Birleşik Meksika Devletleri Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ile Düzenledikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

17.12.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Meksika Cumhurbaşkanı Sayın Enrique Pena Nieto ve heyetinde bulunan değerli bakanları ve diğer üyeleri Türkiye’de misafir etmekten, ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanı’na bir kez daha “Türkiye’ye hoş geldiniz” diyorum.

Meksika ve Türkiye, arada belki uzun bir mesafe var ama iki büyük ülkeyiz. İki ülkenin tarihi de çok eski. İlişkilerimiz de 150 yıl önce Osmanlı döneminde ilk defa başlamış ama 1928 yılında diplomatik ilişkileri kurmuşuz. Bu ziyaretin önemi Meksika ile Türkiye arasında devlet başkanı seviyesinde bir ziyaretin gerçekleşiyor olmasıdır. Bu bakımdan tarihi derecede önemli bir ziyarettir. Bu ziyarete çok önem veriyoruz ve Sayın Cumhurbaşkanı’na bir kez daha “Türkiye’ye hoş geldiniz” diyorum.

İki ülkenin de çok köklü tarihleri vardır. Meksika’nın Latin Amerika’da 14. 15. Yüzyıllardaki Büyük Maya medeniyeti herkes tarafından çok bilinen, çok zengin insanlık tarihine kattığı büyük kültürle bilinen bir ülkedir. Türkiye de yine çok zengin kültürü olan insanlık tarihine önemli hizmetler yapmış medeniyetleri olan bir ülkedir. Dolayısıyla iki ülke arasında ilk defa bu seviyede ziyaretlerin gerçekleşiyor olmasına çok büyük değer ve anlam veriyoruz. Ayrıca iki ülke arasındaki bugünkü potansiyelin de çok büyük olduğuna inanıyoruz. Son dönemlerde, üst seviyede ziyaretler gerçekleşmektedir. Sayın Dışişleri Bakanı’nı ben iki kez ben bu sene kabul ettim. Başbakanımız Sayın Erdoğan iki kez G-20 vesilesiyle de Meksika’yı ziyaret etti. Sayın Bakanlar hep ziyaretler gerçekleştirmektedirler. Şimdi ama bu ziyaretle de  ilişkilerimiz taçlanmaktadır.

Ticaretimiz 1 milyar dolar civarındadır ama çok daha büyük potansiyeli olduğunu hepimiz yakından bilmekteyiz. Bu ziyaret vesilesiyle Sayın Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ile şu karara vardık ki, Türkiye ile Meksika arasında serbest ticaret anlaşmasının müzakerelerine başlama konusunda mutabakata vardık ve bunun çerçevesinde anlaşmış olduk. Ama biraz önce sizlerin de takip ettiğiniz imza töreni önemli idi. Çok önemli anlaşmalar imzaladık, karşılıklı vergi muafiyetleri, yatırımların teşviki anlaşmaları başta olmak üzere, hava ulaştırma anlaşması ki, Türkiye ile Meksika arasında direk uçak seferlerini başlatmayı çok arzu ediyoruz. İnanıyoruz ki, bunu da yakında gerçekleştireceğiz.

Sayın Cumhurbaşkanı çok sayıda önemli iş adamı ile geldiler. İstanbul’da iş toplantıları yapılacak. Türkiye ve Meksika arasında özellikle ekonomik potansiyeli harekete geçirmeyi çok arzu ediyoruz. Meksika, Latin Amerika’nın en önemli ülkelerinden biri olarak Türkiye’ye tabii ki, o dünyayı açarken Türkiye de bölgesinde Ortadoğu, Kafkaslar, Bütün Orta Asya ve Rusya olmak üzere Balkanlar bütün buralar Meksika’ya açılabilecektir. Bu açıdan özellikle iş adamlarının birbirini tanıması yatırımcıların bir araya gelmesine çok değer ve önem veriyoruz.  Bu ziyaret vesilesiyle bütün bunlar gerçekleşecektir.

Yine biraz önce gördüğünüz gibi, 21. Yüzyıl’da Meksika ve Türkiye arasındaki işbirliğinin çerçevesini ortaya koyduğumuz stratejik dökümanı da Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte imzaladık. Bütün bu, şunu gösteriyor ki, iki ülkenin, ilişkileri her alanda da ileriye taşıma konusunda siyasi iradesi gayet kesindir ve kararlıdır. İnanıyorum ki, bunun karşılığını hep beraber alacağız.

G-20 içerisinde Meksika ile çok yakın çalışıyoruz. Bu çalışmalar ileride de güçlü bir şekilde devam edecektir.

Ben bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanı’na “Türkiye’ye hoş geldiniz” diyorum ve İstanbul’a, İzmir’e gidecekler, Efes’i ziyaret edecekler. Bütün bu ziyaretlerinden inaniyorum ki güzel anılar kalacaktır kendilerine.

Yazdır Paylaş Yukarı