Danimarka’ya Hareketlerinden Önce Esenboğa Havalimanında Basına Yaptıkları Açıklama

17.03.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

 

Kraliçe II. Margrethe’in davetine icabetle, Türkiye ile Danimarka arasındaki ilk Devlet Ziyaretini gerçekleştirmek üzere az sonra Kopenhag’a hareket edeceğim.

Esasen bu benim Danimarka’ya ilk ziyaretim değildir. 2010 yılında İklim Değişikliği Zirvesi için de Kopenhag’a gitmiştim. Bu defa, Devlet Ziyareti gerçekleştiriyorum.

Bu tarihi ziyarette bana Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek, milletvekilleri, akademik camia, basın ve iş dünyamızın seçkin temsilcileri ile diğer üst düzey resmi zevattan müteşekkil bir heyet refakat etmektedir.

 

Değerli Basın Mensupları,

 

Danimarka ile ilişkilerimiz 250 yıllık bir maziye sahiptir. 1756 yılında Osmanlı Devleti ile Danimarka Krallığı arasında imzalanan Dostluk, Seyr-i Sefain ve Ticaret Anlaşmasıyla ilişkilerimizin temelleri atılmıştır.

1925 yılında imzalanan Dostluk Anlaşmasıyla, bu temel bir kat daha perçinlenmiştir.

Danimarka’ya gerçekleştireceğim ziyarette, NATO başta olmak üzere birçok alana teşmil edilen işbirliğimizin en güçlü şekilde devamına yönelik karşılıklı iradeyi teyit edeceğiz.

Ayrıca, ikili ilişkilerimizin köklü mazisine yakışır seviyelere yükseltilmesi için neler yapılabileceğini görüşeceğiz. Ziyaretim sırasında, Kraliçenin yanısıra Danimarka Parlamentosu Başkanı ve Başbakanı ile yapacağım temaslarda bu hususları ele alacağım.

AB üyelik sürecimiz, Danimarka ile ilişkilerimizin önemli bir boyutudur. AB’ye katılıcım sürecimizin güçlü destekçileri arasında yer alan Danimarka’daki temaslarımda bu konu üzerinde özellikle duracağım.

İlişkilerimizin bir diğer önemli veçhesi olan iş, ticaret ve karşılıklı yatırımlar da, gündemimizde öncelikli yer tutmaktadır. Danimarka ile ticaret hacmimiz, yaklaşık 1,8 milyar Dolar’dır. Bu meblağı, en kısa sürede 5 milyar Dolar’a çıkartma hedefimiz vardır.

Bu çerçevede, Kopenhag’da TOBB ve Danimarkalı muadili tarafından ortaklaşa düzenlenen Ticaret ve Yatırım Forumu’na iştirak edeceğim. Ayrıca, öndegelen Türk ve Danimarkalı şirketlerin üst düzey yöneticileriyle çalışma yemeğinde biraraya geleceğim.

Danimarka’nın mukayeseli üstünlüğe sahip olduğu yenilenebilir enerjinin yanısıra, bizim de son dönemde büyük atılım gerçekleştirdiğimiz denizcilikle ilgili tesisler de, ziyaret programımda yeralmaktadır.

Yurtdışına yaptığım ziyaretlerde vatandaşlarımızla bir araya gelmeye ne kadar önem verdiğimizi biliyorsunuz. Danimarka ziyaretim vesilesiyle de, bu ülkede yaşayan Türkler tarafından kurulan vakıf ve derneklerin temsilcilerini kabul edeceğim.

Ziyaretimin, Türkiye ile Danimarka arasında dostane ilişkilerin pekiştirilerek, her alanda yeni ufuklara taşınmasına vesile teşkil edeceğine inanıyorum.

 

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı