İtalya Ziyareti Dönüşünde Esenboğa Havalimanı’nda Basına Yaptıkları Açıklama

31.01.2014

İtalya Cumhurbaşkanı Sayın Napolitano’nun davetine icabetle, 28-31 Ocak tarihleri arasında İtalya’ya yaptığım resmi devlet ziyaretinden dönmüş bulunuyorum. Böylelikle Cumhurbaşkanı Sayın Napolitano’nun 2009 yılında Türkiye’ye yaptığı ziyaretin bir nevi iadesini yapmış oldum.

Aynı zamanda 7 yıl sonra Türkiye’den İtalya’ya da bir Cumhurbaşkanlığı ziyareti gerçekleşti.

Bu vesileyle, ziyaretimiz süresince şahsıma, eşime, heyetimize gösterilen olağanüstü misafirperverlik için İtalyan makamlarının hepsine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Ziyaretim kapsamında Cumhurbaşkanı Napolitano’yla heyetler arasında ve baş başa geniş görüşmeler yaptık. Ayrıca İtalya Başbakanı Sayın Letta ve Senato Başkanı Sayın Grasso ile de görüşmelerde bulunduk. Bu görüşmelerde hem ikili ilişkilerimizi, hem bölgesel meseleleri; ayrıca da Avrupa Birliği ile ilgili genel ve Türkiye bağlamındaki konuları geniş bir şekilde ele aldık.

Bildiğiniz gibi, 2014 yılının ikinci yarısında İtalya Avrupa Birliği’nin Dönem Başkanlığını üstlenecek. Şimdiden hazırlıklara başlamış vaziyette. Dönem Başkanlığı süresi içerisinde Türkiye'ye olan desteklerinin güçlü bir şekilde devam edeceğini her ortamda belirttiler. İtalya’yla ekonomik ilişkilerimize de çok önem veriyoruz.

Bu ziyarette çok sayıda, 160’a yakın iş adamı heyetimizle vardır. İtalyan iş dünyasının da çok büyük bir ilgisini gördüm. Önemli bazı İtalyan firmalarıyla ki bunların bazıları 50-60 yıldır Türkiye'de faaliyet gösterirler- bunlarla bir kahvaltıda bir araya geldik ve çok geniş bir şekilde görüştük, Türkiye’deki yatırımlarını genişletmeleri konusunda.

Ayrıca çok sayıda Türk ve İtalyan iş adamının katıldığı bir İş Forumu yaptık. Burada Değerli Bakanlar ve iş dünyasının temsilcileri konuştu, ben de bir hitap da bulundum. Daha çok ticaret ve daha çok yatırım için çağrıda bulundum. Aramızdaki 20 milyar dolarlık ticaret hacminin çok daha büyüyebileceğini, dünyada 550 milyar dolar yatırım yapan İtalya’nın Türkiye’deki yatırımlarının 4,5 milyar dolar olduğunu düşündüğümüzde bunun çok daha fazla artabileceğini; bunları geniş bir şekilde konuşma imkanı oldu.

Ayrıca Yunus Emre Kültür Merkezi'nin Roma'daki Merkezi’nin açılışını yaptık. Bundan da büyük bir memnuniyet duydum. Roma bir kültür şehri. Böyle bir kültür şehrinde Türk kültürünün en iyi şekilde temsil edilmesi, Türkçe’nin en güzel şekilde öğretilmesi önem verdiğimiz konulardan birisiydi.

Şüphesiz ki bu ziyaret vesilesiyle çeşitli başka faaliyetler oldu, bunların hepsi de olağanüstü ilgi gördü. Büyük bir karşılıklı memnuniyet içerisinde olduk. Türk-İtalyan dostluğunun ve iş birliğinin çok güçlü bir şekilde geleceklere taşınması konusunda da iradelerimizi bir kez daha tekrarlamış olduk.