Lozan Barış Antlaşması'nın İmzalanmasının 90. Yıldönümü

24.07.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın Lozan Barış Antlaşması’nın İmzalanmasının 90. yıldönümü münasebetiyle yayımladıkları mesajları aşağıda sunulmaktadır:

“Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun önemli yapıtaşlarından biri olan Lozan Barış Antlaşmasının 90. yılını kutluyoruz.

Aynı zamanda Cumhuriyetimizin müjdecisi niteliğindeki Lozan Antlaşması, aziz milletimizin büyük fedakârlıklarla Kurtuluş Savaşımızda verdiği mücadeleyi diplomasi alanında taçlandırdığı tarihi bir dönüm noktasıdır. Nitekim yıllarca süren savaşların ardından Türk milletinin çelik bir irade ve kararlılıkla girdiği uzun ve çetin bir müzakere süreci sonucunda Misak-ı Milli hedefleri büyük bir oranda hayata geçirilmiş, önemli kazanımlarla Lozan Antlaşması imzalanmıştır.

Modern Türkiye’nin siyasi ve iktisadi bağımsızlığını tescil eden Lozan Antlaşması’nın imzalanmasının hemen ardından Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte milli egemenliğimiz perçinlenmiştir. Büyük özverilerle hak edilmiş bağımsızlığına kavuşan ülkemiz, Lozan Antlaşmasıyla sağlanan barış ortamında ve halkın yönetimine dayalı Cumhuriyet rejimi ile hızlı bir kalkınma sürecine girmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin dış dünyayla hukuki ilişkilerinin temelleri de Lozan Antlaşmasıyla atılmıştır. Bu temel üzerinde, ilk günden bu yana uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak bölgesel ve küresel barış ve refaha katkıda bulunma hedefi doğrultusunda yürütülen dış politikamız, demokrasi ve ekonomi alanlarındaki gelişme sürecine paralel bir biçimde güçlenmiştir.

Günümüzde, özellikle yakın coğrafyamızda gerçekleşmekte olan önemli siyasi ve sosyal gelişmeler karşısında Türkiye Cumhuriyeti, Lozan ruhunu korumak suretiyle, katılımcı ve çoğulcu demokrasisini daha da ileri taşıma, tüm unsurlarıyla birlikte toplumsal barışı sağlama, insan hakları standartlarını en ileri seviyeye getirme ve hızlı ekonomik kalkınmasını sürdürülebilir şekilde devam ettirme yönünde kararlılıkla ilerlemektedir.

Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 90. Yıldönümünü bu duygularla yürekten kutluyor; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini, Lozan görüşmelerini yürüten değerli devlet adamı İsmet İnönü başkanlığındaki heyetin kıymetli üyelerini saygı ve rahmetle anıyorum.” 

Yazdır Paylaş Yukarı