Birleşmiş Milletler (BM) 68. Genel Kurulu Nedeniyle ABD'yi Ziyaretleri

19.09.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 68. Genel Kurulu genel görüşmeleri, 24 Eylül-4 Ekim 2013 tarihleri arasında New York’ta gerçekleştirilecektir.

Türkiye, 68. BM Genel Kurulu genel görüşmelerinde Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığında, Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin ile Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’ın da yeraldığı bir heyetle temsil edilecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, BM 68. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere 20 Eylül 2013 tarihinde New York’a hareket edeceklerdir.

Bu yıl, Genel Kurul genel görüşmeleri öncesinde 23 Eylül 2013 tarihinde “Engelliler için Binyıl Kalkınma Hedefleri ve Uluslararası Alanda Kabul Edilen Diğer Kalkınma Hedeflerinin Uygulanması” konulu üst düzeyli bir etkinlik düzenlenecektir. Ülkemizi bu etkinlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin temsil edecektir.

Ayrıca, geçen yıl Rio de Janerio’da düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nın sonuçları doğrultusunda kurulan “Sürdürülebilir Kalkınma Konulu Yüksek Düzeyli Siyasi Forum”, ilk kez BM 68. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri kapsamında 24 Eylül Salı günü toplanacaktır.

25 Eylül Çarşamba günü ise Devlet ve Hükümet Başkanlarının katılımıyla “Binyıl Kalkınma Hedeflerinin Gerçekleştirilmesine Yönelik Çalışmaların Takibi” konulu özel bir etkinlik tertiplenecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, bu yıl 24 Eylül Salı günü başlayacak olan BM Genel Kurulu’na, geleneksel olarak ilk iki sırada konuşan Brezilya ve ABD Devlet Başkanları’nın ardından üçüncü sırada hitap edeceklerdir. Öğleden sonra düzenlenecek “Sürdürülebilir Kalkınma Konulu Yüksek Düzeyli Siyasi Forum” kapsamında “Liderler Diyaloğu: Yüksek Düzeyli Siyasi Forum-Vizyondan Eyleme”  konulu oturuma da ana konuşmacı olarak hitap edeceklerdir. Aynı gün akşam ise, Genel Kurul’a iştirak eden Devlet ve Hükümet Başkanları’na yönelik olarak BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığımızla ilgili bir resepsiyon vereceklerdir.

25 Eylül Çarşamba günü düzenlenecek olan  “Binyıl Kalkınma Hedeflerinin Gerçekleştirilmesine Yönelik Çalışmaların Takibi” konulu özel etkinliğe de iştirak edecek Sayın Cumhurbaşkanımız, bu toplantıya katılan Devlet ve Hükümet Başkanlarına hitap edeceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, New York’ta bulunacakları süre zarfında çok sayıda Devlet ve Hükümet Başkanıyla ikili görüşmeler gerçekleştireceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımız ayrıca, Merrill Lynch tarafından düzenlenecek çalışma kahvaltısı ile Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından tertiplenecek çalışma yemeğinde Türkiye’nin iş, yatırım, finans ve ticaret potansiyeli hakkındaki görüş ve değerlendirmelerini Amerikalı iş ve finans çevrelerinin seçkin temsilcileriyle paylaşacaklardır.

ABD ziyareti vesilesiyle “Council on Foreign Relations” isimli düşünce kuruluşu ve Princeton Üniversitesi’nde konferanslar verecek olan Sayın Cumhurbaşkanımız, New York Times gazetesinin yazı işleri kurulu, Foreign Affairs ve CNN’nin de aralarında bulunduğu öndegelen medya kuruluşu temsilcileriyle biraraya gelecekler ve mülakatlar vereceklerdir.

Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ise, Asya’da Güven ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (AİGK) Dışişleri Bakanları’nın katılımıyla düzenlenecek çalışma yemeğine Dönem Başkanı sıfatıyla New York’ta evsahipliği yapacak ve Terörizmle Mücadele Küresel Forumu’na Eş-Başkan olarak iştirak edecektir. Ayrıca, ülkemizin eşsunucusu olduğu Medeniyetler İttifakı Girişiminin Dostları Grubu Bakanlar Toplantısı’nda bir konuşma yapacaktır. Arabuluculuk Dostlar Grubu Dışişleri Bakanları ve En Az Gelişmiş Ülkeler Dışişleri Bakanları çalışma kahvaltılarına da Eş-Başkan sıfatıyla katılacaktır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin, ülkemizi “Engelliler için Binyıl Kalkınma Hedefleri ve Uluslararası Alanda Kabul Edilen Diğer Kalkınma Hedeflerinin Uygulanması” konulu üst düzeyli etkinlikte temsil edecektir.

Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz da, Binyıl Kalkınma Hedefleri bağlamında düzenlenecek toplantı ve etkinlikleri takip edecektir.

BM 68. Genel Kurulu çalışmaları vesilesiyle Amerika’da yaşayan vatandaşlarımızla New York’ta biraraya gelecek ve bu ülkede bulunan Ahıska Türklerinin temsilcilerini kabul edecek olan Sayın Cumhurbaşkanımız, 28 Eylül 2013 Cumartesi günü yurda dönmek üzere ABD’den ayrılacaklardır.

Yazdır Paylaş Yukarı