Romanya Cumhurbaşkanı Sayın Traian Basescu ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

05.02.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Romanya Devlet Başkanı Sayın Basescu’yu ülkemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Bildiğiniz gibi Romanya Türkiye’nin dost ve müttefiği ve Karadeniz üzerinden de komşusu olan, tarihi ilişkiler içerisinde olduğumuz, çok önem verdiğimiz bir ülke.

Değerli Dostum Sayın Cumhurbaşkanı Basescu ile hem baş başa hem de heyetlerarasında yaptığımız görüşmeler gayet faydalı oldu ve ilişkilerimizi daha da ileriye taşımak hususunda güçlü iradelerimizi ortaya koyduk.

Sayın Basescu, 2011 Aralık ayında Türkiye’yi ziyaret ettiğinde ilişkilerimizi Stratejik Ortaklık seviyesine çıkartan Anlaşma’yı imzalamıştık.

Bu bağlamda ilişkilerimiz gerek siyasi konularda, gerek güvenlik konularında, hepsinde mükemmel şekilde gelişmektedir.

Romanya’yla ticari ve ekonomik ilişkilerimiz de çok önemlidir. Balkanlar’da en çok ticaret ortağı olan iki ülkeyiz. Ticaretimiz 6 milyar dolar civarında. Aramızda,  bunu en kısa zamanda 10 milyar dolara çıkarmak hedefini de koyduk.

Sayın Cumhurbaşkanı iş adamları ile de bir araya gelecek ve Yatırım Zirve Toplantısını TOBB ile birlikte yapacak. Orada da zaten görecekler, Türk iş adamlarının Romanya’da 5 milyar dolar yatırımları var. Dolayısıyla Romanya ile ekonomik alanda da çok yakın ilişkiler içerisindeyiz.

Romanya, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecine de güçlü destek veren ülkelerin önünde gelmektedir. Bir devlet politikası olarak bu desteği vermektedirler. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanı'na, Romanya hükümetlerine ve Romanya halkına da teşekkür etmek istiyorum.

Halklarımız arasında da tarihten gelen son derece güçlü ilişkiler vardır. Romen makamlarının yapıcı ve dostane tutumları sayesinde, yaklaşık 17 bin vatandaşımız ve 60 binin üzerinde soydaşımız bu ülkede huzur ve güven içerisinde yaşamaktadırlar.

Bükreş, Köstence ve İstanbul arasında uçak seferinin 40’ın üzerinde olduğunu söylersek, ilişkilerimizin ne kadar derin olduğu da ortaya çıkacaktır.

Bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanı ve heyetine hoş geldiniz diyorum.

Soru: CHP Milletvekili Sayın Aksünger’i kabul ettiniz. Kendisi de sizinle yaptığı görüşmede elde ettiği izlenimleri kamuoyuyla paylaştı. İllegal dinlemeler konusunda Devlet Denetleme Kurulu’nu devreye sokabileceğinizi söyledi. Devlet Denetleme Kurulu'na böyle bir talimatınız olacak mı efendim? İkinci sorum ise şu: Yine geçtiğimiz gün Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ülkenin içinde bulunduğu durum, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasındaki son gelişmeler ve yargı ve Emniyetteki yer değiştirmeler ile ilgili sizi göreve çağırdı. Bu çağrıya hem CHP’den hem de bazı köşe yazarlarından destek geldi. Bu konudaki düşüncelerinizi de alabilir miyiz?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Geçen hafta Sayın Milletvekili yazılı bir şekilde randevu talebinde bulundu. Ben de bütün milletvekillerinde olduğu gibi, onların randevu taleplerini kabul ediyorum, hangi partiden olursa olsun ve görüşüyorum. Yazılı müracaatında da, Devlet Denetleme Kurulu olarak kişisel verilerin korunması ile ilgili bir araştırma yaptırdım, biliyorsunuz ve o rapor da yayınlandı.  Bu konuda görüşme talebiydi. Görüşme oldu ve takdir etti yapılan çalışmaları, ne kadar önemli olduğu, onlara dikkat edilirse. Yani bugün birçok sorunların aslında karşılanamayacağı mevzular ve diğer görüşlerini dinledim. Yani mesele bu. Bütün milletvekilleri, birçok milletvekilleri çeşitli konularda randevu istiyorlar ve görüşüyorum o çerçeve içerisinde. Yaptığım görüşme, yani kendisinin talebi üzerine.

İkinci sorunuzda da, görevde değil miyim ben yani? Göreve çağırdı falan dediniz de, bazıları. Görüyorsunuz herhalde açıklamalarım, müdahalelerim, konuşmalarım, temaslarım gizli değil, bütün kamuoyu nezdinde yapılıyor.

Soru: Konuşmalarınızda Romanya’nın AB desteğinden söz ettiniz. “Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemektedir” dediniz. Sorum şu olacaktır: Türkiye’de Romanya’nın desteği tam olarak nasıl hissedildi? Romanya’nın tam olarak katkıları neydi ve gelecekte Romanya’nın katkısını ve desteğini nasıl görmektesiniz?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Ben Romanya’nın desteğinden dolayı huzurunuzda da teşekkür ettim Sayın Cumhurbaşkanı’na. Bu desteğin devam edeceğini de umut ediyoruz.

Soru: Sayın Cumhurbaşkanım size sormak istiyorum, iç siyasetle ilgili olarak. Uzun tutukluluk süresinin 5 yıla inmesiyle ilgili bir çalışmadan söz ediliyor. Bununla ilgili değerlendirmeniz ne olur?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Hatırlarsanız, TBMM’nin açılışlarında yaptığım konuşmalarda, uzun tutukluluk sürelerinin cezaya dönüşmemesi gerektiğini birkaç kez vurguladım. Bu düzenlemelere bu çerçeve içerisinde bakarım. Ama nasıl bir düzenleme yapılıyor, taslağı bilmiyorum. Onu Hükümetimizle görüşmelerde detayını öğrenip, o zaman belki daha geniş fikrimi sizinle paylaşabilirim.

Yazdır Paylaş Yukarı