Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ile Düzenlenen Ortak Basın Toplantısında Yaptıkları Açıklama

30.05.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Kadirli Doğanım, Devlet Başkanı Sayın Berdimuhamedov,

Değerli Basın Mensupları,

Son beş yılda çeşitli vesilelerle dört kez ziyaret ettiğim “Atavatanımız” Türkmenistan’da, bu kez devlet ziyareti münasebetiyle bulunmaktan kıvanç duyuyorum.

Bildiğiniz gibi, Cumhurbaşkanlığı yüksek vazifesini üstlendikten sonra ilk ziyaret ettiğim Orta Asya ülkesi de Türkmenistan olmuştu. Bugünkü seyahatim, şimdiye kadar Türkmenistan’da hiç uygulanmamış bir protokolle, “Devlet Ziyareti” statüsünde düzenlenmektedir. Türkmen tarafının bu nazik jesti, ikili ilişkilerimizin ulaştığı yüksek mertebenin en güzel göstergesidir.

Kadirli Doğanım başta olmak üzere, Türkmen kardeşlerimiz tarafından şahsıma ve beraberimdeki heyete gösterilen sıcak hüsn-ü kabulden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum.

Son ziyaretimden bu yana geçen süre zarfında, Aşkabat'ı çok değişmiş, daha da güzelleşmiş buldum. Bu değişim, hiç şüphesiz, Zat-ı Devletleri’nin dirayetli liderliğinde yürütülen güçlü kalkınma hamlesinin en somut örneğini teşkil etmektedir.

Hızlı ve istikrarlı ekonomik kalkınmasıyla tüm dünyanın takdirini kazanan Türkmenistan'ın, enerji, sanayi, sağlık ve tarım alanındaki başarılarıyla, Türk halkı olarak her zaman iftihar ediyoruz.

Türkmenistan, ayrıca, başarıyla yürüttüğü “açık kapılar” ve “aktif tarafsızlık” politikaları sayesinde, gerek bölgesindeki gerek uluslararası toplum nezdindeki muteber konumunu kuvvetlendirmiştir. İstanbul Süreci gibi çeşitli girişimler çerçevesinde bölgesel barış ve refaha müstesna katkılar sağlayan bir Asya gücü haline gelmiştir.

Değerli Basın Mensupları,

Türkiye ve Türkmenistan arasındaki köklü ilişkilerin geçmişi, yüzyıllar öncesine, dost ve kardeş iki halkın ortak tarihinin yazıldığı dönemlere uzanmaktadır. Türkiye, bu anlayışla Türkmenistan’ın bağımsızlığını 1991 yılında ilk tanıyan ve Aşkabat’ta ilk Büyükelçilik açan ülke olmuştur.

Bu çerçevede, az önce Kadirli Doğanım tarafından tarafıma tevcih edilen Türkmenistan Devlet Nişanı için bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu nişan, vaktiyle benim de size tevcih ettiğim Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı ile birlikte, iki halk arasındaki ezeli ve ebedi “kemik kardeşliğinin” en güçlü sembolünü teşkil etmiştir.

Çok sayıda karşılıklı ziyaretin yapıldığı 2012 yılı, Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin “altın yılı” olmuştur. Amacımız, bu ivmeyi muhafaza ederek, işbirliğimizde yeni perspektifler geliştirmektir. Son yıllarda bu yolda önemli mesafe katettiğimizi büyük memnuniyetle müşahede ediyorum.

2007’de 1 milyar Dolar olan ticaret hacmimiz, bugün 3,5 milyar Dolar’a yükselmiştir. Burada faaliyet gösteren 600’den fazla Türk şirketinin çeşitli sektörlerde üstlendikleri veya tamamladıkları projelerin toplam değeri yaklaşık 34 milyar Dolar’dır.

Tabiatıyla, Türkmenistan ile ilişkilerimizin çerçevesi bu projelerle sınırlı değildir. Son dönemde, turizmden tarıma, e-devletten savunma sanayiine, eğitimden sağlığa kadar pek çok sahada verimli bir işbirliği tesis edilmiştir. Bunlara ulaştırma ve enerji gibi stratejik önemi bulunan sektörleri ilave etmek için çalışmalarımız devam etmektedir. Az önce imzalanan anlaşmalar ve yayımladığımız Ortak Bildiri ile, ülkelerimiz arasındaki kapsamlı işbirliğinin hukuki altyapısı daha da güçlenmiştir.

Aziz Kardeşim Sayın Berdimuhamedov ile biraz önce yaptığımız başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerde, ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla değerlendirdik. Bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk.

Avantajlı coğrafi konumu ve zengin enerji kaynakları ile Türkmenistan, küresel enerji güvenliği ile bölgesel refah ve istikrarın geliştirilmesi bakımından son derece önemli bir aktördür. Bu bağlamda, özellikle doğal gaz kaynaklarının uluslararası piyasalara ulaştırılması konusundaki işbirliğimizi geliştirme yönünde iki tarafta da bulunan güçlü iradeyi ziyaretim sırasında bir kere daha teyit ettik.

Aşkabat’taki programım çerçevesinde, Kadirli Doğanım ile birlikte bugün Türkmenistan İktisat ve Kamu Yönetimi Devlet Enstitüsü’nde tarafıma Fahri Doktora verilmesi münasebetiyle düzenlenecek törene katılacağız. Yarın ise Türkmenistan Devlet Başkanlığı Atçılık Sporu Kompleksi’nde düzenlenecek gösteriye iştirak edeceğiz.

Bugün ayrıca, Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesinin yeni kampüsünün temel atma töreninde biraraya geleceğiz. Türkmenistan’da gerek Milli Eğitim Bakanlığımızın, gerek özel müteşebbislerimizin okullarında 1200’den fazla öğrenci okumaktadır. Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi’nde de pek çok Türk ve Türkmen genci birlikte tahsil görmektedir. Türkiye’deki üniversitelerde okuyan Türkmenlerin sayısı ise 7 binden fazladır.

Bu gençlerimiz, iki ülke arasında müstesna bir kardeşlik köprüsü vazifesi görmektedirler. Türkmenistan’ın geleceğini inşa edecek gençlerine Türkiye’nin kapıları sonuna kadar açıktır. Ülkemiz, bu alandaki işbirliğini bütün imkanlarıyla sürdürmeye kararlıdır.

Değerli Basın Mensupları,

Atavatanımız Türkmenistan’a gerçekleştirdiğim bu devlet ziyareti, halklarımız arasındaki köklü muhabbeti taçlandırmış, ikili ilişkilerimizin dinamik vizyonuna müşahhas katkı sağlamış, Türk-Türkmen kardeşliğinin önümüzdeki dönemde daha da güçleneceğine olan inancımı pekiştirmiştir.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı