ABD Ziyareti Dönüşü Esenboğa Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama

29.09.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 68. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri’ne katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleştirdiğim ziyaretimi tamamlayarak az önce yurda döndüm.

Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkenin tamamının katıldığı Genel Kurul’da 83 ülke devlet başkanı düzeyinde temsil edildi. Bu, son dönemde, en üst düzeyde en geniş katılımla düzenlenen genel kurul toplantısı oldu.

24 Eylül Salı günü başlayan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na, geleneksel olarak ilk iki sırada konuşan Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri Devlet Başkanları’ndan sonra, üçüncü sırada hitap ettim. Konuşmamda yönetenlerle yönetilenler arasında meşruiyet açığı oluşmasının ve iç çatışmaların uluslararası barış ve güvenliğe oluşturduğu tehdide dikkat çektim. İç barışın, daha iyi bir küresel düzenin anahtarı olduğunu vurguladım. Birleşmiş Milletler sisteminin reform ihtiyacına işaretle, gerçek anlamda demokratik, temsil kabiliyetine sahip, etkin ve hesap verebilir bir güvenlik konseyinin şart olduğunun altını çizdim. Ayrıca, Suriye başta olmak üzere, gündemdeki önemli konularla ilgili Türkiye’nin görüşlerini paylaştım.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu vesilesiyle Genel Sekreter Ban Ki-moon’un heyet başkanları onuruna verdiği geleneksel öğle yemeğinde Başkan Obama ile kısa bir görüşme yaptım, ortak gündemimizde yer alan bazı önemli meseleleri değerlendirdik. Bu seneki genel kurulun ana teması “kalkınma”ydı. Bu kapsamda, sürdürülebilir kalkınma konulu yüksek düzeyli siyasi forum kapsamında liderler diyaloğu, yüksek düzeyli siyasi forum vizyonu eyleme konulu özel etkinliğe hitap ettim. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Barroso ve Peru Cumhurbaşkanı ile birlikte bu etkinliğin beş ana konuşmasından birisiydi.

25 Eylül Çarşamba günü Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmaların takibi konulu özel etkinlik kapsamındaki dört yuvarlak masa toplantısından birincisine ve en fazla ilgi çekene, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Zuma ile birlikte eş başkanlık yaptım. Bu, son dönemde Birleşmiş Milletler’de düzenlenen kalkınma konusundaki en üst düzeyde ve en geniş katılımlı etkinlikti. Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz da konuyla ilgili etkinlikleri takip etti, yapılan çalışmalara aktif katkı verdi.

Aynı akşam Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine 2015-2016 dönemi adaylığımızla ilgili bir resepsiyon verdim. Genel kurula katılan ülkelerin büyük ilgi gösterdiği resepsiyona, aralarında Bulgaristan, Gürcistan, Filistin, Somali ve Sri Lanka’nın da bulunduğu birçok ülkenin cumhurbaşkanı ve Irak Cumhurbaşkanı Vekili katıldı. Çok sayıda hükümet başkanı ve bakan da iştirak etti.

New York’ta bulunduğum süre zarfında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile gündemdeki konularla ilgili görüşme yaptım. Bilahare görüştüğüm Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile AB üyelik sürecimiz dâhil, güncel meseleleri ele aldık. Bu vesileyle, İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Ruhani ile de ilk yüz yüze görüşmemizi yaptık. Bunların dışında da çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirdim.

Ekonomi diplomasisi faaliyetlerimiz çerçevesinde Merrill Lynch ve Türkiye-AB İş Konseyi tarafından düzenlenen etkinlikte de hitap ettim. Ziyaretim çerçevesinde Council on Foreign Relations isimli düşünce kuruluşunda Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki kapsamlı dönüşüm süreciyle ilgili bir konferans verdim. New York Times Gazetesi’nin Yazı İşleri Kurulu, Washington Post ve Foreign Affairs gibi AB’nin önde gelen basın ve medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldim, CNN’de Ferit Zekeriya’ya mülakat verdim.

Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ise Asya’da Güven ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı, dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen çalışma yemeğine dönem başkanı sıfatıyla ev sahipliği yaptı, Terörizmle Mücadele Küresel Forumu’na eş başkanlık etti. Ayrıca, ülkemizin eş sunucusu olduğu Medeniyetler İttifakı girişiminin Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı’nda da konuşma yaptı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin, engelliler için Binyıl Kalkınma Hedefleri ve uluslararası alanda kabul edilen diğer kalkınma hedeflerinin uygulanması konulu üst düzeyli etkinliğe katıldı. Engellilerin hakları konusundaki faaliyetlerde ülkemizi temsil etti.

Bu tür ziyaretlerde yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızla bir araya gelmeye her zaman özen gösteriyorum. Bu defa da Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan Türk toplumu ve derneklerinin temsilcileriyle New York’ta görüştüm. Ayrıca bu ülkede bulunan Ahıska Türkleri’nin temsilcilerini de kabul ettim.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu genel görüşmelerine iştirakimin ve bu kapsamda gerçekleştirdiğim temasların, uluslararası gündemde bulunan konulara ilişkin tutumlarımızın ve dış politikadaki önceliklerimizin en üst düzeyde muhataplarımıza ve dünya kamuoyuna aktarılması, ayrıca ülkemizin sunduğu iş, finans ve yatırım potansiyelinin anlatılması açısından çok yararlı olduğuna inanıyorum.

Ziyaretimizin iki tane de somut getirisi olmuştur. Bunlardan ilki 2016 yılında ilk defa düzenlenecek olan Dünya İnsani Yardım Zirvesi’ne İstanbul’da ev sahipliği yapmamızın kararlaştırılmasıdır. Bu kararla, Türkiye’nin dünyanın çeşitli yerlerindeki insani yardım çabalarına yaptığı katkılar, Birleşmiş Milletler zemininde bir kez daha tescil edilmiştir. Diğeri, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri Bölge Ofisi’nin İstanbul’a taşınmasına ilişkin anlaşmanın imzalanmasıdır. Böylelikle, İstanbul’un Birleşmiş Milletler çalışmaları bakımından bölgesel bir merkez haline dönüştürülmesi doğrultusunda önemli bir adım daha atılmış oldu.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı