Kamerun Cumhurbaşkanı Biya’nın Ülkemizi Ziyareti

23.03.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Kamerun Cumhurbaşkanı Sayın Paul Biya, Sayın Cumhurbaşkanımızın davetlerine icabetle, 26-27 Mart 2013 tarihlerinde ülkemize resmi ziyaret gerçekleştirecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 16-17 Mart 2010 tarihlerinde Kamerun’a vaki ziyaretlerini iade maksadıyla ve beraberinde 13 Bakan’a ilaveten Kamerun özel sektörünün seçkin temsilcilerinin de dahil olduğu geniş bir heyet ile ülkemize gelecek olan Konuk Cumhurbaşkanı, 26 Mart Salı günü Ankara’da başlayacağı resmi görüşmelerin ardından, temas ve incelemelerine 27 Mart Çarşamba günü İstanbul’da devam edecektir.

Sözkonusu ziyaret, Kamerun’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ilk teşkil edecek olması bakımından tarihi önemdedir.

Siyasi istikrarı ile Afrika’nın öndegelen ülkeleri arasında yer alan Kamerun’un, Kıta’daki bölgesel entegrasyon çalışmalarına yönelik gayretleri de dikkat çekmektedir. Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Topluluğu’nun (CEMAC) aktif üyelerinden Kamerun, bu kapsamda altı bölge ülkesini biraraya getiren Orta Afrika Para Birliği’ne (UMAC) ve Orta Afrika Devletleri Bankası’na (BEAC) evsahipliği yapmaktadır. Ülkenin bölgesinde artan önemi ışığında, Türk Hava Yolları 20 Aralık 2012 tarihinde İstanbul-Yaunde-Duala-İstanbul doğrudan seferlerine başlamıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin Afrika’ya açılım politikası bağlamında, Kıta ülkeleriyle istişare ve temasların pekiştirilmesine özel önem atfetmektedirler. Bu anlayışla, son beş yılda on bir Sahraaltı Afrika ülkesinin Devlet Başkanı Türkiye’de resmi ziyaret münasebetiyle Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından misafir edilmişler; Sayın Cumhurbaşkanımız da Kıta’da on ülkeye resmi ziyarette bulunmuşlardır.

Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Sayın Biya’nın ziyareti de Kamerun ile ikili ilişkilerimizin tüm yönleriyle en üst düzeyde gözden geçirilerek güçlendirilmesine hizmet edecek, Kıta’da öne çıkan bölgesel meseleler ile uluslararası gelişmelerin ele alınmasına imkan sağlayacaktır.

Konuk Cumhurbaşkanı’nın, 27 Mart Çarşamba günü İstanbul’da düzenlenecek “Türkiye-Kamerun Ticaret ve Yatırım Forumu”na da katılması planlanmaktadır. Bu bağlamda, Ankara ve İstanbul’da kamu ve özel sektör yetkilileriyle gerçekleştirilecek muhtelif temasların, ikili ekonomik ve ticari ilişkilere ivme kazandırması amaçlanmaktadır.

Böylelikle, Sayın Cumhurbaşkanımızın keza tarihi nitelik taşıyan ve Yaunde Büyükelçiliğimizin açılışını da gerçekleştirdikleri Kamerun ziyaretlerinin ardından, Afrika’nın önemli ülkelerinden Kamerun ile ikili ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi ve bu anlayışla yeni işbirliği alanlarının keşfedilmesi için somut bir adım daha atılmış olacaktır.

Yazdır Paylaş Yukarı