Macaristan'a Hareketlerinden Önce Esenboğa Havalimanında Basına Yaptıkları Açıklama

16.02.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Cumhurbaşkanı Sayın Janos Ader’in davetine icabetle Macaristan’a resmi bir ziyarette bulunmak üzere az sonra Budapeşte’ye hareket edeceğim.

Bu ziyarette bana, Başbakan Yardımcısı Sayın Emrullah İşler ile Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi ve milletvekillerimiz, belediye başkanımız ve onların yanısıra kültür, basın ve iş dünyamızın seçkin temsilcileri ile üst düzey resmi zevatın da yer aldığı bir heyet eşlik edecektir.

Macaristan ziyaretim, dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Pal Schmitt’in 14-17 Kasım 2011 tarihinde Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin iadesi niteliğindedir.

Budapeşte’deki temaslarım çerçevesinde Cumhurbaşkanı Sayın Ader’le baş başa ve heyetler halinde biraraya geleceğim. Macaristan Meclisi Başkanı Sayın Laszlo Köver ve Başbakanı Viktor Orban ile de görüşeceğim.

 

Değerli Basın Mensupları,

Merkezi Avrupa’nın önemli ülkelerinden olan Macaristan ile tarihi dostluk ilişkilerimizi her alanda geliştirip derinleştirmeyi arzu ediyoruz. Macaristan’ın da bu yönde güçlü bir iradeye sahip olduğunu memnuniyetle müşahede ediyoruz.

Bu doğrultuda, ilişkilerimizde son dönemde güçlü bir ivme yakalanmıştır.

Son olarak, Macaristan Başbakanı Orban Aralık ayında ülkemizi ziyaret etmiştir. Bu vesileyle, iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmuş ve ilk toplantısı Sayın Başbakanların riyasetinde gerçekleştirilmiştir.

Ziyaretim, eski dost ve NATO bünyesinde müttefik olmanın yanısıra, stratejik ortak konumundaki Macaristan ile ilişkilerimizin çeşitli yönleriyle gözden geçirilmesine vesile olacaktır.

Macaristan ile siyasi düzeyde mükemmel olarak nitelendirebileceğimiz ilişkilerimizi, ekonomik ve ticari alanda kaydedilecek başarıyla da taçlandırmak arzusundayız. Öncelik olarak, 2 milyar Dolar seviyesinde bulunan ticaret hacmimizi ve karşılıklı yatırımları arttırmak istiyoruz.

Bu anlayışla heyetimde, Türk iş dünyasının, Macar iş âlemiyle yeni ortaklıklar kurmaya ilgi gösteren seçkin temsilcileri bulunmaktadır.

Ben de ziyaretim vesilesiyle Budapeşte’de düzenlenecek Türk-Macar İş Forumu’na iştirak ederek, Türk ve Macar iş adamlarına hitap edeceğim ve onları daha çok ticaret ve yatırım için teşvik edeceğim.

Ziyaretimin son günü, Macaristan’daki müşterek kültürel mirasımızın seçkin örneklerini yerinde görme fırsatı bulacağım.

Bu kapsamda, Birinci Dünya Savaşı’nda Galiçya Cephesi’nde şehit düşen askerlerimizin ebedi istirahatgahı olan Türk Şehitliğini ziyaret edeceğim.

Ayrıca, Macaristan’la Osmanlı dönemine kadar uzanan ortak tarihimizin en müşahhas eserlerinden olan Gül Baba Türbesi’ni ziyaret edeceğim.

Ziyaretim, dost ve müttefik Macaristan ile işbirliğimizin her alanda daha ileriye taşınmasına katkı sağlayacaktır.

 

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı