Gürcistan’a Hareketlerinden Önce Atatürk Havalimanı’nda Yaptıkları Açıklama

05.05.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Gürcistan Cumhurbaşkanı Sayın Margvelaşvili'nin davetine icabetle, resmi bir ziyaret gerçekleştirmek üzere biraz sonra Tiflis'e hareket edeceğim.

Heyetimde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Lütfi Elvan, milletvekilleri ve çok sayıda işadamı yer almaktadır. Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız, bilahare Tiflis’te heyetime dahil olacaklardır.

Ziyaretimin iki boyutu bulunmaktadır. Bunlardan ilki, 6 Mayıs Salı günü gerçekleştirilecek Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Zirvesi’dir.

Esasen üç ülkenin Dışişleri Bakanları bir süredir bu formatta bir araya geliyorlardı. Şimdi bu süreci Cumhurbaşkanları düzeyine taşıyarak, yeni bir çerçeveye oturtacağız.

Malumunuz olduğu üzere, Güney Kafkasya'daki bu iki ortağımızla birlikte bugüne kadar birçok önemli projeyi hayata geçirdik. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hatlarıyla halklarımızın refahını arttırmaya gayret ettik. Şimdi de Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Trans-Anadolu doğal gaz hattı gibi stratejik öneme sahip projeler üzerinde çalışıyoruz. Tüm bu projelerle, Güney Kafkasya'da barış, istikrar ve refahı pekiştirmeyi amaçlıyoruz.

Bu anlayış doğrultusunda düzenlenecek Üçlü Zirve'de enerji ve ulaştırma başta olmak üzere, bölgesel işbirliği projelerini en üst düzeyde gözden geçirmeyi öngörüyoruz. Ayrıca, güncel bazı bölgesel ve küresel konuları ele almayı planlıyoruz.

Tiflis'teki temaslarımın ikinci boyutu resmi ziyarettir. Bu kapsamda, 7 Mayıs günü Gürcistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanıyla yapacağım görüşmelerde, ikili ilişkilerimizi ilgilendiren konuları tüm veçheleriyle gözden geçireceğiz.

Bildiğiniz üzere, Gürcistan'a pasaportsuz seyahat imkanı tanıyan Kimlikle Geçiş Uygulamasını 2011'de hayata geçirdik. Batum Havaalanını ortaklaşa kullanıyoruz. Yakında Gümrüklerde Tek Pencere uygulamasını başlatacağız. Tüm bunlar, Gürcistan'daki temaslarımda üzerinde duracağımız konulardır.

Ekonomik ve ticari işbirliği, görüşmelerimizin bir diğer ortak noktasıdır. Bu vesileyle Tiflis'te, iki ülkenin işadamlarının katılımıyla İş Forumu düzenlenecektir. Ben de Forum'da bir konuşma yapacağım.

Maksadımız, 1,5 milyar Dolar düzeyinde seyreden ticaret hacmimizin, 1 milyar Dolar'a yaklaşan Gürcistan'daki yatırımlarımızın ve firmalarımızın bu ülkedeki hidroelektrik santrali, otel ve toplu konut gibi altyapı projelerinden aldıkları payın arttırılmasıdır.

Ziyaretimin, Gürcistan'la ikili ilişkilerimizin derinleştirilmesi ile bölgesel ortaklık ve işbirliği vizyonumuz dahilinde Güney Kafkasya'nın geleceği, istikrarı ve refahı açısından önem taşıyan projelerin ele alınmasına katkı sağlayacağına inanıyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı