Tunus Cumhurbaşkanı Sayın Mohamed Moncef Marzouki'nin Ülkemize Resmi Ziyareti

27.05.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Tunus Cumhurbaşkanı Sayın Munsif Merzuki, Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlerine icabetle, 28-30 Mayıs 2013 tarihlerinde ülkemize resmi ziyaret gerçekleştirecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 7-9 Mart 2012 tarihlerinde Tunus’a vaki ziyaretlerini iade maksadıyla ülkemize gelecek olan Konuk Cumhurbaşkanı’na, Bakanların ve Tunus özel sektörünün seçkin temsilcilerinin de dahil olduğu bir heyet eşlik edecektir.

Sözkonusu ziyaret, Arap Baharı’na öncülük eden 14 Ocak 2011 Yasemin Devrimi’nin ardından Tunus’tan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ilk teşkil edecek olması bakımından tarihi önemdedir. Aradan geçen yaklaşık 2,5 yıllık süre içinde Tunus halkının siyasi reform süreci başta olmak üzere yeniden yapılanma ve demokratikleşme yolunda attığı somut adımlar, uluslararası camia tarafından yakından ve takdirle takip edilmektedir.

Konuk Cumhurbaşkanı, ziyareti çerçevesinde 28 Mayıs Salı günü yapacağı resmi görüşmeleri takiben, Türkiye-Tunus İş Forumu’na katılacaktır.

Cumhurbaşkanı Sayın Merzuki, 29 Mayıs Çarşamba günü ise TBMM Genel Kurulu’na hitap edecek, ODTÜ Teknokent’te incelemelerde bulunduktan ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde (USAK) birer konuşma yaptıktan sonra İstanbul’a hareket edecek, buradaki temaslarının ardından 30 Mayıs Perşembe günü ülkemizden ayrılacaktır.

Tunus, Türkiye için “en ziyade dayanışmaya mazhar ülke” konumundadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın Tunus’a gerçekleştirdikleri seyahat, Yasemin Devrimi’nin ertesinde bu ülkeye yabancı bir Devlet Başkanı tarafından yapılan ilk resmi ziyaret olmuş, iki halk arasındaki kadim dostluk ve kardeşlik bağlarını pekiştirerek ilişkilerde yeni bir sayfa açmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız, ziyaretleri münasebetiyle, Tunus Ulusal Kurucu Meclisi’ne hitap eden ilk yabancı Devlet Başkanı da olmuşlardır.

Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Sayın Merzuki’nin ziyareti de, geçen yıl Aralık ayında imzalanan “Siyasi Bildiri” ile “stratejik ortaklık” düzeyine yükseltilen Türkiye-Tunus ilişkilerinin tüm yönleriyle en üst düzeyde gözden geçirilerek güçlendirilmesine hizmet edecektir.

Yazdır Paylaş Yukarı