İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

12.03.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

Sayın Cumhurbaşkanımızın, İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla yayımlanmasını istedikleri mesajları aşağıda sunulmaktadır:

“Milletimiz, kurduğu güçlü devletlerle tarihe damgasını vurmuş, medeniyete eşsiz katkılarda bulunmuştur.

Tarih boyunca, fedakarlığı, birlik ve beraberliği, vatan sevgisi ile büyük kahramanlıklar gösteren aziz milletimiz, hür ve müstakil yaşayarak bugünlere gelmiştir.

Bunun en güzel örneklerinden biri de Atatürk önderliğinde verilen bağımsızlık mücadelesidir. Milletimiz bu süreçte, kenetlenerek, birlik ve beraberliğinden aldığı güçle eşsiz bir direnişe ve şahlanışa imza atmıştır.

Bağımsızlık sürecinde aktif rol alan ve eşsiz dizeleriyle halkımızın hislerine tercüman olan büyük mütefekkir, şair, dava adamı Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’yla bu kahramanlığı ölümsüzleştirmiştir.

Mehmet Akif, İstiklal Marşı’yla sadece Kurtuluş Savaşı’na değil, milletimizin tarihsel yolculuğuna, gönül ve ruh yüceliğine ışık tutmuştur. Biz çok iyi biliyoruz ki milletimizin birlik ve beraberliği, dayanışması ile üzerinden gelemeyeceği hiçbir şey yoktur. Akif de, dizelerinde bunu en güçlü şekilde ifade etmiştir.

Türk milletinin kahramanlığının, vatan sevgisinin, hürriyet tutkusunun, karakterinin ve eşsiz mücadelesinin ölümsüzleşen anıtı İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden çıkıp milletimize malolmuştur. Nitekim Mehmet Akif’in de İstiklal Marşı'nı tüm eserlerini topladığı Safahat'a almayıp milletimize maletmesi ve ordumuza ithaf etmesi bunun en güzel göstergesidir.

Bugünlere kolay gelinmemiştir. Kurtuluş Savaşı kolay kazanılmamıştır. İstiklal Savaşı'na şair, mütefekkir ve vatansever kimliğiyle eşsiz destek veren Mehmet Akif, "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın" derken verilen mücadelenin büyüklüğünü en veciz şekilde ifade etmiştir.

Bizler bugün bu mücadeleyi, kültür ve sanatta, bilim ve teknolojide, ekonomide, hayatın bütün alanlarında ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak, çocuklarımıza daha demokratik daha müreffeh bir Türkiye bırakmak için yapıyoruz. Şehitlerimize ve bize bu cennet ülkeyi miras bırakan atalarımıza karşı en büyük sorumluluğumuz budur.

Milletimiz tüm farklılıklarıyla büyük bir kültürel zenginliğe sahiptir ve asırlardır dayanışmasıyla bütün zorluklara göğüs germiştir. Türkiye, Cumhuriyetin 100. Yılında koyduğu büyük hedefleri de birlikteliğinden aldığı güçle gerçekleştirecektir. Herkesin bu sorumlulukla hareket edeceğine, barışa, kardeşliğe ve birlikte yaşama iradesine sahip çıkarak gayret göstereceğine yürekten inanıyorum. 

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü'nde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Mehmet Akif Ersoy'u, İstiklal Savaşı'nın tüm kahramanlarını rahmetle ve minnetle anıyor, vatandaşlarıma selam ve sevgilerimi iletiyorum.”

Yazdır Paylaş Yukarı