Mehmet Akif Ersoy'un Vefatının Yıldönümü

27.12.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Mehmet Akif Ersoy'un vefatının yıl dönümü vesilesiyle yayımlanmasını istedikleri mesajları aşağıda sunulmaktadır:

“İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy sadece edebi yönü ve ölümsüz eserleriyle değil, mücadeleci kişiliği, mütefekkir ve bilim adamı  kimliğiyle ülkemize önemli hizmetlerde bulunmuştur.

İnancı, fikirleri ve düşüncelerine paralel hayatıyla örnek olan Akif, milletimizin düşüncelerine tercüman olduğu edebi şaheserleriyle herkesin sevgisini ve saygısını kazanmış eşsiz bir mütefekkirdir.

Mehmet Akif en önemli kültür sembollerimizdendir. Milletimizin manevi zenginliğini, birlik ve beraberliğini, hürriyet sevgisini en veciz biçimde ifade eden Akif,  Kurtuluş Savaşı’nın en zor dönemlerinde Anadoluyu adım adım dolaşarak halka milli mücadele ruhunu aşılamıştır.

Mehmet Akif Ersoy, Türk milletinin duygularını, milli ve manevi değerlerini, acılarını, kederlerini, sorunlarını yüreğinde hissetmiş ve bunları şiirlerinde en güzel şekilde ifade etmiştir. Onun eserleri milletimizi ve değerlerimizi öylesine güzel tasvir etmiştir ki, sadece düne, bugüne değil, yarınlara da ışık tutmaktadır.

Mehmet Akif’in kaleme aldığı İstiklal Marşı şüphesiz bunun en mükemmel örneklerinden birini oluşturmaktadır. Akif, İstiklal Marşı’nda milletimizin sadece hürriyet mücadelesini değil, ezelden ebede yürüyüşünü, manevi dünyasını, hayata bakışını,vatan ve bayrak sevgisini de en veciz şekilde dile getirmiştir.

“Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” derken de, çekilen zorlukları, yaşanan acıları ve ödenen bedelleri en çarpıcı biçimde dile getirmiştir. Akif İstiklal Marşı’nı milletine malederek tüm eserlerini topladığı Safahat’a almamış, gönül ve ruh yüceliğini, mütevazı kişiliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

O, değerlerinden uzaklaşmayan, halkının isteklerini inançlarını, duygularını ve özlemlerini içinde yaşayan ve onlara tercüman olan gerçek bir münevverdir.

Milletimiz Mehmet Akif'in hatırasını her zaman saygıyla yadetmekte, onun eserlerini ilgiyle okumakta, yeni kuşaklara da onu en iyi şekilde tanıtmaktadır. Bugün Safahat’ın en çok okunan kitaplar arasında olması ayrıca sevindiricidir. Akif’in hayat hikayesinden, kişiliğinden, fikirlerinden ve ölümsüz eseri Safahat'tan herkesin çıkaracağı önemli dersler olduğuna inanıyorum.

Türk edebiyat ve düşünce tarihinin en önemli şahsiyetlerinden olan Mehmet Akif Ersoy, her zaman gönüllerde yaşamaya devam edecektir.

Değerli vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'u ebediyete intikalinin yıl dönümünde saygıyla ve rahmetle anıyorum."

Yazdır Paylaş Yukarı