Portekiz'e Hareketlerinden Önce Basına Yaptıkları Açıklama

05.05.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Portekiz Cumhurbaşkanı Sayın Cavaco Silva’nın davetine icabetle bir devlet ziyareti gerçekleştirmek üzere az sonra Lizbon’a hareket edeceğim.

Bu ziyaretimde bana Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ve Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ömer Çelik, milletvekilleri, işadamları ve üst düzey görevlilerden oluşan geniş bir heyet refakat etmektedir.

Ziyaretim, Portekiz Cumhurbaşkanı’nın 2009 yılında Türkiye’ye yaptığı devlet ziyaretinin iadesi niteliğini taşımaktadır.

Lizbon’daki temaslarımda, Cumhurbaşkanı Cavaco Silva ile yapacağımız kapsamlı fikir teatisinin yanısıra, Portekiz Meclis Başkanı ve Başbakanı ile de ikili ilişkilerimizi bütün veçheleriyle ele alacağım. Ayrıca, tüm muhataplarımla AB üyelik sürecimiz, Akdeniz bölgesindeki güncel gelişmeler ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunacağım.

Değerli Basın Mensupları,

NATO müttefikimiz Portekiz ile mükemmel düzeyde seyreden ilişkilerimizin her alanda daha da güçlendirilmesine büyük önem atfediyoruz.

Bu ilişkilerimizin başında ekonomik ve ticari işbirliğimiz gelmektedir.  Ticaret hacmimiz son on yılda üç kat artarak geçen sene 1 milyar Dolar seviyesini aşmıştır. Bununla birlikte, bu miktar ilişkilerimizin potansiyelini henüz tam anlamıyla yansıtmamaktadır.

Ziyaretim sırasında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik temaslara bilhassa ağırlık vereceğim. Bu bağlamda,  Türkiye-Portekiz İş Forumu’nun kapanışını da Cumhurbaşkanı Cavaco Silva ile birlikte gerçekleştireceğiz. Böylelikle, iki ülke müteşebbis çevrelerinin biraraya gelmesine öncülük etmiş olacağız.

Ziyaretim vesilesiyle imzalanacak Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) kurulmasına dair Anlaşmanın ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilere ayrıca ivme kazandıracağı kanaatindeyim.

Temaslarım sırasında Türkiye’nin AB üyeliği süreci hakkındaki görüşlerimizi de muhataplarıma aktaracağım. Portekiz’in AB üyelik sürecimize verdiği destek bizim için büyük önem taşımaktadır.  Portekiz’in bu yöndeki desteğinin güçlü ve görünür bir şekilde devam etmesini beklediğimizi dile getireceğim.

Lizbon’da yapacağım temasların ardından UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Sintra’da incelemelerde bulunacağım.

Ziyaretimin Türkiye ile Portekiz arasında tarihten gelen yakın dostane ilişkilerin önümüzdeki dönemde daha da pekişip, güçlenmesine vesile teşkil etmesini temenni ediyorum.

Teşekkür ederim.

 

 

Yazdır Paylaş Yukarı