Letonya ve Litvanya Ziyaretleri

29.03.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Hanımefendi ile birlikte Cumhurbaşkanı Sayın Andris Berzins’in davetine icabetle, 1-3 Nisan 2013 tarihlerinde Letonya’ya; Cumhurbaşkanı Sayın Dalia Grybauskaite’nin davetine icabetle, 3-4 Nisan 2013 tarihlerinde Litvanya’ya resmi ziyaret gerçekleştireceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bu ziyaretleri, Türkiye’den Letonya ve Litvanya’ya on bir yıl aradan sonra Devlet Başkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk resmi ziyaretler olacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımız Letonya’yı ziyaretleri sırasında, Cumhurbaşkanı Sayın Berzins ile yapacakları başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin yanısıra, Meclis Başkanı Solvita Aboltina, Başbakan Valdis Dombrovskis ve Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics’i kabul edeceklerdir.

3 Nisan 2013 tarihinde Litvanya’ya geçecek olan Sayın Cumhurbaşkanımız, Vilnius’ta, Cumhurbaşkanı Sayın Grybauskaite ile görüşecekler; Meclis Başkanı Vydas Gedvilas ve Başbakan Algirdas Butkevicius’u kabul edeceklerdir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, ayrıca, her iki ülkede, evsahibi Cumhurbaşkanı ile birlikte seçkin müteşebbisleri biraraya getirecek İş Forumu toplantılarına iştirakle, katılımcılara hitap edeceklerdir.

Türkiye ile Letonya ve Litvanya arasındaki tarihi bağlardan güç alan müstesna dostluk ve ittifak ilişkileri, son dönemde artan üst düzeyli ziyaretlerle giderek güçlenmektedir. Türkiye, müşterek bir vizyona ve değerlere sahip olduğu Letonya ve Litvanya ile NATO içinde ve Avrupa Birliği bağlamında da yakın dayanışma ve verimli bir diyalog içindedir. Litvanya bu yılın ikinci yarısında, Letonya ise Türkiye’nin G-20 Dönem Başkanlığını yürüteceği 2015 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği’nin Dönem Başkanlığını üstlenecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Letonya ve Litvanya’ya yapacakları resmi ziyaretler, Türkiye’nin her iki ülkeyle olan işbirliğinin daha da ilerletilmesi doğrultusundaki karşılıklı siyasi iradenin teyit edilmesi ve ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla gözden geçirilerek her alanda daha da geliştirilmesi imkanlarının ayrıntılı şekilde ele alınmasına vesile olacaktır.

Yazdır Paylaş Yukarı