Gambiya Cumhurbaşkanı Sayın Yahya Jammeh ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

11.02.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Gambiya Cumhurbaşkanı Sayın Yahya Jammeh ve heyetindeki değerli bakanları Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Kendilerine bir kez daha Türkiye’ye hoş geldiniz diyorum.

Cumhurbaşkanı Sayın Jammeh aslında daha önce de Türkiye’ye gelmişler ama, uzun bir süreden sonra Türkiye’ye yaptıkları bu ikinci ziyaret.

Esasen Türkiye ile Gambiya arasındaki ilişkiler çok eski tarihlere uzanmakta. 1965 yılında Gambiya bağımsızlığını kazandıktan sonra hemen diplomatik ilişkilerimiz tesis edilmiş, 2010 ve 2011 yıllarında da karşılıklı olarak daimi büyükelçilikler açılmıştır. Bugün Türkiye’nin Banjul’da daimi büyükelçisi vardır.

Gambiya Batı Afrika’da okyanusa açık, stratejik konumu olan bir ülkedir ve Afrika’nın adeta giriş kapılarından birisidir. Ülkedeki istikrar ve ülkenin özellikle re-export kapısı olarak da Afrika’nın önemli bir merkezi halinde olması Türkiye’nin Gambiya ile olan ilişkilerini çok daha önemli hale getirmektedir. Ama ilişkilerimizin yine çok önemli ayaklarından bir tanesi 1991 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Gambiya Silahlı Kuvvetleri’ne verdiği eğitimlerdir. Özellikle Jandarma Kuvvetlerinin kurulmasında ve eğitimlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çok önemli katkısı olmuştur. Bu bütün Afrika tarafından çok iyi bilinir ve bütün Afrika ülkeleri de bizden hep aynı eğitimi isterler. Dolayısıyla ilişkilerimiz çok sağlam temellerdedir ve her alanda çok geniştir.

Uluslararası kuruluşlarda Gambiya daima Türkiye’nin konularını hep destekleyen bir ülke olmuştur. Kıbrıs ile ilgili konular söz konusu olduğunda Afrika’da ilk ortaya çıkan ve Türkiye’ye destek veren bir ülke. Bu anlamda da daima çok dikkati çekmektedir.

Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile baş başa ve heyetler arasında yaptığımız görüşmeler gayet verimli olmuştur. Gördüğünüz gibi birçok anlaşmaları imzaladık. Daha önce de birçok anlaşmalar imzalanmıştır. Şimdi Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalanmasıyla ilgili çalışmalar da bir taraftan yapılmaktadır. Yarın Sayın Cumhurbaşkanı İstanbul’da iş adamları ile de bir araya gelecektir, onlara ülkesinin yatırım potansiyelini en iyi şekilde tanıtacaktır. Bildiğiniz gibi Türk iş adamlarının Türkiye dışında çok büyük yatırımları vardır. Afrika ülkelerinde çok önemli yatırımlar yapmaktadırlar. Afrika önemli bir ticaret ve Türk yatırımcıların ilgi alanı haline gelmiştir. İnanıyoruz ki, Gambiya da Türkiye’nin Afrika’daki önemli ortaklarından birisi haline gelecektir.

Diğer yandan, Türkiye, Birleşmiş Milletler bünyesi içerisinde de Gambiya ile ilgili programlarda yine önemli rol almaktadır. Özellikle en az gelişmiş ülkelere yönelik geliştirilmiş entegre çerçeve kapsamında 2012’den itibaren Gambiya’ya donör kolaylaştırıcısı rolümüz vardır, bizim. Bu rolü de gayet güçlü bir şekilde yerine getiriyoruz.

TİKA, bildiğiniz gibi, Türkiye’nin önemli kuruluşlarından birisidir. Teknik yardım amaçlıdır. Afrika’nın birçok ülkesinde önemli faaliyetleri vardır. TİKA’nın Gambiya’da da faaliyetleri vardır. Bu faaliyetleri daha da artırmasını istiyoruz.

Genel olarak Türkiye’nin Afrika’daki açılım politikası çerçevesi içerisinde büyükelçilik sayılarının ne kadar arttığını sizler yakinen biliyorsunuz. Biz, Afrika’nın büyük problemlerini sadece Afrika halklarının sırtına bırakmanın insani ve ahlaki açıdan doğru olmadığına inanan bir ülke olarak, gerek insani yardımlarda, gerek teknik yardımlarda donör bir ülke olarak bu faaliyetlerimizi giderek daha da artırıyoruz ve Afrika’ya olan katkılarımızdan daima gurur duyuyoruz.

Bu çerçeve içerisinde, Sayın Cumhurbaşkanı ile bugün yaptığımız toplantılar gayet faydalı olmuştur. Zaten güçlü olan Türk-Gambiya ilişkilerine bu ziyaretle daha da güç verilmiştir. Savunma sanayii alanında da yine ilişkilerimiz daha güçlü hale gelecektir, çünkü silahlı kuvvetlerimiz arasındaki özellikle eğitim ayaklı ilişkiler buna ayrıca fırsat vermektedir.

Sayın Cumhurbaşkanı’na tekrar hoş geldiniz diyorum ve bu ziyaretinin başarılı olmasını temenni ediyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı