Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısı'nda Yaptıkları Açıklama

22.04.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

“Uzun Beyaz Bulut Ülkesi” olarak da bilinen Yeni Zelanda’nın Genel Valisi Sayın Mateparae ve heyetinin değerli üyelerini Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Her ne kadar Yeni Zelanda ile Türkiye arasındaki mesafe oldukça uzak da olsa, sizin de bildiğiniz gibi çok samimi yakın ilişkilerimiz var. Bu ilişkilerin doğduğu an ise Çanakkale Savaşı. 99 yıl önce Çanakkale Kara Savaşları Türk tarihi için çok önemli, bizim var oluş savaşlarımızdan biri, tarihimizin en önemli savaşları. O zaman ki dünyanın büyük güçleriyle savaşırken Yeni Zelanda için de bir ulus bilincinin doğmasına yol açan bir savaş. Ama bu savaş aynı zamanda birçok insanlık dersleri ve centilmenliklerle de dolu olan bir savaş. Bunu tarihçiler en güzel şekilde her zaman anlatılar.

İşte oradan doğan dostluk bugün güçlü bir şekilde devam etmekte ve en üst seviyede karşılıklı ziyaretler gerçekleşmekte. Her sene Çanakkale Savaşları’nın yıl dönümünde Anzak Bölgesi diye bildiğimiz bölgeden ve Yeni Zelanda’dan, Avustralya’dan binlerce insan gelmekte ve onlar da kendi tarihlerini bu şekilde yâd etmekte.

Önümüzdeki yıl Çanakkale Kara Savaşlarının yüzüncü yıl dönümü. Bunun için bildiğiniz gibi büyük hazırlıklar yapıyoruz. Sayın Genel Vali’yle bu çerçevede yaptığımız görüşmeler gayet faydalı geçti. Hem baş başa hem daha geniş bir heyet arasında toplandık. İki ülke arasındaki ilişkileri bu dostluk temelinde nasıl geliştiririz bunları konuştuk.

Aslında 2010 yılında sayın başbakanların yayınladığı ortak bir bildiriyle ilişkilerin daha ileriye götürülmesinin hedefleri de konmuştu. Bunların uygulanmalarına baktık. İki ülke arasında aşırı vergi muafiyeti anlaşmaları imzalandı. Ümit ediyoruz ki yakında yatırımların teşviki ve garantisiyle ilgili anlaşmalar da imzalanır. Bu çalışmalar hep devam ediyor. Ticaretimiz çok büyük değil, bunu büyütebiliriz. Diğer alanlardaki faaliyetlerimizin hepsine çok önem veriyoruz.

Ben Sayın Vali’ye bir kez daha hoş geldiniz diyorum ve bu vesileyle bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açmasını da temenni ediyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı