Gürcistan Cumhurbaşkanı ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

07.05.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı,

Değerli Basın Mensupları,

Gürcistan Cumhurbaşkanı Sayın Giorgi Margvelashvili’nin davetine icabetle Tiflis’te bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Sizin de takip ettiğiniz gibi  aslında iki sebeple Tiflis’teyiz. Birisi dün Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye arasında yaptığımız Üçlü Zirve; bölgenin stratejik önemi çerçevesinden gerçekleştirdiğimiz örnek projeleri gözden geçirme, yeni projelerle ilgili talimatlarımızı verme ve onları takip etme çerçevesinde oldu. Gerçekten çok önemli bir toplantıydı.

Bugün ise Gürcistan’a resmi bir devlet ziyareti yapıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ile gerek başbaşa gerek heyetlararası görüşmeler gerçekleştirdik. Daha sonra da Sayın Başbakanla buluşacağız.

Türkiye, Gürcistan’a daima büyük önem vermiştir, dost ve komşusu olarak. Ayrıca halklarımız birbirine akrabadır. Türkiye’de çok sayıda Gürcü asıllı vatandaşımız olduğu gibi, burada da çok sayıda Türk asıllı vatandaşlarınız vardır. Bütün bunlar, halklar arasındaki samimi ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu göstermekte ve bunun göstergesi olarak, her sene Gürcistan’dan Türkiye’ye 1,8 milyon kişi gitmekte, Türkiye’den de Gürcistan’a 1,6 milyon kişi gelmektedir. Bu, halktan halka olan ilişkilerin sağlamlığını göstermektedir. Yöneticiler olarak da, devletler olarak da, halklarımızın bu kadar birbirine dost olduğu iki ülke arasındaki dayanışmayı, hem siyasi alanda hem ekonomik alanda en üst seviyelere taşımış vaziyetteyiz.

Ayrıca ilişkilerimiz de stratejik derecede önemli ilişkilerdir. Bu çerçevede Türkiye, daima Gürcistan’ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve hukukun üstünlüğü çerçevesi içerisinde ve uluslararası hukuk çerçevesi içerisinde, bölgedeki problemlerin çözümünü desteklemiştir. Ayrıca Gürcistan’ın Avrupa ve NATO yapıları içerisinde yer almasına daima güçlü destek vermiştir ve bu güçlü desteği vermeye de devam edecektir. Nitekim önümüzdeki yakın süre içerisinde Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasının imzalanacak olması, serbest ticaret anlaşmasının imzalanacak olması hep bizim desteklediğimiz konulardır. Yine NATO toplantılarında da bu desteğimiz, güçlü bir şekilde devam etmektedir.

İlişkilerimizin ekonomik boyutu ise olağanüstüdür. Çok sayıda büyük Türk yatırım firması Gürcistan’da yatırımlar yapmaktadır. Enerji sektörü başta olmak üzere, birçok alt yapı yatırımları yapmaktadır. Enerjide yaptığımız anlaşma ile Gürcistan’da üretilen elektriğin fazlası Türkiye’ye, hatta Türkiye üzerinden Avrupa’ya satılabilecektir. Bu şekilde de ülkeler adeta, ekonomik açıdan birleşmiştir. Biliyorsunuz, Türkiye ile Gürcistan arasında Serbest Ticaret Anlaşması vardır. Ve en önemlisi de vatandaşlarımız, karşılıklı olarak, pasaportsuz, vizesiz, kimlik kartıyla seyahat edebilmektedir. Bu işte iki ülkenin, birbirine ne kadar çok güvendiğini ve ne kadar çok geleceklerimizi de ortak bir vizyon çerçevesi içerisinde götürdüğümüzü göstermektedir.

Bugün Sayın Cumhurbaşkanı’yla siyasi, ekonomik, kültürel ilişkileri de hep konuştuk. Tabii ki kültürel miras, halkların bize bıraktığı geçmişten büyük bir zenginliktir. Türkiye’dekiler bize ait, bizim için zenginlik, buradakiler sizin için zenginliktir. Bütün bunların restorasyonu, bunların en güzel şekilde bakımı, demokrasinin çok temel unsurlarından birisi olan din özgürlüğü, insanlar neye inanıyorsa inansın onu yaşadıkları ülkelerinde rahatlıkla yaşayabilmeleri, bütün bunlar ortak vizyonumuzdur. Bunları hep görüştük ve gayet faydalı oldu.

Ulaştırma bakanlarımız, enerji bakanlarımız, dışişleri bakanlarımız, onlar da kendi aralarında hep görüşmeler yaptılar. Özellikle ulaştırmada Sarp Kapısının daha da hızlandırmasıyla ilgili çalışmalar başlattık. Orada ümit ediyoruz ki tek pencere sistemine geçebileceğiz. Ve bütün Avrupa’nın, Türkiye’nin Kafkaslar üzerinden Orta Asya karayoluyla bağını daha da hızlandıracağız.

Büyük projelerden bahsetmiyorum, artık onlar uygulanıyor, ama yenileri var. Yenileri de biliyorsunuz, ulaştırmada tren yolu. Bunun %80’i bitmiş vaziyette. Dün ulaştırma bakanları, bize sunum yaptılar. Bütün sahada yapılan tünelleri, büyük viyadükleri, çok büyük yolları, bütün bunları gösterdiler. İşlerin hemen hemen %80’i bitmiş vaziyette. İnşallah yakında tamamı bitecek. Ayrıca, yeni büyük enerji projeleri, TANAP Projesi, Gürcistan üzerinden geçecek. Bütün bunlar, Türkiye ve Gürcistan arasındaki ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu, gelecekte de ne kadar güçlü bir şekilde devam edeceğini göstermektedir.

Ben, bir kez daha, burada bulunduğumuz süre içerisinde, Sayın Cumhurbaşkanı ve bütün yetkililere, bize gösterdiği samimiyet, dostluk ve misafirperverlik için teşekkür ediyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı