerimizin ulaştığı noktayı göstermektedir.

Değerli Basın Mensupları,

Türkmenistan’la mükemmel düzeyde seyreden ilişkilerimizin en önemli boyutlarından biri ekonomik ve ticari alanda gerçekleşmektedir. Türkmenistan’ın, Değerli Kardeşim Sayın Berdimuhamedov’un liderliğinde gerçekleştirmekte olduğu atılımlar ve büyük kalkınma hamleleri bizler için de iftihar vesilesi olmaktadır. Türkmen kardeşlerimizin güven ve desteği sayesinde, Türk firmaları da bu kalkınma hamlesine büyük prestijli projeleri üstlenerek katkı sağlamaktadır.

Nitekim Türkmenistan, son yıllarda müteahhitlik sektörümüzün en fazla proje üstlendiği ülkedir. Şirketlerimizin Türkmenistan’da üstlendiği projelerin toplam değeri Mayıs 2014 itibariyle 40 milyar Doların üzerindedir. Bu, Değerli kardeşimin Türk şirketlerine olan güveni sayesinde gerçekleşmektedir. Bunu açıklıkla sizlerle ve Türk halkıyla paylaşmak isterim ve bunun bilinmesini isterim.

Ayrıca, ticaret hacmimiz 2,5 milyar Dolar seviyesinde seyretmektedir. Bu ülkede 600’den fazla Türk şirketi faaliyet göstermektedir.  Doğrudan Türk yatırımlarının toplamı 500 milyon Dolar’a yakındır.

Bu vesileyle, başta Sayın Devlet Başkanı olmak üzere Türkmenistan makamlarının Türk şirketlerine güven ve destekleri için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Türk şirketlerinin, bu güven ve desteğe layık biçimde, Türkmenistan’daki yeni prestij projelerini başarıyla hayata geçireceklerine olan inancım tamdır.

Görüşmelerimizde ekonomik ve ticari işbirliğimizi daha da geliştirmek için neler yapabileceğimizi değerlendirdik. Bildiğiniz gibi, 1-2 Haziran’da yapılan Hükümetlerarası Ekonomik Komisyon Toplantısı’nda da tüm bu hususlar ayrıca hükümetlerimiz arasında da ele alınmıştır.

Enerji ve ulaştırma alanında işbirliği de, görüşmelerimizde ele aldığımız konular arasındadır. Türkmenistan’la enerji ve ulaştırma alanındaki işbirliğine, stratejik bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Bu alanlarda hayata geçirilecek projelerin, bölgesel işbirliği ruhunu pekiştireceğine inanıyoruz.

Bu çerçevede, Türkmen gazının Türkiye üzerinden Avrupa pazarlarına taşınmasına yönelik kararlılığımızı sürdürüyoruz.

İkili ilişkilerimizin yanısıra çok taraflı düzeyde de işbirliğimizin giderek arttığını izliyorum. Başta Birlişmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşlarda kardeşlik hukukunun gereği olarak güçlü işbirliği içerisindeyiz. Bu çerçevede Türkmenistan Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi adaylığı gibi konulara destek verdiği gibi biz de Türkmenistan’ın BM ile yapacağı önemli toplantılara güçlü bir şekilde destek veriyoruz.

İlişkilerimizin başka bir yanı da kültür ve eğitim alanındadır aynı milletin çocukları olarak bizi birbirimize esas yaklaştıran kültür sahasıdır. Bu alanda çok büyük faaliyatler gerçekleştirilmektedir. Buna önem vermeye de devam edeceğiz.

Bugün Değerli Kardeşim, Türkiye’ye resmi bir devlet ziyareti gerçekleştirmektedir. Yarın da Türkçe Konuşan Ülkeler topluluğu olarak Bodrum’da bir araya gelerek, Türk Konseyi’nin toplantısını yapacağız. Türkmenistan’ın da bu toplantıda hazır bulunmasından ziyadesiyle gerçekten mutluluk duyuyorum. Bu davetimi kabul edip Bodrum’a da geldiği için Değerli Kardeşime ayrıca teşekkür ediyorum.

Bir kez daha Türkiye’ye hoş geldiniz diyorum. Bütün Türk milletinin Türkmen kardeşlerine olan sevgi ve muhabbetlerini de iletmek istiyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı