Türkmenistan'a Hareketlerinden Önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Yaptıkları Açıklama

29.05.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un davetine icabetle, devlet ziyareti gerçekleştirmek üzere biraz sonra Aşkabat’a hareket edeceğim.

Beraberimdeki üst düzeyli heyette, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat Ergün, Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız bulunuyor. Heyetimizde ayrıca, değerli milletvekillerimiz ile iş ve basın dünyamızın seçkin temsilcileri de yer alıyor.

Bildiğiniz gibi, son beş yılda çeşitli vesilelerle Türkmenistan’ı dört kez ziyaret ettim. Aziz Kardeşim Sayın Berdimuhamedov da ülkemize beş kez geldi. Başka bir deyişle, beş yıl içinde onuncu kez biraraya gelmiş olacağız.

Başbaşa ve heyetler halinde yapacağımız görüşmelerde ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla değerlendireceğiz. Bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunacağız. Temaslarımızın ardından, ülkelerimiz arasındaki kapsamlı işbirliğinin daha da derinleştirilmesi hedefi doğrultusunda çok sayıda anlaşma imzalamayı öngörüyoruz.

Ziyaretim kapsamında ayrıca, Türkmenistan Devlet Nişanı’nın tarafıma tevcihi münasebetiyle düzenlenecek törene, daha sonra da Türkmenistan İktisat ve Kamu Yönetimi Devlet Enstitüsü’nde tarafıma Fahri Profesörlük ünvanı verilmesi dolayısıyla gerçekleştirilecek törene iştirak edeceğim. Bu çerçevede sözkonusu Enstitü’nün öğrencilerine hitaben bir konuşma da yapacağım.

Aşkabat’ta, bu faaliyetlerin yanısıra, elbette Türkmenistan’da yerleşik vatandaşlarımızla da biraraya geleceğim. Sayın Berdimuhamedov ile birlikte Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesinin yeni kampüsünün temel atma törenine ve Atçılık Sporu Kompleksi’nde tertiplenecek gösterilere katıldıktan sonra Türkiye’ye döneceğim.

Değerli Basın Mensupları,

Türkiye ve Türkmenistan arasındaki köklü ilişkilerin geçmişi, yüzyıllar öncesine, dost ve kardeş iki halkın ortak tarihinin yazıldığı dönemlere uzanmaktadır. Türkiye, bu anlayışla, Türkmenistan’ın bağımsızlığını 1991 yılında ilk tanıyan ve Aşkabat’ta ilk Büyükelçilik açan ülke olmuştur.

İki ülke arasındaki kardeşlikten beslenen ilişkilerimiz, her geçen gün güçlenerek bugünlere gelmiştir. Çok sayıda karşılıklı ziyaretin yapıldığı 2012 yılı, ilişkilerimizin “altın yılı” olmuştur. Amacımız, bu ivmeyi muhafaza ederek, işbirliğimizde yeni perspektifler geliştirmektir. Son yıllarda, bu yolda önemli mesafe katettiğimizi büyük memnuniyetle müşahede ediyorum.

2007’de 1 milyar Dolar olan ticaret hacmimiz, bugün 3,5 milyar Dolar’a yükselmiştir. Türkmenistan, özel sektörümüzün dünyada en fazla proje üstlendiği ülkelerin başında gelmektedir. Bu ülkede faaliyet gösteren 600’ün üzerindeki şirketimizin çeşitli sektörlerde yürüttükleri projelerin toplam değeri yaklaşık 34 milyar Dolar’dır. Sadece bu yılın ilk beş ayında üstlenilen projelerin tutarı dahi 4,5 milyar Dolar’a ulaşmıştır. Örneğin, bir Türk şirketi tarafından gerçekleştirilmesi öngörülen Aşkabat Havalimanı projesi, firmalarımızın yurtdışında bir kalemde aldığı en yüksek bedelli projedir.

Kısacası, Türkiye, bugün hem ticarette, hem doğrudan yatırımlarda Türkmenistan’ın en büyük ortağı konumundadır.

Tabiatıyla, Türkmenistan ile ilişkilerimizin çerçevesi bu tür projelerle sınırlı değildir. Son dönemde, turizmden tarıma, e-devletten savunma sanayiine, eğitimden sağlığa kadar pek çok sahada verimli bir işbirliği tesis edilmiştir. Bunlara ulaştırma ve enerji gibi stratejik önemi bulunan sektörleri ilave etmek için çalışmalarımız devam etmektedir.

Değerli Basın Mensupları,

Türkmenistan, özellikle son on yılda gösterdiği ekonomik büyüme performansı ve sağladığı siyasi istikrardan beslenen dikkat çekici kalkınma hamleleri ile, gerek bölgesindeki, gerek uluslararası toplum nezdindeki muteber konumunu kuvvetlendirmiştir. Avantajlı coğrafi konumu ve izlediği “aktif tarafsızlık” politikası sayesinde, bölgesel barış ve refaha katkıda bulunan bir Asya gücü haline gelmiştir.

Sahip olduğu zengin enerji kaynakları da, Türkmenistan’a küresel enerji güvenliği ile bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi bakımından dikkate değer imkanlar sunmaktadır. Nitekim sözkonusu kaynaklar, Türkiye ve Avrupa için kaynak ve güzergah çeşitliliğinin temini açısından büyük önem taşımaktadır.

Türkiye ve Türkmenistan, ortak bir mazileri bulunan, ortak değerleri paylaşan ve ortak bir geleceğe inanan iki kardeş ülkedir. Bu itibarla ziyaretim, halklarımız arasındaki muhabbetin derinleştirilmesi ve geleceğe yönelik müşterek vizyonumuzun güçlendirilmesi bakımından önemli bir aşama teşkil edecektir.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı