Moldova Cumhurbaşkanı Sayın Nicolae Timofti ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

18.12.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı,

Saygıdeğer Bakanlar,

Değerli Basın Mensupları,

Moldova Cumhurbaşkanı Sayın Timofte ve heyetinin kıymetli üyelerini Türkiye’de misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. 15 yıl sonra Moldova’dan bir Cumhurbaşkanı’nın ziyareti Türkiye’ye gerçekleşiyor.

Moldova ile kara sınırımız olmasa da, Karadeniz’de denizden komşu olan iki ülkeyiz. Ayrıca tarihi bağlarımız vardır. Bu bakımdan bu ziyarete önem veriyoruz ve Cumhurbaşkanı ile hem baş başa hem de heyetler arasında yaptığımız konuşmada ikili ilişkilerimizi daha ileri taşımak için detaylı görüşmelerde bulunduk. Bu görüşmelerde müzakereleri devam eden stratejik ortaklık düzenlemesini ve Serbest Ticaret Anlaşmasını da en kısa sürede bitirmeyi kararlaştırdık.

Moldova ile ticaretimize de önem veriyoruz. Şu an yarım milyar dolar civarında ticaretimiz var ama Serbest Ticaret Anlaşması imzalandığında ilk hedefimiz 1 milyar dolardır.

Yatırımlara da tabii çok önem veriyoruz ekonomik ilişkilerimiz çerçevesinde. Özellikle Türk yatırımcıların Moldova’ya daha çok yatırım yapmalarını teşvik ediyoruz. Moldova’da şu anda 250 milyon dolar civarında Türk yatırımı var. Bunun daha da artmasını istiyoruz.

Moldovalıların en çok turist olarak gittiği ülke Türkiye’dir. Geçen sene 100 bin civarında Moldovalı Türkiye’yi ziyaret etmiştir. Bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Kültür ve sanat faaliyetlerine de çok önem veriyoruz. Bu çerçevede biraz önce değerli bakanların imzaladığı anlaşmanın muhakkak ki bu alanda yeni fırsatlar vereceğine inanıyorum.

Değerli Basın Mensupları,

Biliyorsunuz Osmanlı döneminde, Romanya’yı Eflak,  Moldova’yı da Boğdan olarak biliriz. Tarihi ve güçlü ilişkilerimiz vardır. Bugün de yine Moldova ile çok güçlü ilişkilerimiz var. Ayrıca Moldova’daki Gökoğuz Topluluğu Türkiye ile Moldova arasındaki ilişkilere çok ayrı bir değer katmakta ve ayrı bir dostluğun gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Moldova’nın Avrupa ve Atlantik yapıları içerisinde yer almasını, Türkiye olarak destekliyoruz. Bu sene Kasım ayında Vilnius’ta Avrupa Birliği ile Moldova arasında Ortaklık Anlaşmasının ve Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalanmasını da çok önemli görüyoruz. Bundan dolayı da Sayın Cumhurbaşkanı’nı bir kez daha tebrik ediyorum.

Bu ziyaretin ilişkilerimize önemli bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanı’na hoş geldiniz diyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı