Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) III. Zirvesi

13.08.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın kurucu üyesi olduğu Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) III. Zirvesi’ne katılmak üzere 14-16 Ağustos 2013 tarihlerinde Azerbaycan’ı ziyaret edeceklerdir.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in evsahipliğinde bu yıl Gebele’de düzenlenecek olan Zirve, “Ulaştırma Alanında İşbirliği” temasıyla gerçekleştirilecektir.

Ortak tarih, kültür ve dil birlikteliğimizin bulunduğu Türk Cumhuriyetleriyle ikili ilişkilerimizin geliştirilmesi, Türk dış politikasının stratejik önceliklerinden birini teşkil etmektedir.

Bu çerçevede, ikili ilişkilerin yanısıra, kardeş Türk devletleriyle çok taraflı işbirliğimize imkan sağlanması amacıyla 1992 yılında başlatılan Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveler Süreci, 2009 yılında Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından imzalanan Nahçıvan Anlaşması’yla ileri bir boyuta taşınmış, 2010 yılında kurulan Türk Konseyi çatısı altında bölgesel bir işbirliği örgütü kimliği kazanmıştır. Sekretaryası İstanbul’da bulunan ve Genel Sekreteri Türk vatandaşı olan Türk Konseyi, ortak paydaları bulunan bu dört kardeş ülke arasındaki çok taraflı işbirliğinin geliştirilmesine hizmet etmektedir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Zirve marjında mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler de gerçekleştireceklerdir. Gerek Zirve sırasında, gerek Zirve marjında gerçekleştirilecek görüşmeler, Türk Cumhuriyetleriyle stratejik ortaklık düzeyine ulaşmış olan ilişkilerimizin ve işbirliğimizin kardeş halklarımızın yararına daha da geliştirilerek derinleştirilmesine vesile olacaktır.

 

Yazdır Paylaş Yukarı