Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho İle Ortak Basın Toplantısı'nda Yaptıkları Açıklama

06.05.2013

Sayın Başbakan öncelikle ben de size teşekkür ediyorum. Hem Türkiye için söylediğiniz bu güzel sözler, hem de bize gösterdiğiniz misafirperverlik için.

Türkiye ile Portekiz’in  ortak bir yanı, siz Avrupa'nın en batısında, biz de doğusundayız; ama tarihten gelen ilişkilerimiz var. İki büyük imparatorluğun miraslarını taşıyoruz. Dolayıyla ilişkilerimiz tâ 15., 16. yüzyıla gider, ama 1843’te ilk defa Portekizli bir  diplomat İstanbul’a gelmiş ve bu şekilde ilişkiler başlamış.

Bugün de çok güçlüyüz. Dünyanın zor zamanlarında NATO üyesi olarak iki ülke hep dünya barışına hizmet etmişiz. Bugün de söylediğiniz gibi mükemmel ilişkilerimiz var. Ayrıca, Lizbonla İstanbul da birbirini çok andırırlar. Bildiğim kadarıyla burada da yedi tepe var, İstanbul'un da yedi tepesi var.  Dolayısıyla İstanbul’u gören Lizbon’u, Lizbon’u gören de İstanbul'u daima hatırlar.

Halklarımız arasında da her zaman dostluk olmuştur. İnanıyorum ki  bu ziyaret, aramızdaki ilişkilere yeni bir ivme kazandıracaktır. Sizin geçen sene Türkiye'ye yaptığınız ziyaret gerçekten çok içerikli bir ziyaret olmuştu. Türkiye ve Portekiz arasındaki ilişkileri güçlendirmek için bir strateji belgesi imzalanmıştı. Bütün onlar takip ediliyor. Bugün imzalanan anlaşmalar sayın bakanlarımızın ziyaretleri, cumhurbaşkanları olarak bizim ziyaretimiz -ki, Sayın Cumhurbaşkanınız 2009’de Türkiye'ye gelmişti- bütün bunlar ilişkilerimizin giderek daha güçlendiğini göstermektedir. Şu bir gerçek ki: ekonomik potansiyel daha büyük . Baktığımızda 1 milyar dolar civarında bir ticaret hacmimiz var. Bu çok daha büyüyebilir. İş adamlarımız, karşılıklı daha büyük ortaklıklar kurabilirler, karşılıklı ülkelerimizde yatırımlar yapılabilir, dış ülkelere beraber gidebilirler. Latin Amerika, Afrika, sizin çok iyi bildiğiniz yerler. Ortadoğu, Kafkaslar, Orta Asya, bütün buralar da bizim çok iyi bildiğimiz yerlerdir. Dolayısıyla firmalarımız birbirini tanırsa, çok büyük iş imkânlarının çıkacağına inanıyorum. Yarın çok sayıda Türk ve Portekizli iş adamıyla toplantı yapacağız ve daha çok ilişki içerisine girmeleri, daha çok ortaklık kurmaları için hepsini teşvik edeceğiz orada. İnanıyorum ki, bizler teşvik ettikçe iş imkânları da daha çok ortaya çıkacaktır.

Avrupa Birliği yolunda Türkiye'ye verdiğiniz destek için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum, bütün Portekiz halkına teşekkür etmek istiyorum.

Türkiye, Avrupa Gümrük Birliğinin tam üyesidir 1996 yılından bu yana. Dolayısıyla aramızda hiçbir gümrük duvarı söz konusu değildir. Ama istiyoruz ki, Türkiye'nin tam üyelik süreci de gerçekleşsin; ama bundan önce müzakere sürecini başarıyla bitirmemize fırsat verilsin. Tabii ki tam üyelik, nihayetinde bazı ülkelerin referanduma gitmeleri söz konusu. O nihai bir karar, ama müzakere sürecini başarıyla bitirmemiz herkesin kârınadır, herkesin çıkarınadır. Çünkü bütün Avrupa Birliği üyesi ülkelerin şirketlerinin, firmalarının Avrupa Birliği kriterini tam yerine getirmiş bir ülkede faaliyet göstermesinden daha tercih edilen bir şey olamaz. Vize konusunda Türkiye ile Portekiz arasında iyi gelişmeler var. Geçen Ankara ziyaretinizde de bunu dile getirmiştiniz. Biz, onun gereğini yaptık. Nisan 2013’ten bu yana bütün Portekiz vatandaşları sadece kimlik kartıyla Türkiye'ye gelebilirler. Arzu ederiz ki, Avrupa Birliği de Türkiye'ye karşı uyguladığı vize politikasını biraz daha anlayışlı hale getirir. Açıkçası, Latin Amerika ülkeleriyle bile vize muafiyetleri konuşulurken, Rusya’yla vize muafiyetleri konuşulurken, müzakereye başlamış Avrupa Gümrük Birliğinin tam üyesi olan Türkiye gibi bir ülkeye katı vize politikası doğrusu anlayamadığımız bir husus. Bu konularda Portekiz olarak sizlerin, bize ne kadar  müzahir olduğunuzu ve ne kadar doğru politikaları dile getirdiğinizi biliyoruz. Bundan dolayı da tekrar hükümetinize ve sizlere teşekkür ediyorum.

Bugün, ilişkilerimizin daha da ileriye taşınması için her kademede büyük gayret gösteriyoruz ve inanıyorum ki, önümüzde ilişkilerimiz çok daha güçlü olacaktır.

Bir kez daha Portekiz’de bulunmaktan duyduğum büyük memnuniyeti ifade etmek isterim.