İsveç'e Hareketlerinden Önce Basına Yaptıkları Açıklama

10.03.2013
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Değerli Basın Mensupları,

İsveç Kralı Majesteleri Carl XVI. Gustaf'ın davetine icabetle, bu ülkeye tarihimizdeki ilk devlet ziyaretini gerçekleştirmek üzere az sonra Stokholm'e hareket ediyorum.

Kral Carl XVI. Gustaf'ın Cumhuriyet tarihimizde Türkiye'yi ziyaret eden ilk İsveç Devlet Başkanı sıfatıyla 2006 yılında ülkemize yaptığı ziyareti de böylelikle iade edeceğim.

Beraberimdeki üst düzeyli heyette Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış yeralıyorlar. Heyetimizde TBMM Türkiye-İsveç Dostluk Grubunun Başkanı ve üyeleri değerli Milletvekilleri de bulunuyor.

Ayrıca basın, kültür ve akademik camianın seçkin temsilcileri de bizlere refakat ediyor.

Ziyaretim, 17. yüzyıla kadar uzanan köklü tarihi ilişkilere sahip olan Türkiye ile İsveç arasındaki işbirliğinin tüm boyutlarıyla gözden geçirilerek, daha ileriye götürülebilmesi açısından önemli bir fırsat teşkil edecektir.

Ziyaretim sırasında İsveç Başbakanı’nı kabul edecek ve İsveç Parlamentosu’nu ziyaret ederek hitapta bulunacağım. Dışişleri Bakanlarımız tarafından "Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık Bildirisi" imzalanacaktır. Bu belge, AB üyelik sürecimizin en kuvvetli destekçilerinden olan İsveç ile işbirliğimizin kurumsal bir çerçevede güçlü şekilde devamı için sağlam bir temel teşkil edecektir.

Ayrıca, İsveç'in en önemli yükseköğretim kurumlarından Stokholm Üniversitesi bünyesinde kurulan "Türkiye Araştırmaları Enstitüsü"nün resmi açılışını İsveç Kralı ile birlikte gerçekleştireceğim.

Başkent Stokholm'deki programımı tamamladıktan sonra eski başkent Uppsala’da temas ve incelemelerde bulunacağım. Bu şehirdeki Osmanlıca kitap, el yazmaları ve haritaları görmek, ziyaretimizin şüphesiz en heyecan verici unsurlardan birini oluşturacaktır.

Ziyaretimizin tamamında Majesteleri İsveç Kralı ve Kraliçesi bize eşlik edeceklerdir.

Değerli Basın Mensupları,

İsveç ile ticaret hacmimiz yaklaşık 3,5 milyar Dolar dolayındadır. Esasen hepimizin yakından tanıdığı birçok İsveç firması çok uzun yıllardır Türkiye’de faaliyet göstermektedir. Hatta bazılarının Türkiye’deki geçmişi Cumhuriyet tarihimizden eskidir. Ayrıca, her yıl 600 binden fazla İsveçli turist ülkemizi ziyaret etmektedir.

Havacılık, otomotiv, elektronik ve haberleşme sektörleri ile inovasyon ve AR-GE alanlarında ileri giden Avrupa’nın bu önemli ülkesine, dünyanın ise en üretken ve rekabetçi dördüncü ekonomisine Türk firmalarının da son dönemde ilgisi artmaktadır.

Herhalükarda ekonomik işbirliği ile karşılıklı ticaret ve yatırımlar bakımından yapılacak daha çok iş var. Bu alandaki potansiyel çok geniştir.

Bu anlayışla, heyetimde Türk iş dünyasının seçkin temsilcilerine de yer verdim.  11 Mart Pazartesi günü düzenlenecek İş Forumu toplantısına İsveç Kralı  ile birlikte katılacağız. Bu toplantıda yeni ortaklıkların ve iş bağlantılarının temellerinin atılacağına eminim. Ben de İsveç’in dünyaca tanınmış markalarının en üst düzey yöneticileriyle bilahare bir yuvarlak masa toplantısında görüşeceğim.

Yurtdışına gerçekleştirdiğim ziyaretlerde vatandaşlarımızla biraraya gelmeye ne kadar önem verdiğimi çok iyi biliyorsunuz. Bu ziyaretimde de, sayıları 115.000 dolayında olan İsveç Türk toplumunun çatı kuruluşlarının temsilcileriyle Stokholm’de görüşeceğim. Dertlerini dinleyeceğim. Gerekirse ilgili İsveç makamlarıyla bu sorunların çözüm yollarını ele alacağım.

Bu tarihi ziyaretin, son dönemde çok güçlü bir ivme yakalanan Türkiye-İsveç ile ilişkilerinin her alanda yeni ufuklara taşınmasına katkı yapacağına samimiyetle inanıyorum.

Teşekkür ederim.

 

Yazdır Paylaş Yukarı