Türkmenistan Ziyareti

28.05.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbangulu Berdimuhammedov’un davetine icabetle, 29-31 Mayıs 2013 tarihlerinde Türkmenistan’a devlet ziyaretinde bulunacaklardır.

Türkiye, kardeş Türkmenistan’ın 1991’de ilan ettiği bağımsızlığını ilk tanıyan ve Aşkabat’ta ilk Büyükelçilik açan ülkedir. İki halk arasındaki asırlar öncesine uzanan kadim dostluk ve kardeşlik bağlarından beslenen Türkiye-Türkmenistan ilişkileri, tüm seviyelerdeki düzenli resmi temaslarla her geçen gün pekişmektedir. Bu anlayışla, son beş yıl içinde çeşitli vesilelerle Sayın Cumhurbaşkanımız Türkmenistan'ı dört, Devlet Başkanı Sayın Berdimuhammedov ise Türkiye’yi beş kez ziyaret etmişlerdir.

Ülkemizin Asya’daki başlıca ortaklarından olan Türkmenistan, özellikle son yıllarda gösterdiği ekonomik performans, sağladığı siyasi istikrardan beslenen dikkat çekici kalkınma hamleleri, avantajlı coğrafi konumu ve izlediği “aktif tarafsızlık” politikası ile, gerek bölgesindeki, gerek uluslararası toplum nezdindeki muteber konumunu kuvvetlendirmiştir.

Bu bağlamda, Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretleri münasebetiyle yapılacak başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerde, Türkiye-Türkmenistan ikili ilişkilerinin gündeminde yer alan konular ile çeşitli bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınması planlanmaktadır.

Ziyaret sırasında Sayın Cumhurbaşkanımıza Devlet Başkanı Sayın Berdimuhamedov tarafından Türkmenistan Devlet Nişanı tevcih edilecek, ayrıca Türkmenistan İktisat ve Kamu Yönetimi Devlet Enstitüsü tarafından Fahri Profesörlük unvanı verilecektir. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu maksatla düzenlenecek törenin ardından, Enstitü’nün öğrencilerine hitap edeceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Aşkabat’taki programları çerçevesinde, Türkmenistan’da yerleşik vatandaşlarımızla biraraya gelmeleri, Devlet Başkanı Sayın Berdimuhamedov ile birlikte Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi’nin yeni kampüsünün temel atma törenine iştirak etmeleri ve Türkmenistan Devlet Başkanlığı Atçılık Sporu Kompleksi’nde onurlarına düzenlenecek etkinliklere katılmaları da öngörülmektedir.

Ziyaret vesilesiyle, iki ülke arasındaki kapsamlı işbirliğinin daha da derinleştirilmesi hedefi doğrultusunda çok sayıda anlaşma imzalanması planlanmaktadır.

Türkiye’nin, ortak bir tarihe ve kültüre sahip olduğu Türkmenistan ile hayatın her alanına yayılan, emsalsiz ilişkileri bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretlerinin, geçmişte edinilen tecrübe ışığında, bu iki kardeş ülke arasındaki müstesna işbirliğinin geleceğe yönelik stratejik bir vizyonla tahkimini sağlaması ve bu doğrultuda farklı sahalardaki ilave işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesine imkan tanıması hedeflenmektedir.

Yazdır Paylaş Yukarı