Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Gerçekleştirdikleri Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

12.11.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanı,

Değerli Dostum,

Saygıdeğer Bakanlar,

Değerli Basın Mensupları,

Malumunuz olduğu üzere, Azerbaycan’da 9 Ekim’de gerçekleştirilen seçimlerde, Değerli Kardeşim, Sayın Aliyev üçüncü kez Cumhurbaşkanı olmuştur.  Bir kez daha kendisini tebrik ediyorum ve başarılar diliyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Dostum Aliyev, aynı geçen dönemdeki seçiminde olduğu gibi yine ilk ziyaretini Türkiye’ye yapma nezaketini göstermiştir. Bundan dolayı da çok teşekkür ediyorum.

Hatırlayacaksınız, ben de 2007 yılında Cumhurbaşkanı olduğumda ilk ziyaretimi Azerbaycan’a yapmıştım.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluk, kardeşlik izahın çok ötesindedir. Son dönemdeki ilişkilerimizin ne kadar sıkı olduğunu göstermek için şunu söyleyebilirim ki: Son altı yıl içerisinde yedinci kez Cumhurbaşkanlığı ziyareti gerçekleşmektedir, iki ülke arasında.

Yine bu ziyaret vesileyle, Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev ile Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşbaşkanlığında Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin Üçüncü Toplantısı da yapılacaktır.

Bugün, Sayın Cumhurbaşkanıyla hem baş başa, hem de heyetler arasında biraz önce görüşmelerimizi tamamladık.

Bu görüşmelerde şüphesiz ki, ikili ilişkilerimizi gözden geçirdiğimiz gibi, bölge meselelerini de hep gözden geçirdik. İkili ilişkilerimizde çok önemli büyük ekonomik projeleri (gaz, enerji, ulaştırma) gözden geçirdik. Ayrıca, bölge meselesi olarak Azerbaycan’ın milli meselesi olan, bizim de milli mesele olarak baktığımız; Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve işgal altındaki toprakların kurtarılması konularını gözden geçirdik. Bu konu da şüphesiz ki Türkiye olarak en önem verdiğimiz meselelerden birisidir. İnanıyorum ki eninde sonunda bir gün bu gerçekleşecektir. Bütün bunların hep diplomasi yoluyla gerçekleşmesine de şüphesiz ki çok önem veriyoruz. Bu konudaki görüşmelerimizi de Sayın Bakanların da iştirakiyle hep gerçekleştirmiş olduk.

Yine Türkiye’nin Azerbaycan’daki yatırımlarına, Azerbaycan’ın Türkiye’deki yatırımlarına çok önem veriyoruz. Bu ilişkilerimizin güçlenmesi ve gelişmesi için bunları sonuna kadar destekleyeceğiz.

Yine kardeşliğimizin bir nişanesi olarak bugün sizlerin de şahit olduğunuz gibi karşılıklı nişanlar tevdi edildi. Ben Sayın Aliyev’e Türkiye’nin en yüksek nişanı olan “Devlet Nişanı” takdim etmiş oldum. Onlar da Azerbaycan’ın kurucusu “Haydar Aliyev Nişanı”nı bana layık gördüler. Bütün bunlar iki ülke arasındaki ilişkileri daha da birbirine bağlamanın en iyi göstergelerinden biri oldu.

Bugün beraber TAI’ye bir ziyaretimiz gerçekleşecek. Akşam da hep beraber olacağız, şüphesiz ki. Ben bir kez daha Değerli Kardeşimi hem tebrik ediyorum, hem Türkiye’ye, kendi vatanınıza hoş geldiniz diyorum.

Yazdır Paylaş Yukarı