Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirve Toplantısı Münasebetiyle Düzenlenen Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

06.05.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanları,

Değerli Bakanlar,

Değerli Basın Mensupları,

 

Bugün burada Güney Kafkasya bölgesi konusunda ortak bir vizyonu paylaşan üç ülkenin Cumhurbaşkanları olarak bir araya geldik. İşbirliğimizin tüm veçhelerini ayrıntılı bir şekilde gözden geçirdik.

Esasen Türkiye olarak biz gerek Gürcistan ile gerek Azerbaycan ile ikili ilişkiler çerçevesinde çok ileri seviyedeyiz.

Gürcistan ile 1,5 milyar dolar ticaret hacmimiz var ve Gürcistan’daki Türk yatırımları 1 milyar dolar civarında. Birçok Türk işadamı Gürcistan’a yatırım yapmak için büyük bir arzu içindeler. İlişkilerimiz öyle ki, vatandaşlarımız kimlik kartlarıyla, pasaportsuz bir şekilde ve vizesiz seyahat edebilmektedirler.

Türkiye olarak aynı şekilde Azerbaycan ile de ilişkilerimizin şüphesiz ki çok daha özel boyutları vardır. Ama ekonomik ilişkilerimize geldiğimizde ticaret hacmimiz 4,7 milyar dolar, yatırımlarımız da 5,5 milyar dolar civarındadır.

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki bu coğrafi beraberlik, bu bölgede, Güney Kafkaslarda çok büyük bir cazibe merkezi oluşturmaktadır. Şüphesiz ki şu söylediğim rakamlar, nüfusları düşündüğümüzde önemli rakamlardır, ama bunun çok daha ilerisine varmamız mümkündür. İşte bu üç ülkenin samimi, yakın iş ilişkileri ve işbirliği bölgeyi bir cazibe merkezi haline getirmektedir ve bu cazibenin de gücü giderek artmaktadır.

Öyle ki çok büyük alt yapı projeleri gerçekleştirdiğimizi herkes bilmektedir. Özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projelerini bütün dünya çok takdirle izlemektedir. Bu projeler vaktiyle gerçekleşmesi zor, hatta bazılarının rüya dediği projelerdi. Bunların ilk ikisi gerçekleşmiş, üçüncüsü de, demiryolu projesi de gerçekleşmek üzeredir.

Bugün ulaştırma bakanları da toplantıya katıldılar ve kapsamlı bir şekilde bize sunum yaptılar. Hatta inşaatlarla ilgili video görüntülerini bize sundular. Büyük bir memnuniyet duyduk ki, binlerce metre uzunluğunda, 4-5 kilometrelik tüneller, büyük viyadükler; bütün bunlar açılmış ve işlerin büyük bir kısmı bitirilmiştir. İnşallah kısa süre içerisinde bitecektir. Tabii ki TANAP projesi de ayrı bir yine enerji projesi olarak bölgenin önemini çok daha ortaya çıkartmaktadır.

Bu koordinasyon, birçok pratik faydaları da beraberinde getirmektedir. Bunun en basit göstergesi, trenlerimiz. Raylar birbirine çok uygun değildi. Bütün bu çalışmalar ve koordinasyon neticesinde artık bütün trenler Türkiye’den Gürcistan’a, Azerbaycan’a; Azerbaycan’dan Gürcistan ve Türkiye’ye hiçbir sıkıntı çekmeden gelebilmektedirler.

Bizim bütün arzumuz şudur: Bütün bu projelerle bölgedeki refahı, ekonomik gelişmeyi artırmaktır.

Tabii ki zirve boyunca bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de ele aldık. Barış ve istikrarın korunmasını esas alan ve ortak evrensel değerlere dayanan görüşlerimiz de örtüşmektedir. Gürcistan ve Azerbaycan’ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne olan güçlü desteğimizi yineledik. Bölgemizdeki ihtilafların, toprak bütünlüğü ilkesi temelinde barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturulmasının önemini de bir kez daha paylaştık.

Ukrayna’daki krizi de görüşmelerimizde tabii ki konuştuk. Krizin bölgemizde güvenlik ve istikrarı etkilediği konusunda hemfikiriz. Krize Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk çerçevesinde siyasi bir çözüm bulunması da şarttır. Ülkedeki anayasa reformu doğusuyla batısıyla tüm toplumu kucaklamalıdır. AGİT Gözlem Misyonu’nun gerilimin düşürülmesi ve diyaloğun güçlendirilmesindeki rolünü de destekliyoruz. Kırım-Tatar Türklerinin de durumunu hassasiyetle takip ettiğimizi, Türkiye olarak burada ifade etmek isterim.

Zirvenin gerek ülkemiz gerek bölgemiz açısından hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum ve bu samimi işbirliğinin birçok ülkeye de örnek olacağına inanıyorum. Bize güzel bir ev sahipliği yaptığı için, bu zirvenin ilk toplantısını organize ettiği için Gürcistan’a ve değerli dostumuz Sayın Cumhurbaşkanı’na da çok teşekkür ediyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı