Dil Bayramı

26.09.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Dil Bayramı dolayısıyla yayımladıkları mesajları aşağıda sunulmaktadır:

“Milli kültürümüzün, milli kimliğimizin temel taşı olan Türkçemiz, nesilden nesile aktarılarak geçmişten günümüze ulaşan en sağlam köprüdür. Türkçemiz, ortak duygu ve düşüncelerimizin, gelenek ve göreneklerimizin, kültürel ve tarihsel zenginliğimizin en önemli taşıyıcısıdır.

Dünya üzerinde çok geniş bir coğrafyada konuşulan, kardeş ülke ve topluluklar arasında da birlikteliğin ana unsuru olan Türkçe, köklü tarihi geçmişi, söz varlığı, kullanım alanı ve diğer dillere olan etkisiyle, dünyanın en zengin dilleri arasında yer almaktadır.

Dilimizin geliştirilmesi, zenginleştirilmesi ve özleştirilmesi yolunda yapılacak çalışmaları belirlemek amacıyla Büyük Atatürk’ün başkanlığında toplanan I. Türk Dili Kurultayı, Türkçemizin bugünkü konumuna ulaşmasında çok önemli bir adım olmuştur.

Türkçe’nin gelişmesine ve zenginleşmesine büyük katkıda bulunan Atatürk, konuya verdiği önemi, “Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki bu dil şuurla işlensin.” sözleriyle ifade etmiştir.

Türkçe, bugün çağdaş bir eğitim, bilim ve kültür dili seviyesine ulaşmıştır. Bu gurur verici seviyeyi daha yükseklere taşımak hepimizin ortak sorumluluğudur.

Çalışmalarıyla dilimizin zenginleşerek gelecek nesillere aktarılmasına öncülük eden Türk Dil Kurumu başta olmak üzere, edebiyatçılarımızın, eğitimcilerimizin, bilim adamlarımızın, sanatçılarımızın, aileleri başta olmak üzere çocuk ve gençlerimizle etkileşimde olan herkesin, dilimizin doğru şekilde kullanılması, zengin kelime yapısının korunması konusunda gereken hassasiyeti göstereceklerine inanıyorum.

Çocuk ve gençlerimize, dilimize sahip çıkmanın, geçmişimize, kültürümüze sahip çıkmak olduğunu  bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Dil Bayramı'nda, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’e, dilimizin gelişmesini, zenginleşerek bugünkü seviyeye ulaşmasını sağlayanlara şükranlarımı sunuyor, aramızdan ayrılanları saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Bütün vatandaşlarımızın Dil Bayramı'nı kutluyorum."

Yazdır Paylaş Yukarı