Letonya ve Litvanya'yı Ziyaretlerinden Önce Esenboğa Havalimanı'nda Basına Yaptıkları Açıklama

01.04.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Değerli Basın Mensupları,

Letonya Cumhurbaşkanı Sayın Berzins ve Litvanya Cumhurbaşkanı Sayın Grybauskaite’nin davetlisi olarak Eşimle birlikte Letonya ve Litvanya’ya gerçekleştireceğim resmi ziyaretler çerçevesinde, birazdan Riga’ya hareket edeceğim.

Beraberimdeki üst düzeyli heyette, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım ile değerli Milletvekillerimizin yanısıra, iş, sanat ve basın dünyamızın seçkin mensupları da yer alıyorlar.

Letonya ve Litvanya’ya, Dışişleri Bakanı olarak daha önce ikişer kez gitmiştim. Bugün başlayacak seyahatim ise, Cumhurbaşkanı sıfatıyla her iki ülkeye ilk resmi ziyaretlerimi teşkil etmesi nedeniyle ayrı bir önem taşımaktadır. Böylece, on bir yıllık bir aradan sonra Letonya ve Litvanya’ya Türkiye’den bir kez daha Devlet Başkanı seviyesinde resmi ziyaret gerçekleştirilmiş olacaktır.

Riga ve Vilnius’ta Sayın Cumhurbaşkanları ile yapacağım başbaşa ve heyetlerarası görüşmelere ek olarak, hem Letonya hem de Litvanya’nın Başbakanları ile Parlamento Başkanlarını da kabul edeceğim. Bu temaslarımda, ikili ilişkilerimizin tüm boyutlarını detaylı şekilde ele alacak, Avrupa Birliği başta olmak üzere ülkelerimizi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunacağız.

Hem Letonya, hem Litvanya, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecine görünür ve samimi destek vermektedir. Litvanya üç ay sonra, Letonya ise 2015 yılında Avrupa Birliği’nin Dönem Başkanlığını üstlenecektir. 2015’te Türkiye de güzel bir tevafuk olarak G-20 Dönem Başkanlığını yürütecektir. Bu durumun işbirliğimize pek çok alanda somut katkı sağlayacağına inanıyorum.

Değerli Basın Mensupları,

Letonya ve Litvanya, Türkiye’nin 1920’li yıllardan bu yana ilişki içinde bulunduğu, bizimle benzer dış politika yaklaşımlarına sahip NATO müttefiklerimiz ve Avrupa Birliği bağlamındaki ortaklarımızdır. Halklarımız arasındaki dostluk, tarihten aldığı güçle her geçen gün gelişerek bugünlere gelmiştir.

Türkiye, Letonya ve Litvanya’nın NATO üyeliğini samimiyetle desteklemiş, bilahare 2006 yılında NATO’nun “Baltık Hava Polisliği” misyonunu dört aylığına dört F16 uçağımızla icra ederek, her iki müttefikinin hava sahasının korunmasına fiilen katkı sağlamıştır.

Letonya’da, yarın yapacağımız resmi görüşmelerin dışında, Riga İşgal Müzesi’ni ziyaret edeceğiz. 3 Nisan günü ise bir Türk şirketinin inşa etmekte olduğu Riga Kombine Çevrim Santrali şantiyesinde incelemelerde bulunduktan sonra Litvanya’ya geçeceğiz. Vilnius’ta Litvanya makamları ile gerçekleştireceğim temasları müteakip, 4 Nisan günü ülkemizin katkılarıyla yenilenen “Litvanya İslam Kültür ve Eğitim Vakfı Kültür Merkezi”nin açılışını gerçekleştireceğim. Soydaş topluluklarımızdan Litvanya Tatarları’nın temsilcilerini de kabul ettikten sonra yurda döneceğim.

Değerli Basın Mensupları,

Türkiye’nin Letonya ve Litvanya ile ekonomik ve ticari ilişkilerinin daha ileri seviyelere yükseltilmesi, ziyaretlerimin başlıca hedeflerinden birini oluşturmaktadır. Bu maksatla bana, özel sektörümüzün mümtaz temsilcilerinden oluşan kalabalık bir grup da refakat etmektedir.

Dinamik ekonomileri ve yetişmiş insan güçleri ile dikkat çeken Letonya ve Litvanya, iş yapma kolaylığı açısından da dünyanın öndegelen ülkeleri arasında yer almaktadır. Dünya Bankası’nın bu konuda yayımladığı son raporda Letonya 25’inci, Litvanya 27’nci sıradadır.

Her iki ülkeyle de ekonomik ilişkilerimizde son yıllarda somut ilerleme kaydedilmiştir. İkili ticaret hacmimiz 2009’dan beri Letonya ile %150, Litvanya ile ise %100’den fazla artarak, geçen yıl sırasıyla 300 ve 500 milyon Dolar düzeyinde gerçekleşmiştir.

Ekonomik ve ticari işbirliğini geliştirmek ve çeşitlendirmek üzere, her iki ülkede de ziyaretim münasebetiyle İş Forumları düzenlenecektir. Bu toplantılara Sayın Cumhurbaşkanları ile birlikte iştirak ederek, katılımcılara hitap edeceğiz. Seyahatim kapsamında, Ulaştırma Bakanlıkları arasında belirli projelere yönelik birer niyet mektubu ve mutabakat muhtırası da imzalanacaktır.

Türk Hava Yolları, İstanbul ile Riga arasında 2006 yılından bu yana haftada on doğrudan sefer gerçekleştirmektedir. Vilnius uçuşlarına ise Haziran ayında başlanması planlanmaktadır.

Türkiye, her iki ülke vatandaşlarının da turizmde tercih ettiği destinasyonların başında gelmektedir. Halklarımız arasındaki bağlar, gerek Letonya gerek Litvanya’daki üniversitelerde faaliyet gösteren Türkoloji Bölümü ve Türkçe öğretim programları sayesinde gün geçtikçe pekişmektedir.

Bu iki dost ve müttefik Baltık ülkesiyle sahip olduğumuz ilişkilerin her alanda gelişmesi ve derinleşmesi konusunda aramızda karşılıklı siyasi irade mevcuttur. Gerçekleştireceğim resmi ziyaretler, yürüttüğümüz bu yakın işbirliğinin daha da pekiştirilmesini sağlayacaktır.

Teşekkür ederim.

Yazdır Paylaş Yukarı