Türkmenistan’a Hareketlerinden Önce Havaalanında Basına Yapatıkları Açıklama

26.04.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un davetine icabetle, Aşkabat’ta düzenlenecek Atçılık Bayramı kutlamalarına katılmak üzere, biraz sonra Aşkabat’a hareket edeceğim.

Bu ziyarette bana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker, milletvekilleri, basın ve iş dünyasının önde gelen temsilcileri ile diğer üst düzey zevattan oluşan bir heyet refakat edecektir.

Dost ve kardeş Türk devletleriyle ilişkilerimizin güçlendirilmesine ne kadar önem verdiğimi biliyorsunuz.

Bu kapsamda, ortak bir dil, inanç, tarih ve kültüre sahip olduğumuz Türkmenistan ile ilişkilerimizde son yıllarda muazzam bir ivme yakalanmıştır.

Bu benim, son altı yılda Türkmenistan’a çeşitli vesilelerle gerçekleştirdiğim altıncı ziyaret olacaktır. Aynı süre zarfında karşılıklı olarak Devlet Başkanı düzeyinde yaptığımız 11’inci ziyaret olacaktır. Hatırlayacağınız üzere, en son geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Türkmenistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştim.

Bu defa, Türkmen kültürünün ve sosyal hayatının önemli bir parçası olan Ahalteke Atları adına düzenlenen geleneksel Atçılık Bayramını kutlayacağız.

Ziyaretim sırasında, Devlet Başkanı Sayın Berdimuhamedov ve Tataristan Cumhurbaşkanı Sayın Rustam Minnihanov ile birlikte Atçılık Bayramının açılış törenine katılacağız.

Bu çerçevede, Türk, Türkmen ve Tatar sanatçıların ortaklaşa gerçekleştirecekleri kültürel etkinliğin yanı sıra, Türkmenistan Devlet Başkanlığı Atçılık Sporu Kompleksi’nde düzenlenecek at yarışlarını ve gösterileri de hep beraber izleyeceğiz.

Bu yılki Atçılık Bayramı kutlamaları kapsamında, bir ilke imza atılarak “Türkiye Cumhurbaşkanlığı Koşusu” da düzenlenecektir. Türkmen kardeşlerimizin bu nazik jesti, dost ve kardeş Türmenistan ile ikili ilişkilerimizin ulaştığı mükemmel düzeyin müşahhas bir nişanesidir.

Bu ziyaret vesilesiyle, Devlet Başkanı Sayın Berdimuhamedov ile yapacağımız görüşmede, ikili ilişkilerimizin çeşitli veçheleri ile ülkelerimizi ilgilendiren güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacağız.

Sayın basın mensupları,

Türkmenistan’na, Türkmenistan’da iş yapan  bir çok önemli yatırımcı ve iş adamıyla beraber gittiğimizi de söyledim. Özellikle hatırlatmak isterim ki Türkmenistan’da  Türklerin  yaptığı projeler elli milyar dolara yaklaşmıştır.  Bu nerdeyse Türkiye’nin bir ülkeden  en çok iş aldığı ülke Türkmenistan olmuştur.Nüfusu ve hacmi düşünüldüğünde  Türkmenistan’ın ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov’un Türk ve  Türk iş damlarına duyduğu güvenin muhakkak ki neticesidir. Özellikle son birkaç yıl içerisinde her yıl on milyar doların üzerinde Türk iş adamları Türkmenistan’dan iş almaktadır ve orada çok büyük işler gerçekleşmektedir. Dolayısıyla Türkmenlerin bize gösterdiği bu güven karşısında tabi ki bizim de bir kadirşinaslık olarak onların daima hep yanında olduğumuzu ve onların davetine bu konuda katılmayı da daima hep önde görmüşümdür. İşte bu çerçeve içerisinde bu ziyareti yapıyoruz.

Cumhurbaşkanı Sayın Minnihanov ile yapacağım görüşmede ise Tatar kardeşlerimizi ilgilendiren güncel gelişmeleri ele alacağız.

Ziyaretimin, halklarımız arasındaki kardeşlik bağlarının daha da güçlendirilmesine ve ikili ilişkilerimize hâkim olan işbirliği, diyalog ve dayanışma ruhunun pekiştirilmesine vesile olacağına inanıyorum.

Teşekkür ederim.

 

Yazdır Paylaş Yukarı