Edinburgh'a Hareketlerinden Önce Sabiha Gökçen Havalimanı'nda Basına Yaptıkları Açıklama

01.11.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu’nun 1-3 Kasım 2013 tarihlerinde düzenlenecek olan üçüncü toplantısına katılmak üzere az sonra Edinburg’a müteveccihen Türkiye’den ayrılıyorum. Beraberimdeki heyette Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik’in yanısıra, üst düzey bürokratlarımız ve akademisyenlerimiz de yeralmaktadır.

Her iki ülkeden Dışişleri eski Bakanları Sayın Yaşar Yakış ve Sayın Jack Straw’un eşbaşkanlığında  yürütülen Tatlıdil Forumu, Türkiye ve İngiltere arasında mükemmel düzeyde seyreden siyasi ilişkilerin ruhuna uygun şekilde, ikili işbirliği ve koordinasyonun entelektüel düzeyde de ilerletilmesi amacıyla iki sene önce başlatılmış olan bir sivil toplum girişimidir. Sivil diyaloğu güçlendirme hedefini taşıyan forum, iki ülkenin iş, akademi, siyaset ve medya çevrelerinin temsilcilerini tek bir platformda toplamakta, katılımcıların güncel ikili ve/veya uluslararası meseleleri gayrıresmi ve esnek bir yaklaşımla tartışmalarına imkan tanımaktadır.

Bu çerçevede, TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilerden milletvekillerimizin yanısıra, önde gelen işadamlarımız, akademisyenlerimiz ve medya mensuplarımız da Forum kapsamında iki gün sürecek olan panellere ve etkinliklere katılmak, bu vesileyle İngiliz muhataplarıyla temaslarda bulunmak üzere Edinburg’u ziyaret edeceklerdir.

Türk ve İngiliz taraflarının özverili ve disiplinli çalışmaları neticesinde organize edilen üçüncü toplantı kapsamında düzenlenecek panellerde katılımcılar Türkiye ve İngiltere’nin ortak gündeminde yer alan küresel ekonomik gelişmeler, enerji güvenliği, AB’yle ilgili konular ve bölgemizde yaşanan gelişmeler gibi güncel konuları değerlendireceklerdir.

Edinburg’u ziyaretim sırasında York Dükü Prens Andrew’in evsahipliğinde düzenlenecek akşam yemeğine katılarak, forum katılımcılarına hitaben bir konuşma yapacağım. İngiliz yetkililer ve basın mensupları ile gerçekleştireceğim bazı temasların yanısıra,  Edinburg ve civarında yaşayan vatandaşlarımızla biraraya gelmeyi de öngörüyorum.

Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu’nun gelişimi, forumun kurumsallaşmasına yönelik çabaları teşvik etmektedir. Dördüncü toplantısı gelecek yıl ülkemizde yapılacak olan forumu, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Forumun iki ülkeden çeşitli alanlarda faaliyet gösteren grupları biraraya getirerek birbirlerini tanımalarına,  ileriye dönük yararlı bağlantılar kurmalarına, karşılıklı anlayışın artmasına vesile olacağını ve Forum çerçevesinde gerçekleştirilecek entellektüel tartışmaların her iki ülkeden siyasetçilere ışık tutacağını düşünüyorum. Forum çalışmalarının dostumuz, müttefikimiz ve stratejik ortağımız İngiltere’yle ilişkilerimize önemli katkı yapacağına ve sivil diyaloğu da içerecek şekilde derinleşmesini sağlayacağına samimiyetle inanıyorum.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı