Türkiye-Afganistan-Pakistan Sekizinci Üçlü Zirve Münasebetiyle Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

13.02.2014
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Kıymetli Kardeşlerim Afganistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Hamid Karzai ve Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Muhammed Navaz Şerif ile birlikte her üç ülkenin üst düzey yöneticileri bugün bir araya geldik.

2007 yılında bu Üçlü Zirve toplantılarına başlamıştık, Pakistan, Afganistan ve Türkiye arasında işbirliğini geliştirmek ama, daha çok da özellikle Asya'nın ortasında Pakistan-Afganistan ve Türkiye'nin önemli kurumlarının birbiriyle daha iyi çalışmalarını temin etmek için bu toplantıları yapmıştık. Ve 2007 yılından bu yana 8 kez bu Zirve toplantılarını yapıyoruz.

Sayın Navaz Şerif, Pakistan’ın ilk defa demokratik bir şekilde seçimleri neticesinde Başbakan olduktan sonra bu toplantılara Başbakan olarak katılıyorlar, kendilerine de tekrar hoşgeldiniz diyoruz.

Bu toplantılar siyasi, güvenlik ve ekonomik ayaklı devam etmektedir. Sadece Cumhurbaşkanları ve Başbakanlar olarak bir araya gelip konuşmuyoruz, aynı zamanda Dışişleri Bakanlarımız, İçişleri Bakanları, Genelkurmay Başkanımız, İstihbarat Teşkilatı Başkanları, bürokratlarıyla bir araya geliyorlar. Özellikle de Asya'daki huzurun sağlanması, Afganistan'daki barış sürecinin hızlanması, Afganistan-Pakistan arasındaki beraber çalışma ortamının bütün kurumlara yansıtılması konusunda çok açık, samimi ve gayet faydalı görüşmeler yapıyoruz.

Bugün de aynı şekilde önce Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan ve yine Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Erdoğan olmak üzere bir araya geldik, her şeyi gözden geçiriyoruz. Afganistan Cumhurbaşkanı ve Pakistan Başbakanı ucu açık şekilde meseleleri konuştular, daha sonra da güvenlik birimleri ile ilgili olan herkesi davet ettik ve bütün bu konular geniş bir şekilde konuşuldu. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'na da Sayın Başbakan'a da Türkiye’ye gösterdikleri bu güvenden dolayı bir kez daha huzurunuzda teşekkür ediyorum.

Bugün yaptığımız resmi toplantıda da ayrıca Sayın Bakanlar, Sayın Genelkurmay Başkanı, Sayın İstihbarat Teşkilatı Başkanları kendi aralarındaki toplantılarla ilgili bizlere bilgi verdiler.

Ayrıca ekonomi konusunda da üç ülke arasındaki ekonomik faaliyetleri, özellikle Afganistan-Pakistan arasındaki ekonomik faaliyetleri de daha geliştirme konusunda Türkiye-Pakistan ve Afganistan Odalar Birliği'nin müşterek oluşturduğu Forumla ilgili Türkiye Odalar Birliği Başkanı bizlere bilgi verdi. Bu konuda da bazı somut adımlar atıldı ve bazı somut adımlar atılacak, özellikle ulaştırma ile ilgili.

Özet olarak şunu söylemek isterim ki: Afganistan'da bu sene Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak, 2014 yılında ISAF kuvvetleri çekilecekler. Sayın Karzai'nin önünde kritik çeşitli konular var; gerek ikili askeri anlaşmalar, gerek SOFA anlaşmaları, şüphesiz ki bunları en iyi şekilde kendileri değerlendiriyorlar. Bütün bu konuları hep beraber detaylı bir şekilde konuştuk ve “Asya'nın Kalbi” diye gördüğümüz Afganistan'da barışın, huzurun sağlanması; barış sürecinin güçlü bir şekilde devam etmesi için başta Pakistan olmak üzere, hep beraber desteğimizi bir kez daha ifade ettik. Bu görüşmenin, bu toplantının sadece liderler arasında değil, en üst seviyede uzmanlar ve kurumların başkanları arasında da gayet faydalı geçtiğini gördüm, bundan da büyük memnuniyet duydum.

Bu vesileyle hem Sayın Karzai’ye ve hem Sayın Başbakan Navaz Şerif’e teşekkür ediyorum, başarılar diliyorum.

Soru: Sayın ev sahibi Cumhurbaşkanı Gül’e hitaben sorumu yöneltiyorum. Sayın Karzai ve Sayın Navaz Şerif sağınızda ve solunuzda duruyorlar ve son derece yakın ve sıcak bir ortam sunuyorsunuz onlara. Sizce acaba bu üçlü mekanizmayı ileriye götürmek gerekiyor mu, bundan sonra da sürdürmek gerekiyor mu?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Gerek Sayın Cumhurbaşkanı Karzai, gerek Sayın Başbakan Navaz Şerif ile dün akşam ve bugün sabah gayrı resmi ve daha sonra da resmi 3-4 toplantı yaptık. Şunu ifade edebilirim ki, bu toplantılar sonuna kadar açık yüreklilik ve sonuna kadar da her konunun, aklımızdaki bütün konuların açık seçik konuşulduğu bir ortamda oldu. Bunun çok faydalı olduğunu önce şüphesiz ki Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan söylediler, teyit ettiler. Biz de bundan büyük bir memnuniyet duyduk. Bizimki sadece kolaylaştırıcı, yardım edici bir şeydir. Ama biz de kendimizi Asya ile bağlantılı hissediyoruz, dolayısıyla Asya’nın ortasındaki Kabil’deki barışın bütün Asya’ya, herkese muhakkak ki çok büyük neticeleri olacaktır. Konuşmamda da söyledim, kurumlar arasındaki çalışma iklimi ve çalışma ortamının ve güveninin sağlanması konusunda da çok verimli oluyor bu toplantılar. Birçok somut, özellikle askeri brifingleri dinleseydiniz, istihbarat brifinglerini, onların hepsinde gayet somut şeyler var, onun için devamından yanayız ve devam edeceğiz inşallah.

Soru: Son günlerde çok tartışılan bir düzenleme var efendim, yeni internet yasası. Uluslararası alanda da oldukça yankı buldu. İnternete sansür geldiği noktasında değerlendirmeler var. Yasa artık Çankaya Köşkü’nde. Sizin düzenlemeyle ilgili değerlendirmeleriniz nelerdir? Yasayla ilgili nasıl bir tasarrufunuz olacak?

Sayın Cumhurbaşkanımız: Bahsettiğiniz yasa üzerinde çalışıyoruz. Bir iki sıkıntılı konu var, üstünde çalışıyoruz.

Yazdır Paylaş Yukarı